JEROEN SPITZENBERGER, JOHANNA TER STEEGE E.A.

TERROR

vr 3 november 2017 20:15

Bestel

Mag je bewust meer dan honderd mensen de dood in jagen, als je daarmee de levens van tienduizenden mensen redt?

Een vliegtuig met 164 passagiers aan boord wordt gekaapt. De kapers dreigen het vliegtuig neer te laten storten op De Kuip waar op dat moment Feyenoord – Ajax wordt gespeeld voor 50.000 mensen. Twee F16’s worden de lucht in gestuurd en wachten op een bevel. Dat bevel komt niet. Een van de straaljagerpiloten neemt het heft in eigen handen en schiet het passagierstoestel uit de lucht om zo 50.000 levens te sparen. In dit spannende stuk ziet u de rechtszaak waarin deze piloot wordt aangeklaagd voor de moord op 164 mensen. Na de zitting brengt u uw stem uit. Is hij de held die een nationale ramp heeft voorkomen of een militair die zonder bevel vele burgerslachtoffers heeft gemaakt? U hoort alle feiten, maar bij het verlaten van de zaal heeft u uw keuze gemaakt hebben: schuldig of onschuldig.

Quotes nav première:

Volkskrant - ★★★★☆: “Terror is glashelder geregisseerd en heel leerzaam: een theatervoorstelling in de vorm van een rechtbankzitting.”

NRC - ★★★★☆: “De pleitbezorgers springen atletisch van de ene gedachtegang naar de andere, en brengen zo iedere overtuiging aan het wankelen.”
“Het dilemma dat de Duitse thrillerauteur Ferdinand von Schirach in 2015 ten tonele bracht, zet in regie van Peter de Baan flink aan het denken.”

Het Parool - ★★★☆☆: "Terror, de internationale succesvolle voorstelling van toneelschrijver Ferdinand von Schirach, werpt interessante vragen op. Staat het recht boven ons geweten? Kun je principes boven mensenlevens plaatsen? De kwestie van Koch blijkt hoe langer hoe minder eenduidig. Maar niettemin moet er op het einde wel een eenduidig oordeel geveld worden: schuldig of onschuldig."