Hans Klok

Face the Future

wo 30 okt 2024 20:15

Bestel

do 31 okt 2024 20:15

Bestel

A magical journey through time 


De legendarische Nederlandse illusionist Hans Klok maakt zijn terugkeer op het podium met een spectaculaire nieuwe show: Face the Future. Geïnspireerd door de razendsnelle technologische ontwikkelingen in AI en Virtual Reality, nodigt hij je uit om samen met hem een ongelooflijke magische reis door de tijd te maken. 

Het verhaal begint met Hans Klok die een online avatar creëert als oplossing voor de uitdagingen van een illusionist in 2024. 

Echter, deze digitale dubbelganger ontwikkelt al snel een eigen wil en is niet langer van plan dienstbaar aan Hans Klok te zijn. Als dit zelfstandig denkende wezen steeds meer macht vergaart, begint het de wereld van Hans Klok stukje bij beetje over te nemen. De enige manier waarop Hans dit proces kan stoppen is zijn digitale alter ego door de tijd te achtervolgen totdat het een fysieke vorm aanneemt en eindelijk kan worden verslagen. 

Face the Future is een verhaal over het onder ogen zien van jezelf, wat er gebeurt wanneer mens in conflict komt met technologie en een blik op de menselijke kant van Hans Klok. 

Maar bovenal is het een spectaculaire familieshow zoals de wereld nog nooit heeft gezien.  

Magic Seats 

Voeg met onze Magic Seats een vleugje éxtra magie toe bij het bezoeken van Face the Future. Speciaal geselecteerde stoelen staan niet alleen op de beste plekken in de zaal, ook krijg je na afloop toegang tot de exclusieve meet & greet met de échte Legend of Magic. Onder het genot van een hapje en drankje krijg je de mogelijkheid om die al jaren brandende vraag te stellen én om dit moment met Hans Klok voor de eeuwigheid vast te leggen. Magie was nog nooit zo dichtbij.
Klik op Bestel en maak daar uw keuze voor Normaal of Magic Seats.

Hans Klok daagt de toekomst uit in Face The Future 

‘Ik ben gewoon een goede beroepsbedrieger’

Face The Future heet de nieuwe familieshow van Hans Klok, nog altijd de fastest magician in the world. Daarin verwerkt de illusionist eigentijdse thema’s als Artificial Intelligence (AI) en Virtual Reality, technologische ontwikkelingen die even spectaculair als beangstigend zijn. Het wordt volgens Klok ‘een ongelooflijke magische reis.’

Zijn nieuwe voorstelling Face The Future, waarmee hij vanaf 7 augustus maar liefst vijftien keer in Koninklijk Theater Carré optreedt en daarna op nationale tournee gaat, is weer zo’n échte Hans Klok: adembenemende illusies in sprinttempo, gekoppeld aan de atmosfeer van nostalgisch variété en eigentijds technisch vernuft. Wat dat laatste betreft kan het publiek straks zijn hart ophalen, want de illusionist heeft met de voortschrijdende technologisering van de samenleving zijn show een heel eigentijds thema meegegeven.

Hans Klok: ,,Zaken als Artificial Intelligence (AI) en Virtual Reality ontwikkelen zich in de samenleving in een angstaanjagend hoog tempo. Combineer een foto en 20 seconden spreektekst van iemand en je creëert een zelfstandige kloon, niet van het origineel te onderscheiden. Bij AI stop je een thema, vervat in een paar woorden, in de computer en er rolt een compleet boek uit. Beangstigend, vind ik, maar tegelijk fascinerend en uitdagend. Want - bestaat mijn beroep straks nog wel?”

In Face The Future construeert Hans Klok online een avatar, een digitale dubbelganger, die hem moet helpen bij de uitdagingen waar een illusionist anno 2024 voor staat. Het kunstmatige alter ego ontwikkelt echter een geheel eigen wil en grijpt de macht. Pas als de avatar van vlees en bloed is, kan de magiër de strijd op leven en dood met zijn tweede opstandige ik aangaan.

,,Het is ook het aloude verhaal van de strijd tussen goed en kwaad”, zegt Hans Klok. ,,En voor mij de ideale vertelling om er de tijdmachine, dat ambachtelijke fenomeen uit het illusionisme, in te weven. Ik beland in het Oude Egypte, de Middeleeuwen en zelfs in de toekomst als de Apocalyps, het einde der tijden, de wereld bedreigt. Dat zijn natuurlijk prachtige ingrediënten voor de decors, attributen en belichting.”

Voor zijn familievoorstelling deed hij een beroep op acteur, zanger, choreograaf en regisseur Stanley Burleson en zijn levenspartner en collega-magiër Dann van Ling, die een aantal trucs en acts ontwierp. Uiteraard ontbreken zijn klassieke succesnummers niet. Daaronder het verbijsterende zweefnummer en zijn virtuoze demonstratie hand-goochelen op de vierkante millimeter, dat dankzij een reusachtig led scherm voor iedereen zichtbaar is en waarbij je de illusionist letterlijk op de vingers kunt kijken.  

Met de komisch mimespeler Kevin Gorczynski weet Hans Klok zich weer vergezeld van een energieke sidekick op het podium. ,,Kevin en ik zijn een soort Batman en Robin. Uiteraard in het gezelschap van onze drie Diva’s of Magic.”

Hij is 55, maar Hans Klok, meester van de verbeelding, oogt allerminst als een goochelkunstenaar die op weg is naar de zestig. Is er eigenlijk een pensioengerechtigde leeftijd voor illusionisten? En als het zover is een tehuis voor tovenaars? Lachend: ,,Het is nog niet in me opgekomen. Natuurlijk, met het klimmen der jaren moet je in mijn vak goed voor je lichaam zorgen. Op het podium ben ik, in hoog tempo, altijd in actie. Ik sport daarom dagelijks: krachttraining en cardiofitness.

,,Bovendien: ik ben nog niet uitgeleerd. Dat merk je als je de jaarlijkse Blackpool Magic Covention in Engeland bezoekt. Daar komen duizenden illusionisten over de gehele wereld bijeen. Ik heb er vier keer tijdens de traditionele galavoorstelling mogen optreden. En ik zie er nog steeds trucs waarvan ik denk: collega, hoe doe je dat in vredesnaam?”

Jazeker, hij koopt op gezette tijden trucs om zijn almaar uitdijende illusionistische idioom uit te breiden. De Doos van Moretti bijvoorbeeld, een van zijn spectaculairste showacts waarbij de illusionist zelf in een kartonnen doos kruipt en vervolgens met talloze zwaarden wordt doorboord. ,,Een van de zonen van de befaamde illusionist Hans Moretti reed naar IJmuiden met een gevouwen kartonnen doos en een reeks zwaarden in zijn achterbak. Klaar is Kees, dacht ik. Het zag er zo eenvoudig uit, maar ik heb er maanden op staan zweten.”

Hans Klok is al sinds jaar en dag een vaste waarde in de wereld van de internationale illusionisten. Zijn  carrière overspant inmiddels een periode van 45 jaar. Van de dag waarop hij op zijn tiende verjaardag een goocheldoos cadeau kreeg (twee jaar later werd hij Nederlands jeugdkampioen goochelen) tot zijn huidige show Face The Future. Een rijke loopbaan, geplaveid met grote successen.

Zijn lidmaatschap bijvoorbeeld van de Britse The Magic Circle, een select gezelschap waarin slechts de beste en meest vernieuwende illusionisten worden opgenomen. Of de Zilveren Clown waarmee hij  in 2014 tijdens het prestigieuze Internationale Circus Festival in Monte Carlo werd onderscheiden - de   eerste illusionist die ooit deze prijs won.

Hij bracht het oeuvre de legendarische ontsnappingskunstenaar Harry Houdini tot leven en verbrak voor de kijkers van de BBC zijn eigen record door twaalf illusies in vijf minuten uit te voeren. Boven de Amstel in Amsterdam voerde hij de sensationele The Jaws of Death uit, waarbij hij ondersteboven en ingesnoerd in een dwangbuis binnen anderhalve minuut wist te ontkomen aan kolossale grijpers met stalen punten.    

Maar Hans Klok is behalve illusionist ook realist, opgetrokken uit Noord-Hollandse nuchterheid en gelardeerd met de zilte zeelucht van de Noordzee die het hoofd altijd koel houdt. ,,Het was natuurlijk niet alleen maar hosanna, hè?”, blikt hij terug. ,,Het plotselinge overlijden van mijn vader in 2002 de man die zoveel voor mij en mijn bedrijf betekende. De dood drie jaar geleden van mijn vaste assistente Nathalie Hoop, die een dochtertje naliet…

,,Ook zakelijk heb ik diepe dalen gekend. Ik ging op veel te dure schoenen op weg naar Duitsland, met een olifant nota bene. Man, ik had op een bepaald moment echt een miljoenenschuld. Het kostte me tien jaar om die af te betalen. En dan Las Vegas…, een onvergetelijke ervaring. Ik zat bij Ellen DeGeneres in de tv-show, betere publiciteit voor je kaartverkoop kun je in de Verenigde Staten niet krijgen. Maar ja, toen kwam corona en ging alles op The Strip in Vegas op slot.”

Hoe internationaal georiënteerd ook - hij trad op van Frankrijk tot de Verenigde Staten en van Japan tot Zuid-Amerika - Nederland, in het bijzonder zijn vaste honk in IJmuiden, is altijd de thuisbasis van Hans Klok gebleven. Tussen Martiniplaza in Groningen en het Excalibur Hotel & Casino in Las Vegas liggen duizenden kilometers, maar beide locaties zijn hem even dierbaar.

Verwende Amerikanen met hun neiging tot hysterie of de meer bedaarde Nederlanders - de geestdriftige reacties op zijn shows zijn universeel. Hans Klok: ,,Je kunt het publiek in twee groepen mensen verdelen: de ene helft kijkt naar hoe ik mijn trucs uitvoer en beleeft daar een zeer genoeglijke avond aan. Die wens ik een fijne voorstelling!

,,De andere categorie zit op het puntje van haar stoel en wil koste wat kost uitvinden hóe ik het doe. Die mensen wens ik altijd veel succes. Maar… zoek er alsjeblieft niet teveel achter, hè? Als Illusionist ben ik een zinsbegoochelaar, iemand die de zintuigen van de mens voor de gek houdt. Gewoon een beroepsbedrieger. Maar, mag ik wel zeggen, een goede.”

 

 

 

Utrecht, 17 april

Na voorstellingen in Koninklijk Theater Carré

Hans Klok op theatertournee met magische show Face the Future

Hans Klok heeft zojuist bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De kaartverkoop is gestart en kaarten zijn te koop via de theaters of hansklok.nl.

Eerder werd al bekend dat Hans Klok met zijn allernieuwste show Face the Future een maand lang in Koninklijk Theater Carré Amsterdam zou staan. ‘En nu gaan we met deze fantastische show door heel Nederland toeren,’ laat Hans Klok weten. ‘Waar ik ter wereld ook heb opgetreden, Nederland blijft bij mij op 1 staan. We hebben zulke geweldige theaters. Met Face the Future ben ik straks van Maastricht tot Groningen te zien.’

Klok is terug, en hoe! In Face the Future verwerkt Hans Klok eigentijdse thema’s als Artificial Intelligence (AI), Virtual Reality en technologische ontwikkelingen die even spectaculair als beangstigend zijn. Een magische reis met adembenemende, snelle illusies, in combinatie met nostalgisch variété en eigentijds technisch vernuft. ‘Artificial Intelligence (AI) en Virtual Reality ontwikkelen zich in de samenleving in een angstaanjagend hoog tempo. Beangstigend, vind ik, maar tegelijk fascinerend en uitdagend. Want - bestaat mijn beroep straks nog wel?’

Samen met zijn partner Dann van Ling en regisseur Stanley Burleson heeft Hans Klok in Face the Future online een avatar ontwikkeld, een digitale dubbelganger, die hem moet helpen bij de uitdagingen die een illusionist in deze tijd te wachten staan. Het kunstmatige alter ego ontwikkelt echter een geheel eigen wil en grijpt de macht. Pas als de avatar van vlees en bloed is, kan Hans de strijd met zijn tweede opstandige ik aangaan. Deze show heeft alles om vol in spanning op het puntje van je stoel te zitten!

Hans Klok behoort tot de beste illusionisten ter wereld. Zo is hij onder andere lid van de Britse The Magic Circle, een exclusief gezelschap waarin slechts de beste en meest vernieuwende illusionisten worden toegelaten. In 2014 heeft hij de Zilveren Clown gewonnen bij het prestigieuze Internationale Circus Festival in Monte Carlo. Hans was de eerste illusionist die ooit deze prijs won. Op de Engelse zender BBC kreeg hij de titel de snelste illusionist ter wereld door twaalf illusies in vijf minuten uit te voeren. Hans Klok werd in 2019 onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijzondere verdiensten met internationale uitstraling.

Wilt u dromen met uw ogen open, ga dan zeker deze show zien: Face the Future. The legend is back!

Meer informatie over de magische voorstelling Face the Future: www.hansklok.nl

De voorstelling wordt geproduceerd door Senf Producties, Klaas Klok Magic B.V. en JK Theater B.V.

Lees hier het persbericht in PDF

Luister de podcast 30 MINUTEN RAUW gehost door Ruud de Wild: