The Kik

Bal Populaire

vr 19 apr 2024 20:15

Uitverkocht / Wachtlijst

Levensliederen, smartlappen en tranentrekkers

Levensliederen, smartlappen en tranentrekkers: het was een kwestie van tijd voordat The Kik, onder aanvoering van Dave von Raven, zich eraan zou wagen. In de periode waarin alle goede sfeer voorgoed verdwenen leek, bouwde Dave een eigen kroegje in zijn huis. Belgische biertjes bij gedimd licht, Decap dansorgel, een gezonde dosis weemoed en torenhoge stapels platen van Johnny Hoes, Eddy Wally, Corry Konings en Johnny Jordaan. Dit vormde de inspiratie voor het schrijven van een album vol levensliederen. Liedjes waarin gezelligheid en ambiance de boventoon voeren, ruimte is voor nostalgie en romantiek en waar melancholie steeds op de loer ligt.

De band The Kik bestaat uit zanger Dave von Raven, bassist Marcel Groenewegen, gitarist Arjan Spies, drummer Ries Doms en toetsenist Paul Zoontjens. De band opereert sinds 2011 vanuit Rotterdam. In 2013 is de band huisband in het achtste seizoen van De Wereld Draait Door. Waarna de band menig clubtour doet en festivals speelt. In 2015 werkt The Kik samen met Armand wat resulteert in een album en een ware herwaardering voor het werk van de protestzanger. In 2019 speelt The Kik Boudewijn de Groots eerste twee albums live wat resulteert in twee avonden in Rotterdam Ahoy. The Kik bracht, naast het album met Armand, tot op heden vier LP’s uit met eigen werk, twee albums met hertaalde liederen en een live album van het Boudewijn de Groot materiaal. uit. Daarnaast is Dave von Raven een graag geziene gast op radio en TV. De laatste jaren is The Kik regelmatig huisband bij Beau op RTL.


The Kik
"Een daggie niet gelachen,
is een daggie niet geleefd."
Luister naar de eerste single,
van het album 
Bal Populaire 
 

The Kik, de band van Dave von Raven, is terug van nooit weggeweest met de nieuwe hitsingle Daggie Niet Gelachen. Het vrolijkmakende lied is een ode aan het leven en de gezelligheid. Het refereert aan de wijze lessen die Von Raven van zijn oma meekreeg en is - zo zou je kunnen stellen - het lijflied van Dave. "Een daggie niet gelachen, is een daggie niet geleefd." 
 

De single is afkomstig van het nieuwe album Bal Populaire, dat op 29 maart verschijnt. Op die plaat bezingt frontman Dave Von Raven de universele thema’s des levens: de liefde, de dood, de dingen die we beter niet zouden kunnen doen maar waar we toch steeds weer aan toegeven. Hij hield zich de afgelopen tijd minder bezig met de actualiteit, maar richtte zich voornamelijk op lichtere, persoonlijke onderwerpen.

Een verzameling levensliederen, waarvoor Von Raven voor het eerst bijna alle tekst en muziek zelf schreef. Er duiken enkele bewerkingen van oudere songs op, maar Bal Populaire is toch vooral een Kik-plaat. Op het album klinkt in alles de liefde voor het Nederlandse levenslied door. De nieuwe songs staan bol van de klassieke beeldspraak die we kennen van het genre: het café op de hoek, de wijsheden van je grootouders, herinneringen aan lang vervlogen tijden en de aantrekkingskracht van die ene bijzondere persoon. 

Zo laat Bal Populaire een nieuwe generatie kennismaken met de Hollandse traditie van het levenslied en heeft de potentie om een geheel nieuw publiek aan het genre te binden. Single en album zijn opgenomen in legendarische Telstar studio’s te Weert. Denk aan Zangeres Zonder Naam, Johnny Hoes, Doe Maar, Drukwerk en Toontje Lager die daar opnamen.
 

Bal Populaire verschijnt op 29 maart bij Excelsior Recordings. Op 4 april begint de band aan een theatertour die in het teken staat van de nieuwe plaat.