The Story of the Cats

Het Muzikale verhaal van de uitvinders van de Palingsound

wo 24 apr 2024 20:15

Laatste kans

Dit theaterseizoen vieren de frontmannen van de legendarische band The Cats, Piet Veerman en Arnold Mühren hun 80ste verjaardag.

Tijd om een ode te brengen aan de grondleggers van de beroemde palingsound. Met nog niet eerder vertoonde beelden van de originele band, verhalen van bekende Volendamse muzikanten en natuurlijk  hun grootste hits ruikt u bijna de zilte lucht van de bekende dijk in Volendam.

Eindtijd: +/- 22.00 uur (geen pauze)

Let op: eindtijd is een indicatie, tijden kunnen afwijken.

Vanmiddag waren we, op uitnodiging van producer van de theatershow, Marc Schultheis, naar de premiere in de Purmaryn van de theatershow van The Story of the Cats die maar liefst 45 voorstellingen telt!

In een voorstelling van zo’n 2 uur zonder pauze kwamen alle grote hits van The Cats voorbij maar ook enkele album-nummers als ‘Take me With You’ en ‘We Are Not Free’ waarvan ik die laatste nog niet eerder live heb gehoord. En die uitvoering verraste me. Het stond op ons Cats-album ‘Third LIfe’ en nu hoorde ik opeens een nummer dat wellicht ten onrechte te lang is genegeerd. Het had achteraf toen misschien best een single kunnen zijn. In het refrein knalde de perfecte samenzang en daarboven op de sterke lead van Rene Van Der Veen uit de speakers. Heel sterk!

Het is een 6-mans band met allemaal een microfoon voor hun snufferd die soms alle 6 tegelijk tegelijk worden gebruikt! Drummer Edwin Peters zingt bijna alle tweede stemmen en drummen en tegelijkertijd zingen is niet eenvoudig maar het gaat hem schijnbaar moeiteloos af. Hetzelfde geldt voor bassist @Martin Eugelink . Simultaan bassen en zingen heb ik altijd moeilijk gevonden maar Martin heeft er ogenschijnlijk minder last van dan ik altijd had 🙂 @Sander Veldhuis speelt dan wel heel goed toetsen maar pakt af en toe net zo makkelijk een gitaar om de accentjes te plaatsen. De gitaristen Hans Kienhuisnhuis en Jordy Tuip wisselen elkaar af met de solo’s terwijl Jordy ook enkele nummers solo zingt zoals o.a. ‘mijn’ gedeelten in ‘Why’ en ook ‘Take Me With You’. Er waren een paar intermezzo-interviews op video van Jan Keizer en Jack Veerman van BZN en van Nick Schilder waarin The Cats werden geëerd als de grondleggers van de Palingsound en er waren video-fragmenten van mijzelf op het podiumscherm dat wordt geflankeerd door metershoge fotobanners waardoor je als publiek kijkt naar de havendijk van Volendam die huis biedt aan talrijke tralala-bedrijven waar het - zoals Jordy Tuip als ervaringsdeskundige zei - goed toeven is.

De techniek van licht, beeld en geluid was perfect! De sound was helder en krachtig zonder dat het volume te overheersend was en de mix van de complexe samenzang was uitstekend!!! Kortom; Vera en ik hebben een heerlijke Cats-middag genoten en met ons de volle zaal!!!

Arnold Muhren
Medeoprichter The Cats