Pip Pellens

Pip Goes Offline

za 13 april 2019 19:30

Bestel

Leven zonder mobiele telefoon is ook een optie!

De carrière van Pip Pellens is nagenoeg tegelijkertijd begonnen met die van Facebook:  15 jaar geleden. Tijdens deze 15 jaar is de manier van communiceren met elkaar en met het publiek totaal veranderd. Pip zoekt antwoord op de vraag: ‘bestaat er voor mij nog een leven zonder mobiele telefoon, sociale media of internet?’ Ze gaat het experiment aan en gaat tijdelijk helemaal offline. Het resultaat van haar zoektocht is een theatervoorstelling met daarin haar ervaringen. In taal, zang, dans én muzikale verrassingen neemt ze je mee aan de hand en laat ze zien dat een leven zonder mobiele telefoon, social media en internet ook een optie is.

Voor heel even dan...

Pip geeft antwoord!

PIP GOES OFFLINE

Je allereerste theatershow, hoe is het idee van een theatershow ontstaan?

De theatershow heb ik samen met mijn manager en producent bedacht. Ik wilde heel graag iets bedenken wat ik helemaal zelf kon invullen en wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Zo zijn we bij het theater uitgekomen. Althans ik ben begonnen in het theater als 9-jarig meisje in de musical “The sound of Music” maar dit is toch echt iets anders. “Een one woman show”. Als klein meisje vond ik het leuk om op het podium voor de school te zingen en te dansen. Nu, 15 jaar later, is het zover. Mijn eigen show is een feit: Pip Goes Offline! Hoe cool klinkt dat?

Wat ga je ons vertellen en laten zien in de voorstelling?

Alles wat ik vertel over mijn ervaringen, de liedjes die ik zing en het allround entertainment, heb ik geschreven. Ik neem het publiek mee in het heden maar ik ga ook terug naar het verleden. Hoe was het vroeger? Mijn jeugd, zonder internet? en hoe ziet de wereld er uit over een aantal jaar. Worden we gelukkig van deze digitale wereld en wat heeft het voor een invloed op ons als mens. In de voorstelling deel ik mijn offline-ervaringen en zal ik mijn persoonlijke verhaal vertellen. Ik probeer het publiek te laten inzien dat het leven zonder mobiele telefoon, social media en internet ook een optie is, voor heel even dan ;-)

Waarom heb je gekozen voor het theater?

Voor mij is het theater een nieuwe plek voor entertainment. Ik heb ervaring op televisie, in film maar te weinig in het theater. Voor een acteur een behoorlijk uitdaging, voelt als naakt. Ik ben mezelf en het is live entertainment. Men moet het maar pikken en leuk vinden. En is het theater niet de beste plek om even helemaal offline te zijn en te genieten van wat er op het podium gebeurd? Het onderwerp van de show komt het beste tot zijn recht op deze plek. Het theater.

Je zit dit jaar ook 15 jaar in het vak, is er veel veranderd rondom de manier van communiceren?

Mijn carrière in is nagenoeg tegelijkertijd begonnen met de carrière van Facebook: 15 jaar geleden. Tijdens deze 15 jaar is de manier van communiceren compleet veranderd. Op nummer 1 van beroepskeuzes van jongeren staat tegenwoordig ‘Vlogger’! Je leest in de media ineens zoveel over ‘offline zijn’ of juist wat de nadelen zijn van zoveel online zijn. Je kan nu zelfs op detox vakantie in het buitenland. Het moet niet gekker worden toch...? Soms vraag ik me af; hoe is dit zover gekomen en waar gaat dit heen in de toekomst? Is het leven zonder internet in de toekomt überhaupt nog wel mogelijk of is er inmiddels geen weg meer terug.

Als experiment voor je theatershow ben je ook een tijdje offline geweest, hoe was dat?

Ik ben niet alleen gestopt met social media maar ook met internet. Google maps, Uber, parkeren, bankieren en alles wat internet nodig heeft. Ik kon alleen nog maar bellen en sms’en. Eerlijk? ik vond het heerlijk. Een tijdje offline, ik zou het zo weer doen, alleen werk technisch is het niet haalbaar om echt helemaal offline gaan. Wat ik eraan heb overgehouden? Ik heb regelmatig mijn telefoon op stil staan en ik krijg geen meldingen meer binnen, dat geeft mij al extra rust. Ook ben ik veel meer gaan lezen, ik ben veel bewuster van wat er om mijn heen gebeurd en kan ik echt genieten van het moment in plaats van dat je steeds je telefoon erbij pakt. Ik raad het echt iedereen aan!

Extra informatie rondom de voorstelling:

  • In de rubriek ‘Achter de schermen: Pip Pellens’ heeft Pip het over wat haar het zetje gaf om ‘offline’ te gaan, maar ook over haar favoriete series en guilty pleasures. Je kunt de rubriek hier terug lezen.
  • Zondag 27 januari was Pip Pellens te gast bij Zapplive op Zondag! Ze hebben het over haar theatershow en ze vertelt over haar eigen onderzoek dat ze zelf twee weken helemaal offline is geweest en hoe ze dat heeft ervaren. Verder legt ze ook uit waarom dit onderwerp zo belangrijk is geworden voor haar. Daarnaast krijgen jullie alvast een klein voorproefje van een rapnummer uit de voorstelling. In de show speelt ze namelijk verschillende rollen, waaronder ook de extreem verslaafde Pip. Zij vertelt op deze manier in haar rap; hoe heftig het is, hoe erg verslaafd ze is geweest en waarom ze echt niet zonder haar telefoon kan. Je kunt de video hier terug zien.
  • Bekijk hier het interview bij omroep Flevoland.