Spring Awakening

Controversiële thema's op explosieve rockmuziek

do 25 mei 2023 20:15

Bestel

Indringende scènes en explosieve rocksongs buitelen over elkaar heen in de met acht Tony Awards bekroonde musical ‘Spring awakening’. Hierin volgen we een groep jongeren die hun identiteit en seksualiteit probeert te ontdekken, terwijl hun kerk, school en ouders elk ontluikend gevoel onderdrukken. Dit leidt tot een kruitvat aan opgekropte emoties, dat wel móet ontploffen. 

‘Spring awakening’ is gebaseerd op een toneeltekst van Frank Wedekind, dat bij verschijning als controversieel werd bestempeld door de uitgesproken manier waarop thema’s als abortus, homoseksualiteit, kindermisbruik en zelfdoding worden behandeld. De musicalbewerking van het stuk actualiseert deze onderwerpen en combineert ze met zinderende rockmuziek. Een gedurfde show over liefde en seks, over leven en sterven.

Quote(s) uit recensie(s)
"Regie van Koen van Dijk werkt perfect" - Parool
"Beeldende vertaling van Daniel Cohen" - Theaterkrant
"Je krijgt een bak energie van getalenteerde jonge acteurs over je heen" – De Volkskrant
"Energieke choreografieën van Roy Jonathans en een heerlijk spelende vijfkoppige band" - Telegraaf
"Jong talent laat rockmusical over seksualiteit sprankelen" - NRC

"Het plezierige van DeLaMar west is dat de bezoekers zowat met de neus op het podium zitten, wat de theaterervaring vanzelf intenser maakt" - Elsevier
"Een sterke musical met een heerlijk frisse jonge cast" - Scènes

Nieuwe cast Spring Awakening bekend
Vanaf 19 april te zien door het land

OpusOne heeft vandaag de nieuwe cast van de musical Spring Awakening bekendgemaakt. Dave Rijnders, Sterre Verschoor, Juul van de Laar, Shay Lachmann en Sterre Luna Zangirolami waren al in de eerste versie te zien. Nieuw in de cast zijn Silvana Rocha, Valerie Lai, Josy Gruijter, Arnout Bultje, Menno Dekker en Tom Di Scala. De volwassen rollen worden in deze succesvolle  theaterproductie gespeeld door Ad Knippels en Wieneke Remmers en Bas van Rijswijk is swing. Spring Awakening is vanaf 19 april te zien door het gehele land.

Spring Awakening is al twee keer eerder te zien geweest in DeLaMar West. Na dit succes is er besloten om met deze gedurfde musical vol jonge talenten het land in te gaan. Vanaf 19 april begint de productie in het Maastheater in Rotterdam gevolgd door series in Tilburg, Nijmegen en Amsterdam. Een afsluitende serie voorstellingen in Leeuwarden, Spijkenisse, Maastricht, Zwolle, Goes, IJmuiden en Weert complementeert deze tournee. De voorstelling is geregisseerd door Koen van Dijk in een vertaling van Daniël Cohen. De muzikale leiding is in handen van Ezra van Nassauw en de choreografie is gemaakt door Roy Jonathans.

Het verhaal
Spring Awakening is met 8 gewonnen Tony Awards, de succesvolle musicalversie van Frühlings Erwachen (‘Voorjaarsontwaken’). Deze toneeltekst van Frank Wedekind uit 1891 was direct bij verschijnen controversieel vanwege de thema’s abortus, homoseksualiteit, kindermisbruik en zelfdoding. De  musicalbewerking actualiseert de indringende thema’s en combineert speelscènes met hartverscheurende en swingende rocksongs. Jongeren ontdekken hun identiteit en seksualiteit terwijl kerk, school en ouderlijk gezag elk ontluikend gevoel onderdrukken. De jongeren moeten studeren volgens ijzeren regime maar worden onwetend gehouden over liefde en seks, leven en sterven. OpusOne heeft met een bijdrage van het Blockbuster Xtra Fonds voor deze serie nieuw artwork kunnen ontwikkelen en kan verder werken aan de professionalisering van haar social mediabeleid. Zo kan het gezelschap zich de komende tijd nog intensiever gaan richten op het bereiken van een nieuw en jong musicalpubliek. OpusOne wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten vanuit de meerjarige subsidieregeling 2021-2024.

De pers
‘Jong talent laat rockmusical over seksualiteit sprankelen’ - ★★★★ NRC
‘Je krijgt een bak energie over je heen als toeschouwer van Spring Awakening’ - ★★★★ de Volkskrant
‘Prachtige morele overpeinzingen en een flinke lading shit en fuck’ - ★★★★ Het Parool
‘Een sterke musical met een heerlijk frisse jonge cast’ - ★★★★ Scènes
‘Energieke choreografieën en een heerlijk spelende vijfkoppige band’ - de Telegraaf
‘Aanstekelijke uitbarsting van jeugdige energie’ - Theaterkrant


Kijk voor meer informatie en de speellijst op www.opusone.nl