Een Heilige Avond

Stichting Tweeheid

wo 20 november 2019 20:30

Bestel

Het is Kerstavond. Een vrouw, hoogleraar politieke filosofie, is uit haar taxi gehaald door de politie en wordt verhoord op het bureau. Haar ondervrager lijkt alles van haar te weten. Hij is ervan overtuigd dat zij samen met haar ex-man een terroristische aanslag heeft beraamd en dat precies om middernacht ergens in de stad een bom zal ontploffen. Of toch niet? Het is half elf, hij heeft slechts anderhalf uur om dat uit te vinden. Ondertussen tikt de klok onontkoombaar de tijd weg.

Een Heilige Avond is het nieuwe toneelstuk van de internationale bestsellerauteur/filosoof Daniel Kehlmann, onder meer bekend van de romans Het Meten van de Wereld, Roem en Tijl. Kehlmann zet in zijn toneelstuk de belangen van de staat in de strijd tegen terrorisme tegenover het recht op privacy van het individu.

De Duitse pers over 'Een Heilige Avond':

“Zulke spannende en inspirerende negentig minuten heeft men in geen tijden op het toneel gezien.”Frankfurter Allgemeine Zeitung

“In geniaal proza zet Kehlmann een Kafka-achtig stuk over de controlestaat neer.”

“IJzersterk stuk dat niet actueler kon zijn.”

 “Well-made play toont niet alleen het dilemma, maar stelt ook heel genuanceerd de juiste vragen.”

 

Spel: Peter Bolhuis en Yvonne van den Hurk.
Regie: Ursul de Geer

12 oktober is 'Een Heilige Avond' in première gegaan. De eerste recensies zijn binnen.

Theaterkrant
“Een beklemmende voorstelling, gebaseerd op een puntgave, actuele tekst.”
“Spannende machtsstrijd” 
“Noch de verdachte, noch degene die met beschuldigende vinger naar haar wijst, krijgen van Kehlmann (schrijver, red.) een naam: de personages zijn even anoniem als universeel. Het zouden u en ik kunnen zijn.”
 
I Love Theater.
“Actueel, met ijzersterk spel en een intrigerende verhaallijn” 
“Verwondering op het puntje van je stoel”