Lidy Blijdorp

Cello Solo 'Bach, Ligeti, Tsoupaki, Moore & Cassado'

vr 16 mei 2025 20:00

Bestel


Dit concert is ook te reserveren in onze Serie Klassiek in Simonshaven. Bekijk hier alle informatie over onze voordelige series!


Celliste Lidy Blijdorp is "onmiskenbaar het Nederlandse klassieke talent van het jaar”, schreef De Volkskrant over haar toe ze vanwege haar debuut in de lijst van de veertig beste albums van 2020 terechtkwam. Muziek maken is "een verborgen wereld tot leven wekken”, zei ze in een interview. "Het is als een droom die je bij het ontwaken ontglipt terwijl het gevoel is blijven hangen.”

Lidy Blijdorp beschikt over een enorme vertelkracht op haar instrument. Tijdens de Amsterdamse Cellobiënnale werd zij geprezen om haar "onthutsende muzikaliteit”. In Parijs behaalde ze haar master met de hoogste onderscheiding (1ière Prix avec félicitations, 2011). "Cello is het instrument dat het dichtst bij de menselijke stem ligt en daardoor raakt het meteen. Je kunt er zo veel mee. Het geluid van vogels, een windvlaag of een mistwolk. Luisteraars meetrekken in een magische wereld, het is mooi als dat gebeurt." Sinds enige jaren speelt Blijdorp op de cello van Anner Bijlsma, de cellist die juli 2019 overleed. "Deze cello lijkt dood hout, maar soms denk ik dat ie leeft. Ik hoor ruimte tussen de noten. Op zijn instrument speel ik automatisch iets rustiger. Omdat Anner er op heeft gespeeld denk ik. Zijn karakter is in het instrument gaan zitten.”

Dit concert vindt plaats in het witte kerkje van Simonshaven. De sfeer van dit kerkje draagt bij aan de beleving van het concert.