Stories of great singers & songs

The Story Tellers

za 1 december 2018 20:15

Bestel

Met o.a. Syb van der Ploeg, Dilana Smith (USA), Maarten Peeters, Lydia van der Meer en Hubert Heeringa. Een productie van de makers van o.a. ‘Motel Westcoast’ en ‘The Best of Britain’.

The Story Tellers brengen intieme muziek, prachtige verhalen en sfeervolle beelden!  The Story Tellers gaan het vak van singer-songwriter uitdiepen en vertellen het verhaal achter de nummers die veel hebben los gemaakt in de wereld. Teksten en muziek van wereldberoemde singer-songwriters als o.a. Leonard Cohen, Don Mclean, Neil Young, Sting, Don Henley, Crosby, Stills & Nash en vrouwelijke namen als Joni Mitchel en Stevie Nicks. Ook protestzangers als Bob Dylan, Boudewijn de Groot én de nieuwe generatie met Ed Sheeran komen aan bod. 

Syb van der Ploeg en Maarten Peters als verhalenvertellers

'De verhalen achter liedjes die veel los hebben gemaakt’

The Story Tellers. Dat is de titel van een nieuw programma waarmee Syb van der Ploeg, Dilana Smith (USA), Maarten Peters en Hubert Heeringa binnenkort de theaters in gaan. Het wordt een bijzondere voorstelling waarin het vak van singer-songwriter in het zonnetje wordt gezet en waarin de verhalen achter de liedjes worden verteld die veel hebben losgemaakt in de wereld.
Centraal staan nummers van wereldberoemde singer-songwriters als Leonard Cohen, Don Mclean, Neil Young, Sting, Don Henley, Crosby, Stills & Nash, Simon and Garfunkel, Lennon & McCartney, Joni Mitchel en Stevie Nicks. Ook protestzangers als Bob Dylan en Boudewijn de Groot komen aan bod, net als de legendarische brulboei Janis Joplin. De nieuwe generatie wordt vertegenwoordigd door o.a. Ed Sheeran.

"Muzikanten hebben door de jaren heen altijd de stem van het volk laten horen." vertelt Van der Ploeg. "Protestzangers hebben zelfs politieke veranderingen in gang weten te zetten. Neem nou Bob Marley en Peter Gabriel. Die hebben met hun liedjes een grote invloed gehad op het beëindigen van de Apartheid in Zuid-Afrika. En wat zijn er niet een protestsongs geschreven tegen de oorlog in Vietnam. Teach Your Children van Crosby, Stills & Nash is daar een prachtig voorbeeld van. Daarnaast hebben artiesten als David Bowie en Pink Floyd er met hun liedjes er voor gezorgd dat de Berlijnse Muur in een versneld tempo tegen de vlakte ging. Door de jaren heen heeft de muziek van een man of vrouw met alleen een gitaar zoveel invloed gehad. Soms net zoveel als de hele wapenindustrie waarin miljarden euro’s omgaan. Het leek mij en Maarten Peters daarom een geweldig idee om in een theatervoorstelling zulke nummers eens centraal te stellen en die niet alleen te zingen, maar ook de verhalen erachter te vertellen."

"Er zitten ook heel veel persoonlijke verhalen achter liedjes." vervolgt Van der Ploeg. "Neem nou Vincent van Don Mclean. Wat een prachtig verhaal over Vincent van Gogh zit daarachter. Roberta Fleck scoorde ooit een wereldhit met Killing Me Softly With His Song. Ze heeft zich voor dat liedje laten inspireren door een straatoptreden van Don Mclean. En zo kunnen we in ons nieuwe programma hele mooie links tussen verschillende artiesten leggen."


Een bijzonder detail aan de voorstelling is dat Maarten Peters beschikt over een originele mondharmonicabeugel van Bob Dylan en die ook gebruikt tijdens de vertolking van een van zijn liedjes in Story Tellers. Van der Ploeg: "Dylan stond jaren geleden in de Ahoy en toen hij een stukje op z’n mondharmonica wilde spelen, knapte de beugel. Dylan smeet het ding vervolgens chagrijnig de zaal in en een vriend van Maarten ving hem op. Toen Maarten op zoek was naar een beugel voor z’n mondharmonica zei z’n vriend: dan heb ik een hele bijzondere voor jou. En nu speelt hij The Times They Are A-Changin’ op de originele mondharmonicabeugel van Dylan. Een prachtig anekdote bij het liedje." 
Uiteraard komen in Story Tellers ook eigen liedjes aan bod. Van der Ploeg: "Maar dat houden we beperkt tot een enkel nummer, want het is tenslotte een universeel programma. Bovenal willen we dat Story Tellers een feest der herkenning wordt. Daarom moet onze voorstelling veel meer zijn dan een praatje en een liedje. We willen verhalen vertellen met emoties die echt iets losmaken bij het publiek. En als je het goed vertelt, is een verhaal ook een liedje." 

Harry de Jong