Steffen Morrison

The Art Of Being Human

do 16 januari 2020 20:30

Bestel

Steffen Morrison speelt al jarenlang samen met zijn band de festivals en clubs plat in de geest van zijn grote muzikale helden Otis Redding en James Brown. Vorig theaterseizoen genoot u van Steffen als frontman in de swingende muziekvoorstellingen I'm A Soul Man en It's A Man's World. Net als de soul-iconen is Steffen in staat met ultieme opgetogenheid de mooiste songs ten gehore te brengen over immense hartzeer en sores, maar ook het dak eraf te spelen met songs over de lichtere dingen van het leven. 

Maar wie is die charmante en goedlachse soulzanger nu echt? Welke emoties schuilen er achter de prachtige hoeden van één van Nederlands best geklede mannen? Welk verhaal wil hij vertellen met zijn eigen repertoire? The Art Of Being Human gaat dieper dan een avond steengoede soulmuziek, verder dan goede moves en grooves, verder dan een avond genieten van een heerlijke band. Het gaat over Steffen. Over zijn twijfels en onzekerheden, over vallen en opstaan. Over zijn prestatiedrang die werd gevoed door zijn verleden.

In zijn allereerste eigen theatertour gaat Steffen Morrison helemaal terug naar de basis. De basis waar eigen geschreven liedjes zoals NPO Radio 2 Topsong Old Enough To Know Better de rode draad vormen voor een persoonlijke kennismaking met deze getalenteerde man. Puur en ongepolijst. Uiteraard verlaat niemand de zaal voordat iedereen uit zijn dak gaat op de muziek van deze ras entertainer samen met zijn swingende band!

Soulzanger STEFFEN MORRISON leert zichzelf nog beter kennen in ‘THE ART OF BEING HUMAN’

Zo’n tien jaar geleden durfde soulzanger Steffen Morrison het roer in zijn veel te drukke bestaan drastisch om te gooien. Hij stopte met zijn fulltime baan en besloot zich volledig te gaan focussen op de muziek. Hij deed de afgelopen jaren honderden shows op pop-podia in binnen- en buitenland en diverse gedeelde theatervoorstellingen onder leiding van trompettist en bandleider Michael Varekamp. Met de voorstelling ‘THE ART OF BEING HUMAN’ breekt voor soulzanger Steffen Morrison een nieuwe fase aan.

Steffen: ‘Dit is inderdaad een nieuw hoofdstuk. Het spelen op een festival of in een club is soms beperkt. In de zin dat het zich beperkt tot de songs. De interactie en communicatie met het publiek gaan niet zo diep. Er is een laag of 2 à 3 die niet geraakt wordt. Dat zijn de lagen waarin ik als mens, als artiest, als man, als vader, als jongen, als partner iets meer van mijn menselijkheid kan laten zien, los van die zanger, de liedjesschrijver. In het theater kan dat wel. En dat is een mooi onderdeel van mij, want daarin ga ik laten zien dat ik wat meer inhoud heb dan alleen die zanger. Ik heb zoveel te vertellen, er zijn zoveel verhalen. Alles wat mij tot nu toe gevormd heeft, wat mij gebracht heeft tot dit punt, waarom ik zo’n harde, gedreven werker ben: wat is dat allemaal?’

Je gaat jezelf in deze voorstelling behoorlijk blootgeven. Wat heeft je doen besluiten - in deze levensfase - dit zo persoonlijk aan te pakken?

‘Het voelt lekker en vertrouwd. Maar het voelt tegelijkertijd ook goed om onzeker te durven zijn, risico’s te nemen. Om kwetsbaar te zijn en te laten zien dat het allemaal niet perfect is. Het voelt goed om mijn demonen te omarmen. Ik wil ook laten zien dat ik nog veel vraagtekens heb. Misschien nu wel meer dan voor het maken en bedenken van deze voorstelling. Dat is juist leuk en spannend.’

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, je vertelt het verhaal over een oom voor wie je door hem verminkte vogels uit het donkere Surinaamse oerwoud moest halen. Als jochie van pas 8 jaar oud…

‘Oh man, ik heb zoveel van dat soort verhalen. Ik heb echt flink keuzen moeten maken. De leidraad van de voorstelling is volgens mij overleven. Neem bijvoorbeeld het verhaal over Blaka Rosoe (Zwarte Roos, naar het befaamde lied van de Surinaamse legende Lieve Hugo). Dat is de bijnaam die ik kreeg van mijn Oma. Zij was voor een groot deel verantwoordelijk voor mijn opvoeding. Toen ons gezin uit Suriname vertrok was het de vraag: Gaat Blaka Rosoe in Nederland ook bloeien of niet? Dat is ook een vorm van overleven. Ik wil verder laten zien dat ik van overleven tot echt leven ben gekomen. Door acceptatie, groei, vallen en weer opstaan. En ik wil mensen ontroeren. Het theater leent zich daar echt goed voor. Daar kan ik je meenemen naar mijn eigen keuken, mijn woonkamer, mijn slaapkamer…’

De titel van de voorstelling is vernoemd naar een nummer van Steffens nieuwste album ‘Movin’ On’ (2018) dat hij maakte in samenwerking met onder meer Tjeerd Oosterhuis. Het lied ‘The Art Of Being Human’ is gebaseerd op herinneringen aan zijn moeder die als alleenstaande vrouw tien kinderen wist groot te brengen. Steffen vertelt met een brok in de keel over het nog altijd groeiende gevoel van respect dat hij voor haar heeft. Alleen al dat verhaal is een van de zinderende hoogtepunten in de voorstelling.

Met ‘The Art Of Being Human’ zet Steffen een belangrijke stap in zijn carrière, eentje die flink verder gaat dan de gebruikelijke pop- en souloptredens. De voorstelling geeft op kleurrijke wijze de nodige extra diepgang aan zijn muzikale repertoire. Hij gaat een boeiende, ontroerende en gedurfde invulling geven aan wat het theater te bieden heeft. Een bijzonder dappere samensmelting van de soulzanger en de verhalen-man.