Sven Ratzke zingt bowie

Where are we now

di 10 maart 2020 20:30

Bestel

Dat Sven Ratzke één van de beste Bowie-vertolkers is, had hij met zijn show ‘Starman’ al bewezen. De show zorgde wereldwijd voor furore en Ratzke had van de meester persoonlijk toestemming gekregen om zijn songs te gebruiken. 

Ratzke laat in ‘Where are we now’ een andere kant van Bowie zien: die van de grote liedjesschrijver, de poëet. De nummers komen in een intieme setting keihard binnen. Vergankelijkheid, liefde en de dood zijn terugkerende thema's in Bowies oeuvre. Daarnaast neemt Ratzke, zanger en entertainer, je mee in de vele absurdistische verhalen die tussen fantasie en werkelijkheid balanceren. De mythe wordt gevierd in deze show, die na Berlijn, New York en Sydney nu ook eindelijk in Nederland te zien is!

Van ‘Ground control to Major Tom’ tot ‘Look up here I’m in Heaven’. Ratzke verleidt je, gehuld in prachtige kostuums, door het haast filmische universum van Bowie. Van personage naar personage, van scène naar scène.

Samen met de virtuoze pianist Christian Pabst ontrafelt Sven de nummers van deze grootheid, in een uitgeklede setting van zanger en begeleider. Met geheel nieuwe en spannende arrangementen duiken zij in het repertoire van Bowie zoals nooit eerder is gedaan.

Grote hits als ‘Heroes’ en ‘Let’s dance’, juweeltjes als ‘Ashes to ashes’ en ‘Lady grinning soul’, erfgoed zoals ‘Lazarus’ en geheel nieuw geschreven songs komen voorbij. Beleef deze nummers in al hun schoonheid, tot de essentie ontbloot.

Bowie, de meest innovatieve, mythische en theatrale popster van de afgelopen eeuw. 

persbericht  

januari 2020

Internationaal gelauwerde Bowie Hommage van Sven Ratzke nu ook te zien in Nederland

Rasentertainer Sven Ratzke is terug in Nederland. Op 6 september verscheen zijn nieuwe album Where Are We Now, waarna hij direct afreisde naar Berlijn, Zurich en New York City om daar de gelijknamige nieuwe Bowie hommage te spelen. In New York City speelde hij een maand lang in het legendarische en tevens uitverkochte La Mama Theatre, waar eerder ook artiesten als Bette Midler en Al Pachino optraden. 

Met een warm hart van de lovende kritieken (louter 5-sterren recensies), de staande ovaties en volle zalen keert Ratzke nu terug naar Nederland. Samen met zijn pianist Christian Pabst brengt Ratzke deze persoonlijke en intieme show in meer dan 65 theaters in Nederland (en Belgie). Where Are We Now gaat dinsdag 18 februari 2020 in première in De Kleine Komedie in Amsterdam en is tot mei 2020 te zien. 

Dat Sven Ratzke één van de beste Bowie-vertolkers is, heeft hij met zijn eerdere show Starman al bewezen. In Where Are We Now laat Ratzke in een intieme setting de kwaliteiten van Bowies songs in al zijn puurheid zien: de poëtische eenvoud en universele thema’s komen aan bod. De entertainer en verhalenverteller pur sang prikkelt, verward en verleidt zijn publiek op zijn kenmerkende eigen wijze. Hij neemt ze mee op een reis door het Bowie universum en direct ook door het zijne. Feiten, fictie, anekdotes, onderonsjes met het publiek, teksten van bestsellerauteur Philippe Claudel versmelten tot een spannend geheel.

“This show is one of the greatest cabaret values in New York City”
Broadway World, NYC ★★★★★

“The ghost of David Bowie is alive and well and residing at La Mama in New York. (..)

That Ratzke succeeds is a testament to his skill and artistry as both a writer and performer”
The Theatre Times ★★★★★

“This fabulous show is a Must-See!”
Romance Daily News NYC, ★★★★★

"Deze avond is een perfecte droom!"
Die Welt ★★★★★

"Ratzke bevestigt met deze avond zijn status als fenomenale, veelzijdige zanger, conferencier en allround artist."
Tagesspiegel ★★★★★

“Een showman van een heel bijzonder kaliber. In zijn grappige en bizarre verhalen verliest men zich maar al te graag. Een buitengewoon ontroerende en opwindende avond."
Berliner Morgenpost ★★★★★

Sven Ratzke – Where Are We Now
Theatertournee langs 65 theaters in Nederland (en Belgie).
Speelt van 13 februari t/m 1 mei 2020.

 Duik samen met Sven Ratzke in het universum van David Bowie

Internationaal gelauwerde Bowie-hommage van Ratzke komt naar Spijkenisse!

De internationale entertainer en zanger Sven Ratzke duikt opnieuw in het universum van legende David Bowie. Na succesvolle premieres in New York, Berlijn, Zürich en eind januari nog in Christchurch in New Zeeland, is hij nu eindelijk ook gewoon te zien in zijn thuisland Nederland. Dinsdag 10 maart speelt hij deze persoonlijke en tegelijk intieme als extravagante Bowie-hommage in De Stoep in Spijkenisse.

Opnieuw een Bowie-hommage. Wat is er anders dan je vorige show Starman? Krijgt het publiek een totaal andere show te zien?

Jazeker! In 2015 tourde ik met de show Starman, een show die ik over de hele wereld speelde en die een duik was in het jaren ‘70 repertoire van Bowie. Bowie had mij zijn persoonlijke toestemming gegeven om met zijn werk aan de gang te gaan. Wat natuurlijk heel eervol was. Tijdens die tour overleed Bowie volledig onverwacht. Dit kwam als een schok. De voorstelling werkte als een troost voor velen. Dat was fijn, maar zo was hij natuurlijk nooit bedoeld. Ik heb het jaar daarop een andere show gemaakt, maar ik wist dat ik nog lang niet klaar was met Bowie. Hij liet me niet los. Daarom nu Where Are We Now. Dit is een (veel) intiemere show geworden, die een nieuw licht werpt op zijn prachtige songs. Alleen een pianist en mijn stem. De voorstelling is een mix van mooie songs en amusante verhalen die vaak tussen fictie en werkelijkheid balanceren.

Mensen zouden denken dat je Bowie imiteert, maar zijn vaak blij verrast dat je het je zo eigen maakt. Hoe zing je Bowie?

Bowie moet je eigen maken, je moet het niet na zingen. Mensen die simpelweg een tribuut show verwachten zullen ook bedrogen uitkomen. Ik maak de songs me eigen, (van mezelf,) maar zonder Bowie daarin te verliezen. Dat is denk ik ook wat de show internationaal zo succesvol maakt. Bowie was als artiest uniek en vond zichzelf steeds weer nieuw uit, daar kun je alleen een eigenzinnig hommage aan brengen. Tevens laat ik zien een wat voor een groot liedjesschrijver hij was.

Waar komt de titel Where Are We Now vandaan?

Van zijn voorlaatste album. De songs in deze show beslaan meer dan 40 jaar muziekgeschiedenis. Van 1970 tot aan zijn laatste imposante album Blackstar. De titel stelt een belangrijke vraag: waar zijn wij nu. Waar sta je nu op die levenslijn die je bewandelt als mens. Wat ligt er in het verleden, wat wellicht in de toekomst? Het is goed om in deze drukke tijden soms even stil te staan en je dat af te vragen. Het mooie is ook dat Bowie het verleden vaak met het heden verbond. In zijn nummers stelt hij veelal prachtige vragen en geeft ook troost. 

Je bent een haast on-Nederlandse verschijning: veelal in gehuld in kostuums van beroemde designers en soms sta je met een heel orkest op de bühne. Je speelt in wereldsteden maar net zo goed in de kleinere theaters in de provincie. Het maakt je een beetje ongrijpbaar, mensen weten vooraf niet zo goed wat ze van je kunnen verwachten, maar lopen toch altijd omvergeblazen de zaal weer uit.

Ja dat klopt. Ik hou van een beetje glamour en van transformatie. Ik hou van echte sterren, die hun vak beheersen. In het theater mag je ook even dromen, in een andere wereld terecht komen. Maar ik hou ook van authentiek. Dus onder die glamour laag zit gewoon een normale jongen hoor. Ik vind het heerlijk om ook weer gewoon naar bijvoorbeeld Almelo te komen, ik speel daar al jaren. Het is juist goed en leuk om mijn voorstelling om allerlei plekken te spelen, van groot tot klein. Iedereen is welkom bij mij. Als het maar oprecht is. Wat ik nu ook heerlijk vind is om met Where Are We Now publiek zowel diep te ontroeren als wel aan het lachen te maken. Dat is voor mij de ultieme combinatie voor een goede theateravond.