Stoep Jazz Festival

Jazz Meets Soul

za 21 maart 2020 20:15

Bestel

Het eerste Stoep Jazzfestival in maart 2019 was een daverend succes met optredens van Ruben Hein, Benjamin Herman, Berget Lewis, Jules Deelder en Boris van der Lek.  Een sfeervol evenement met als thema ‘Jazz Meets Soul’: alle reden om dit succes voort te zetten in 2020, met diverse topacts!


New Cool Collective & Mark Reilly (Matt Bianco)

De New Cool Collective is al jaren een van de meest succesvolle NL live-acts. De lange muzikale carrière van de Britse groep Matt Bianco van Mark Reilly begon in de vroege jaren ’80. Het album ‘Who’s Side Are you On’ uit 1984 zorgde voor een wereldwijde doorbraak. Een plaat met een nieuw en fris geluid, waarmee de jazz zijn intrede deed in de toen door Britse new wave, ska en punk gedomineerde charts. De samenwerking tussen de Londense Mark Reilly en het Amsterdamse New Cool Collective kwam tot stand na een aantal inspirerende ontmoetingen, waarbij telkens een vonk oversloeg. Tal van nieuwe ideeën werden gedeeld en samengevoegd tot een geheel eigen repertoire met nieuwe songs. Hiervan verscheen een geïnspireerd en succesvol album op het bekende DOX records.

Bruut!

Het kwartet Bruut! speelt een aanstekelijke mix van jazz, rock, soul en boogaloo: ‘souljazz’. In clubs en op festivals worden ze veel gevraagd en hun albums verkopen als de bekende broodjes van de warme bakker. Hun stijl is qua vorm en inhoud ‘retro’. De musici verschijnen strak in het pak, covers van hun albums verwijzen dan ook naar de pop art vormgeving uit de jaren zestig en de ronkende Hammond en zwevende mellotron - beiden oldtimers - krijgen een hoofdrol in hun muziek. Het altsaxofoonspel van Maarten Hoogenhuis refereert uitbundig aan Earl Bostic en Maceo Parker, altsaxofonisten met een kenmerkend rauw geluid. Als BRUUT! optreedt is het altijd feest en het vintage element verhoogt de sfeer!

De optredens van New Cool Collective & Mark Reily en Bruut! zijn inmiddels bevestigd. Een derde volgt!