Lezersvragen
Onderwerp: contact
Vraag:
Het contact tussen mij en mijn zoon is sinds hij is gaan puberen zo slecht. Hij kijkt me nauwelijks aan en ik word gek van dat gemompel. Ik hoor van iedereen dat het over gaat, maar wat doe ik in de tussentijd?
Reactie Kluun:
De meest voorkomende communicatievorm bij pubers is het blokantwoord. Pubers zijn daar meesters in. Ze verspillen liefst zo min mogelijk woorden aan mensen die er niet toe doen, zoals ouders.
Was het leuk bij papa? ‘Ja hoor.’
‘Doe nou eens even je telefoon weg!’ ‘Zo meteen.’
‘Ik vind het niet fijn als je zo tegen me praat’ → ‘Dat is jouw probleem.’
‘Als je natte was zo laat liggen, gaat-ie stinken.’ → ‘O.’
Het blokantwoord is bot, maar toch heeft het wel degelijk nut. Het is een signaal dat het totaal zinloos is om het gesprek voort te zetten.
En toch kan het. Soms. Er zijn van die dagen. Ineens komt de puber uit school en wat denkt u: hij of zij begint te praten. Drie tips om een conversatie niet te verstoren.
1. Laat het initiatief aan de puber
En zit dan stil, kijk, luister, knik af en toe en geniet. Koester de kruimels der conversatie met je puber. En onthoud: Een puber praat niet omdat/als jij dat wil. Een puber bepaalt zelf wel wanneer hij praat. Sta dus stand-by voor als hij of zij thuiskomt en toevallig wel ineens wil praten.
2. Onderbreek de puber niet
Zodra de puber gaat praten: laten praten. Stel geen tussenvragen en vraag niet door. Ook goedbedoelde uitingen als ‘O?’, ‘Nee!’, ‘Echt?’ en ‘Ja?’, ten teken dat je luistert, kunnen een gesprek in de kiem smoren. Zodra je puber praat: hou je mond.
3. Vermijd onnodig oogcontact tijdens het gesprek
‘Wat kijk je nou, mam?’ Eén verkeerde blik kan het gesprek afbreken. Gesprekken met pubers werken beter als je zij aan zij staat, zit of loopt. Praat tijdens het afwassen, het autorijden, het wandelen of het televisiekijken.
__________________
Onderwerp: geld
Vraag:
Mijn dochter werkt sinds kort, maar al het geld dat binnenkomt gaat er ook meteen weer uit aan Thuisbezorgd en allemaal pakketten van kledingwinkels aan de deur. Heb je tips voor hoe ik hier mee om moet gaan?
Reactie Kluun:
Duidelijke vraag, duidelijk antwoord: laat het gebeuren. Je dochter werkt, dus ik neem aan dat ze zestien is. Ze werkt en verdient geld en geeft dat ook razendsnel weer uit. En tja, het principe van geld is nou eenmaal dat het maar één keer kan worden uitgegeven en dat geldt ook voor geld dat verdiend is door urenlang vakkenvullen, krantenwijken, koffie serveren en andere klusjes waar de vrije zaterdag voor opgeofferd moet worden. Gun haar om dat zelf te ervaren.
Dit is waar de pubertijd voor bedoeld is: met vallen en opstaan autonoom worden, ook financieel. Ze zal niet door haar huisbaas (lees u) uit huis worden gezet, als haar banksaldo nul is. Ze zal niet omkomen van de honger als ze niet meer kan pinnen.
Maar op is op. Dat betekent dat er dan niets meer over is voor koffie en snacks, niet voor chillen met vrienden, niet voor Thuisbezorgd en niet voor kleding. Ben daar consequent in. Ook niet lenen, want dat is alleen maar het probleem verleggen.
Op de site van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, staat een leuke test. De Geldtypetest. Kinderen vanaf 15 jaar kunnen daarop ontdekken wat voor type ze zijn. Je dochter zal waarschijnlijk ontdekken dat ze een Big Spender is.
__________________
Onderwerp: opruimen
Vraag:
Hoe vaak ik mijn dochter ook vraag om haar slaapkamer op te ruimen, het blijft een puinhoop. Ze is daardoor ook steeds van alles kwijt. Heb je een tip hoe ik ervoor kan zorgen dat haar slaapkamer een beetje geordend blijft zonder dat ik degene ben die het opruimt?
Reactie Kluun:
Puberslaapkamers zijn als de Action: je gaat erheen voor een glas of een ontbijtbord en komt eruit met van alles wat je niet had willen hebben. Een mok met een bodem ondefinieerbare groene drab. Een berg vuile was. Losse sokken.
Ik leef met u mee. Maar laat me het weer eens voor de pubers opnemen. In de ogen van pubers wil iedereen hun leven bepalen. Leraren, ouders en andere bemoeiallen; een puber is de hele dag bezig zich te plooien naar de wensen van mensen die niks van hem of haar begrijpen. Er is maar één plek waar pubers veilig zijn, waar ze kunnen doen en laten wat ze willen, waar ze zich niks van alle bemoeiallen in hun leven hoeven aan te trekken: hun kamer. De puberkamer is de ultieme illustratie van de puberteit: pubers zitten in de fase van hun leven waarin ze van kind, voor wie alles geregeld wordt, veranderen in iemand die alles zelf wil en moet regelen, maar die geen idee heeft hoe dat moet. Laat het zo zijn. Ongeorganiseerdheid hoort bij de puber. Op school moeten pubers al alles zelf uitzoeken, plannen en organiseren: welk lokaal, wanneer welk proefwerk, hoeveel huiswerk. Thuis is thuis. Thuis willen ze niks hoeven. En dat manifesteert zich eerst en vooral in de eigen kamer, die er vaak uitziet als het kampeerterrein van Lowlands the day after.
Als ouder weet u wat psychologen steeds benadrukken: de puberkamer is van de puber en behoort tot zijn of haar persoonlijke domein, maar de kamer ligt wel in uw huis en zolang de puber thuis woont is er wel één basisregel:
DE SLAAPKAMER MOET BEGAANBAAR BLIJVEN.
En dus ja, hoewel de teringbende niet direct is bedoeld om u te pesten, kunt u wel degelijk duidelijk maken dat u het belangrijk vindt dat uw huis, en dus ook zijn of haar kamer, begaanbaar blijft zonder levensgevaar. Hoe doet u dat?
Tip 1: Een puber zonder hulp zijn of haar kamer laten opruimen is aan een marathon beginnen zonder te trainen. Vraag of u uw puber mag helpen en spreek af wanneer. Doe het samen.
Tip 2: Ik ken uw huishouden niet, maar mark my words: als uw huis een puinhoop is, zullen de jij-bakken u om de oren vliegen zodra u begint de foeteren over de zooi in de puberkamer. En terecht.
Tip 3: Uw puber zal vermoedelijk nooit uit zichzelf zijn kamer opruimen. U kunt daar ruzie over blijven maken, maar u wint de strijd nooit. Stel daarom simpele regels op voor de puberkamer: niet roken, niet blowen, geen muren slopen en alles wat niet in de wasmand ligt, wordt niet gewassen. En je zooi opruimen doe je zelf, elke week.
__________________
Onderwerp: school
Vraag:
De laatste tijd is mijn puber gewoon niet te motiveren om goeie cijfers te halen. Het boeit hem gewoon niet dat hij niet over gaat. Hoe overtuig ik hem om weer aan het werk te gaan?
Reactie Kluun:
Huiswerk, leren, school: de jarenlange splijtzwam tussen pubers en de rest van de wereld. De puber die wil leven versus de volwassenen die willen dat de puber leert, goede cijfers haalt en overgaat. En dit vijf dagen per week, jaar na jaar.
O ironie, in de jaren dat het menselijke brein het makkelijkst kennis opneemt, heeft de mens zelf daar het minst zin in.
Een discussie met een puber over huiswerk en een op handen zijnde toets is het beste recept om de sfeer in huis te laten ontploffen.
Als ouders weten we dat het natuurlijk niet gaat werken om pas de dag voor de toets aan die natuurkundeformules te beginnen. Als ouders weten we dat een scriptie zich niet in één weekend laat schrijven. Als ouders weten we dat het voorbereiden van een spreekbeurt behoorlijk veel tijd vergt. Is allemaal waar. Maar ouders zijn geen pubers.
U wint de strijd niet. Hoe meer druk u zet, hoe meer uw kind het als uw probleem en uw verantwoordelijkheid gaat zien.
Kent u die uitspraak van Paulo Coelho? People never learn from being told. They have to find out for themselves. Gun pubers hun levenslessen.