The Great Gatsby

met Jeroen van Koningsbrugge e.a.

di 21 april 2020 20:15

Afgelast

De beschikbaar gestelde kaarten voor de Toneelserie zijn inmiddels uitverkocht. U kunt deze voorstelling alleen nog voor de Normale prijs reserveren.

Met Jeroen van Koningsbrugge in de hoofdrol!

Bekijk hier de inleiding!

Jeroen van Koningsbrugge speelt de hoofdrol in The Great Gatsby, een nieuwe vertaling van Jibbe Willems naar de wereldberoemde en vaak verfilmde roman van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald. In een regie van Servé Hermans zien we hoe Jay Gatsby zijn leven bij elkaar liegt om succesvoller, rijker en mooier te lijken voor zijn onbereikbare ware liefde. In een spectaculaire, muzikale droomwereld blijkt dat er een grens is aan de maakbaarheid van het leven.  

Jay Gatsby is een rijke en mysterieuze veteraan uit de Eerste Wereldoorlog. Hij heeft zich een weg gebaand naar de bovenlaag van de bevolking. Zijn landgoed zindert van de jonge mensen die drinken en dansen. Maar Gatsby, jong, knap en verschrikkelijk rijk, lijkt een eenling tussen de menigte. Hij gaat gebukt onder zijn verlangen naar de onbereikbare Daisy Buchanan. Stap voor stap ontvouwt zich de ontmaskering van de charismatische en moderne antiheld Gatsby.  

Jeroen van Koningsbrugge is een multi talent - acteur, cabaretier, zanger, regisseur en presentator- en bekend van diverse films, series en tv-programma’s. Servé Hermans maakte in de afgelopen jaren met succes groots gemonteerde voorstellingen zoals Pinkpop, La Superba en King Lear. De teksten van deze voorstellingen werden bewerkt of geschreven door Jibbe Willems. 

Bekijk hier Jeroen van Koningsbrugge te gast bij BEAU

 

 

Hieronder de eerste beelden van de repetitie. Foto's: Bjorn Frins

 

 

 

 

Regisseur Servé Hermans over The Great Gatsby

“Kan je van een dubbeltje een kwartje worden?”

Toneelgroep Maastricht is één van de grote toneelgezelschappen in Nederland. De artistiek leiders Servé Hermans en Michel Sluysmans maken muzikale toneelstukken van nieuwe toneelteksten en bewerkingen van klassiekers. Hermans kiest dit keer voor The Great Gatsby met in de hoofdrol Jeroen van Koningsbrugge. De wereldberoemde en vaak verfilmde roman van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald gaat over Jay Gatsby die zich omhoog bluft en zich beter voor doet om  de liefde van zijn leven voor zichzelf te winnen. “Het verhaal is van alle tijden, maar zeker nu relevant”, aldus regisseur Hermans.

In The Great Gatsby creëert Jay Gatsby iedere avond een muzikale droomwereld en wordt hij omringd door een gemêleerd gezelschap. Allemaal hopen ze op een leven vol rijkdom, macht en de liefde. Allemaal knokken ze voor een beter bestaan. Ze liegen en bedriegen zichzelf om zich beter voor te doen dan ze zijn. Ze proberen hoger op de sociale ladder te klimmen om vooruit te komen in het leven. Maar in dit wereldberoemde liefdesverhaal blijkt dat er aan de maakbaarheid van het leven een grens zit.

Hermans: “In mijn regie wil ik ver weg blijven van de film en de tekst als het ware opnieuw uitvinden. Het verhaal is namelijk van alle tijden, maar is zeker nu relevant. Want het interbellum, de tijd waarin The Great Gatsby zich afspeelt, vertoont veel raakvlakken met ons schijn-fantastische Instagram tijdperk Bijna iedereen creëert tegenwoordig een versie van zichzelf op sociale media. De vragen van toen zijn nu net zo actueel. Kun je wel een kwartje worden als je ooit als dubbeltje bent geboren? Jezelf losmaken van je sociale klasse. Of zijn er andere factoren zoals huidskleur of afkomst die dat bepalen.  Dat is waar het stuk om draait.”

Het idee om The Great Gatsby te gaan maken lag al een tijdje op de planken bij het toneelgezelschap. Hermans wilde deze voorstelling alleen maken als hij de juiste Jay Gatsby had gevonden. “Voor mij is dat het multi-talent Jeroen van Koningsbrugge. Jay Gatsby is een ongrijpbare figuur op zijn uitbundige feesten. Je voelt zijn aanwezigheid altijd. Om dat personage tot leven te laten komen, moet je beschikken over een acteur die altijd het middelpunt is. Jeroen neemt dat van nature mee in zijn spel. Hij kan zich opstellen als dienstbare acteur, maar door de kracht van zijn spel, zijn gloedvolle persoonlijkheid en zijn perfecte timing, verlies je hem nooit uit het oog.”

Grote tableaus met veel muziek en beeldende mise-en-scenes kenmerken het werk van Hermans waaronder King Lear, Pinkpop en La Superba. “Ook dit keer pakken we uit. Scenograaf Arjen Klerkx heeft een grote stalen ribconstructie bedacht dat langzaam in elkaar schuift. Tussen de stalen lijsten zit melkglas waarop we beelden gaan projecteren. In de ribconstructie zit een regenmachine. Langzaam vult de vloer zich met water zodat er een zwembad ontstaat.”

De cast van The Great Gatsby bestaat naast Jeroen van Koningsbrugge uit Kimberley Agyarko, Daan van Dijsseldonk, Elisabeth De Loore, Liza Macedos dos Santos, Rogier Philipoom, Anne-Chris Schulting, Dries Vanhegen, Lies Verholle en Stijn Vervoort. Elisabeth De Loore heeft de muzikale leiding. Bestaande muziek, gezongen door sopraan Lies Verholle, wordt aangevuld met nieuwe composities van Kwinten Mordijck.