Vuile Huichelaar

Morgen begint nu!

vr 15 november 2019 20:15

Bestel

Saskia en Paulette (Mrs. Einstein) hebben zich altijd bezig gehouden met de liefde. Ze zijn verliefd geworden en hebben samengewoond. Ze hebben de ware gevonden en daarmee kinderen gekregen. Ze zijn bedrogen en hebben de brokstukken weer gelijmd. Telkens weer kijken ze met vrolijke verbijstering naar het leven. Ze denken: wat wíllen we nou eigenlijk?! Wat staat er op onze bucketlist?!

De Mount Everest beklimmen? Parachute springen? Mediteren in India? Was het maar zo eenvoudig. Nee, we willen iets veel lastigers. We willen gezíen worden.

Helaas begint het leven niet bij veertig en is zestig niet het nieuwe vijftig. Maar het gras is ook zéker niet groener aan de overkant. Daarom besproeien we manmoedig ons eigen gazon en hebben lol om de dorre grasmat van de buren. Zo simpel kan het zijn.

Dus haak in bij Vuile Huichelaar de zesde, want morgen begint nu!

"…Stilzitten is bijna onmogelijk en je zingt gewoon bijna de longen uit je lijf, maar je zal zeer zeker genieten van alles wat Saskia en Paulette je zullen bieden." (I Love Theater - 2017)

"…Een meezingfeest dat zijn weerga niet kent." (Musicalnieuws.nl – 2017)

"…De zaal ligt plat om dit komische duo." (Theaterparadijs)

"…Vuile Huichelaar is een bijzonder komisch meezingfestijn met een cynische ondertoon richting het mannenvolk." (Weekblad Regio Oss)

Door Wendy Strik van Lijssel

Ze regisseert, schrijft teksten en is zangeres/cabaretière. Saskia van Zutphen is actief in Mrs. Einstein én bij de muziektheatershow Vuile Huichelaar. Laatstgenoemde staat voor een cabaretesk meezingprogramma speciaal voor vrouwen in veel Nederlandse theaters te zien is. “Het gaat geheid weer een gezellige boel worden”, belooft van Zutphen want; “dat is toch gebruikelijk met vrouwen onder elkaar.”

Saskia van Zutphen is een creatieve dame. Al tientallen jaren is zij, zowel voor als achter de schermen actief in alle grote en kleinere theaters in Nederland. En collega Paulette Willemse mag in dit verhaal niet ontbreken. “We werkten vanaf 1986 al samen bij theatergroep De Meisjes. Nadat dit stopte besloten we in 1990 als Mrs. Einstein samen verder te gaan”, steekt van Zutphen van wal.

Mrs. Einstein staat al tientallen jaren te boek als een bekende en succesvolle dames vocal group. Ofschoon de samenstelling in de loop van de jaren wisselde, bleven van Zutphen en Willemse de bindende factor. De afgelopen jaren werden en worden samen met de Dutch Swing College Band  jazz concerten verzorgd. Van Zutphen heeft echter meer in haar mars. “Ik regisseer en werk als tekstschrijver voor anderen. Door omstandigheden in de privé sfeer ontstond uiteindelijk na 20 jaar theatrale muziekprogramma’s Vuile Huichelaar. Daar heb ik meteen Paulette bij gevraagd. Ik schrijf de show, maar ik zou niet zonder haar input kunnen, want zij maakt niet alleen de zangarrangementen, maar is ook een onmisbare persoonlijkheid in het maakproces en op het toneel!”

Vuile Huichelaar staat te boek als een cabaretesk meezingprogramma, vooral of eigenlijk juist alléén voor vrouwen. Het was een Lady’s Night waarmee in 2008 begonnen werd. In de 1e show werd het fenomeen ‘man’ eens goed op de hak genomen. Het uitgewerkte thema en de erbij aansluitende Nederlandstalige liedjes die door alle dames in het publiek vol meegezongen konden worden stond direct als een huis. Volgens van Zutphen niet zo verwonderlijk. “Zingen maakt gelukkig en doet iets met je. Voor mij was van meet af aan duidelijk dat het een meezing show moest worden, speciaal voor dames. Ik ben altijd dol geweest op vrouwen avondjes in de privé sfeer. Vrouwen zijn anders als ze gewoon onder elkaar zijn. Het wordt altijd meteen heel erg gezellig en uitgelaten”. Schouderophalend; “Er is ook weinig waar vrouwen lekker samen naartoe kunnen gaan. De kroeg? Een sportwedstrijd? Restaurant? Allemaal best aardig, maar dit is helemaal te gek. Opgeteld is het echt veel leuker om alleen voor vrouwen te werken.”