De Komedie over een bankoverval

Pretpakhuis

wo 13 dec 2023 20:15

Bestel

Hilarische West-End hit komt naar Nederland!

Jon van Eerd regisseert en bewerkt deze unieke komedie rechtstreeks uit het Londense West-End. Deze komedie in de traditie van Harrie Vermeulen gaat nog een flinke stap verder dan u van hem gewend bent. Een onbetaalbaar kolderiek verhaal vol behendige acrobatische kronkels, optische trucs en fenomenale sketches en manoeuvres. Dit is nooit eerder in de Nederlandse theaters vertoond. Acteurs die ondersteboven hun scène moeten spelen. Draaikolken en filmische achtervolgingen. Klapbedden met een eigen leven. Wij beloven een totaalbeleving waarbij u in ademnood komt van het lachen.

Als een stel boeven uit de gevangenis weet te breken smeden zij een plan om een kostbare diamant te stelen. De diamant bevindt zich in de kluis van een bank die door een stel niet al te snuggere druiloren wordt bestierd. De liefdesrelatie van één van de boeven met de dochter van de bankdirecteur zorgt echter voor gecompliceerde consequenties. Daarnaast zorgt de zoektocht naar de diamant via luchtschachten, touwladders en plattegronden voor een dolkomische theaterbeleving.

Cast
Buddy Vedder, Joey Schalker, Suzanna Pleiter, Martin van der Starre, Rogier Komproe, Arie Cupé, Cathalijne de Sonnaville, Lars Vaessen

 


Eindtijd: +/- 22:35 uur (inclusief pauze)

Musicalsites ⭐⭐⭐⭐ - "Een georganiseerde chaos, vol met humor, acrobatische hoogstandjes (zelfs een scéne op zijn kop gespeeld) en hilarische scènes." 

Theaterkrant - "De melige flauwigheid druipt er vanaf en het is zo vol overgave doorgetrokken dat je niet anders kan dan je erdoor laten meeslepen.", "een leuk avondje uit voor het hele gezin, dat honderd procent waar is voor je geld."

Musicalweb ⭐⭐⭐⭐ - "Het decor wordt op een geweldige manier ingezet, waarbij we ook te maken krijgen met verschillende perspectieven.", "Het einde van de bankoverval is hilarisch en heeft een uniek einde, wat je van tevoren niet kan bedenken. De verschillende verhaallijnen die zijn opgezet, worden allen op bijzondere wijze afgesloten."

Ilovetheater ⭐⭐⭐1/2 - "De grappen en komische scènes komen in hoog tempo voorbij.", "Het is een fysiek uitdagend hoogstaand stukje vakmanschap van de spelers. Het stuk zit namelijk bomvol fysiek uitdagende scénes. Met unieke, bijna acrobatische stunts."

Volkskrant ⭐⭐⭐ - "In vertaling en regie van specialist Jon Van Eerd wordt deze parade van grappen, misverstanden en gooi- en smijtwerk strak en vakkundig uitgevoerd.", "De hele cast speelt goed, maar een speciale vermelding voor Arie Cupé. Als de oude, schlemielige bankmedewerker wordt hij vastgeketend aan het koffertje met codes van de kluis, en door alles en iedereen over het toneel gesleurd. Ook krijgt de arme ziel veel klappen te verduren. Prachtig uitgevoerde slapstick."

Broadwayworld.com - "And there were some clever finds: the actual scenes on the ropes during the bank robbery where quite funny – and the top view looking over the office – physical comedy as it should be."

Niets is wat het lijkt in De Komedie over Een Bankoverval
Humor, acrobatiek en romantiek in één voorstelling

Een unieke voorstelling waarbij niets is wat het lijkt met acteurs die via acrobatische toeren op het toneel verschijnen en zelfs uit de nok van het theater neerdalen en waarbij het publiek regelmatig moet schakelen om te zien waar en hoe ze nou kijken. ‘De Komedie over Een Bankoverval’ is een voorstelling die nog nooit eerder in Nederland is vertoond. De acteurs Buddy Vedder en Suzanna Pleiter kijken dan ook enorm naar de voorstelling uit.

Buddy Vedder zag de theatervoorstelling zo’n zeven jaar geleden in het Londense West End. “Dat ik nu in deze voorstelling speel maakt voor mij het cirkeltje rond”, zegt hij enthousiast. “Toen ik het zag was ik echt overdonderd. Het was zo gaaf met al die acrobatische trucs en humor. Een ongekende voorstelling. Maar ook wel een beetje eng want het gaat echt buiten mijn comfort zone. Maar als je de kleine Buddy had gevraagd of hij als een soort Tom Cruise uit de nok van het theater had willen komen dan had hij volmondig ‘ja’ gezegd. Nou, nu gaat de grote Buddy dit gewoon doen.”

De Komedie over Een Bankoverval vertelt het verhaal van een stel boeven die uit de gevangenis zijn ontsnapt. Ze vatten het plan op om een kostbare diamant te stelen uit de kluis van een bank. Maar de boeven zijn niet al te snugger. En als een van de twee ook nog een liefdesrelatie krijgt met de dochter van de bankdirecteur, is de chaos compleet.

Volgens Buddy wordt het publiek enorm op het verkeerde been gezet. Spelen de acteurs ondersteboven en komen ze uit alle hoeken van het theater. Voor de acteurs is het hard werken. En het publiek die wordt van de ene gekke situatie naar de andere gesleept. “De Komedie over Een Bankoverval is echt anders dan je hebt gezien”, zeggen Buddy en Suzanna. “Ik zit momenteel onder de blauwe plekken want je moet ook leren vallen. Dat fysieke is echt een uitdaging. We moeten ook op z’n kop spelen. In dit stuk wordt echt gespeeld met de zwaartekracht”, vertelt hij enthousiast. “Ik ben ook ruim op tijd met de voorbereiding begonnen. Je moet namelijk top fit zijn dus veel trainen en ook werken aan goede voeding.”

Daarnaast is ook het spelen van een komedie voor de acteur echt anders. “Normaal gesproken ga ik eerst de teksten analyseren. Bij komedie werkt het anders. Daar moet je eerst werken op afspraken en timing en daarna komt het analyseren”, aldus Buddy. “Wat dat betreft hebben we heel veel aan regisseur Jon van Eerd die natuurlijk 40 jaar ervaring heeft met het komische genre. Ik probeer alles op te slurpen en geniet om te ervaren hoe komedie werkt”, zegt Buddy Vedder. Hij speelt in ‘De Komedie over Een Bankoverval’ de rol van Sammy Hamel, een beetje onhandige zakkenroller die ook nog verliefd wordt op de dochter van de bankdirecteur. “En het is natuurlijk niet handig om verliefd te worden op de dochter van de bankdirecteur wiens bank je wil overvallen”, lacht Vedder. “Het is een leuke rol en dat romantische aspect is extra leuk. Sammy is speels, eerlijk en oprecht en dat is erg leuk om te spelen.”

Stoere meid
Suzanna Pleiter speelt Caprice Zwartjes waar Sammy verliefd op is. “Caprice is een gewiekste en stoere meid”, vertelt ze.
Voor Suzanna valt vooral de acrobatiek in de voorstelling op. “Ik wil niet te veel weggeven maar het is wel wat als je op acht meter hoogte ‘slaap kindje slaap’ zingt. Het is een voorstelling met zoveel vaart en gekke toeren. Het publiek hoeft zich geen moment te vervelen”, zegt Suzanna over de rollercoaster die De Komedie over Een Bankoverval is.
Vorig seizoen speelde Suzanna Pleiter in ‘Zo vader Zo Zoon’ van Jon van Eerd. Ze was dan ook heel blij dat ze voor deze nieuwe komische voorstelling werd gevraagd. “Komedie is echt lastig maar we worden goed begeleid door Jon. Sommige mensen denken misschien dat komedie eenvoudig is maar het is qua timing echt een puzzel en het is een stuk lastiger dan men vaak denkt”, vertelt Suzanna. “Elke dag is anders en ook een matinee of een avondvoorstelling maakt weer het verschil. Maar dat is juist ook een uitdaging die ik graag aan ga.”

De Komedie over Een Bankoverval is vanaf 7 oktober te zien in theaters door het hele land. Meer informatie is te vinden op www.pretpakhuis.nl.

Lees hier het artikel als pdf