Robèrt van Beckhoven

Bij Robèrt van Beckhoven

zo 10 februari 2019 15:00

Bestel

De theatrale foodexperience!*

Nederlands meest bekeken Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven (o.a. ‘Heel Holland Bakt’) is, naast een bijzonder vriendelijke persoonlijkheid, ook een vakman die met zijn verhalen en anekdotes over eten en cultuur je aandachtig aan hem gekluisterd weet te houden. In tegenstelling tot televisie, magazines en YouTube, biedt theater de mogelijkheid tot een extra dimensie: die van het ruiken en proeven. Robèrt, visionair op het gebied van food, in het bijzonder brood en banket, serveert het publiek een theatrale foodexperience. Een verrassende theaterbeleving, waarbij u wordt gevraagd van tevoren geen hele stevige maaltijd te nuttigen.

(Prijs is inclusief consumptie, garderobe en lekkernijen)

* Helaas kunnen we geen rekening houden met allergieën tijdens deze voorstelling. Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen met I&L Entertainment.

Robèrt van Beckhoven over zijn “theatrale foodexperience”

In het theaterseizoen van 2018-2019 gaat Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven het theater in met zijn eigen ‘theatrale foodexperience’. Het wordt een unieke voorstelling vol persoonlijke verhalen over het bakkersvak en het familiebedrijf ‘bij Robèrt’. En in tegenstelling tot tv, magazines en YouTube biedt het theater ook de mogelijkheid tot een extra dimensie: die van het ruiken en proeven… De Meester vertelt.

Waarom het theater?

‘Vroeger riep ik weleens: of ik word toneelspeler, of ik word bakker. Het werd het laatste, zoals iedereen weet. Maar toen producent Jean-Paul Karting met het idee van een theatervoorstelling kwam, kwamen die twee werelden toch samen. Het is een beetje uit mijn comfortzone, maar tegelijkertijd blijf ik dicht bij mezelf, omdat het allemaal draait om het bakkersvak. En gelukkig sta ik er niet alleen voor; met de hulp van Pirjo (de Winkel, partner van Robèrt en verantwoordelijk voor de zakelijke kant van het bedrijf, red.) en een fijn team van theaterexperts hebben we volgens mij echt een vernieuwende voorstelling weten te maken. De insteek is in ieder geval steeds geweest om het publiek te verrassen.’  

Waar gaat de voorstelling over?

‘De inhoud en inspiratie van de show liggen in Oisterwijk. Het zal gaan over mijn leven als bakkerszoon, het feit dat bij Robèrt nog steeds een familiebedrijf is en natuurlijk over het ambacht. Ik merk dat veel mensen niet meer goed weten wat het bakken en de cultuur erachter eigenlijk inhouden. Waarom eten we bijvoorbeeld een plakje cake na een begrafenis, hoeveel werk zit er écht in een tompouce en waarom zijn Nederlandse bakkersproducten in hemelsnaam niet net zo beschermd als regionale specialiteiten in Italië? Er is zoveel te vertellen! Maar ik wil niet zomaar op het podium gaan staan en een soort onemanshow geven. Ik wil het publiek meenemen in mijn wereld.’

Hoe ga je dat doen?

‘Ik breng de bakkerij naar het podium! Met beeld en geluid geven we de collega’s in Oisterwijk een gezicht en laten we zien hoe alle producten gemaakt worden. En natuurlijk moet er geproefd worden. Ik nodig het publiek letterlijk uit om aan tafel te komen zitten.’

Je raadt het publiek aan om niet met volle maag te komen?

‘Absoluut! Ik neem verschillende basisingrediënten mee waarvan ik zeker weet dat mensen niet (meer) weten hoe lekker of bijzonder ze eigenlijk zijn. Denk aan de amandelen uit Avola die wij in de patisserie gebruiken. Die smaken van zichzelf al naar marsepein. En ik heb een aantal signatuurproducten geselecteerd die passen bij mijn persoonlijke verhaal over de bakkerij, zoals het gebakje waar ik mijn titel Meester Patissier mee behaalde. Ik wil niet te veel verklappen, maar alles komt regelrecht uit eigen bakkerij natuurlijk.’

Vind je het ook spannend om zo dichtbij je publiek te staan?

‘Ik vind het zeker spannend! Maar ik geef in Oisterwijk veel rondleidingen door de bakkerij en dan vinden mensen het ook altijd leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen. Eigenlijk ga ik nu hetzelfde doen, maar dan in het groot en op een podium. Uiteindelijk is mensen vertellen over mijn vak wat ik het liefste doe, dus die anderhalf uur zijn zo gevuld! En net als in ons bedrijf draait het behalve om het bakkersvak ook om gezelligheid en Brabantse gastvrijheid. Na afloop wil ik dan ook niet achter de gordijnen verdwijnen. Nee zeg, ik ga lekker naar de foyer voor een praatje, hoe leuk is dat?’