Piaf

Een nieuwe Nederlandse musical over het leven én de dood van een legende

do 26 okt 2023 20:15

Bestel

Na een leven vol drank, drugs en mannen overleed 60 jaar geleden één van Frankrijks grootste artiesten: Edith Piaf. Nu, ver na haar dood, worden haar liedjes over de hele wereld nog steeds geluisterd en gezongen. Nummers als ‘Non, Je ne regrette rien’, ‘La Vie En Rose’, ‘Milord’ en ‘Padam’ zijn slechts een paar onsterfelijke voorbeelden uit een indrukwekkend repertoire aan songs.

Deze voorstelling gaat over het leven én de dood van ‘de kleine mus’. Aan de hand van verhalen en haar onvergetelijke muziek herbeleefd de fenomenale Piaf verschillende belangrijke momenten uit haar leven. Ze ontdekt wie ze was en komt erachter wat het is dat ze achterlaat.

Het verhaal achter de legende
Edith Piaf is zojuist overleden. En ze is danig in de war. Dit is niet wat ze wou. Dit is niet wat ze ooit bedacht had. Ze zou sterven in Parijs met een priester aan haar bed. Niet in een of ander gehucht. Pas net overleden komt de verwarde Piaf vier karakters tegen: De Engel. De Duivel. De Nar. En de dood. Dan blijkt dat haar man Theo Sarapo goed naar haar geluisterd heeft. Hij heeft een ambulance gebeld en tegen de chauffeur liegt hij dat Edith slaapt. Het is een lange tocht, bijna duizend kilometer. Piaf houdt tegenover haar vier levensgezellen vol dat ze niet dood is, zo lang ze niet in Parijs is. En zo lang ze niet weet wat ze achterlaat. Zo zit ze voor de duur van de tocht naar Parijs opgescheept met deze vier passagiers, waarvan eenieder een onuitwisbare indruk op haar bestaan heeft achtergelaten. Piaf wil weten waar deze vier in haar leven waren. Aan de hand van hun verhalen en de onvergetelijke muziek van Edith Piaf herbeleefd de legende verschillende belangrijke momenten in haar leven om te ontdekken wie ze was en erachter te komen wat het is dat ze achterlaat.

Cast: Suzan Seegers, Thomas Cammaert, Cystine Carreon, Job Bovelander en Hein Gerrits 

    

 

Bijzondere voorstelling over het leven van Edith Piaf

“Piaf zingt vanuit een diepe ziel”

De Theater BV komt dit seizoen met de voorstelling Piaf. Volgens hoofdrolspeelster Suzan Seegers die in de huid van de kleine Française kruipt wordt het zeker geen geijkte voorstelling “We gaan op reis met Edith Piaf. Ik ben ervan overtuigd dat het heel mooi gaat worden.” Samen met Thomas Cammaert kijkt ze vooruit op deze nieuwe musical.

De voorstelling begint als Piaf net is overleden. Niet in haar geliefde Parijs en dus wordt ze per ambulance naar de Franse hoofdstad teruggebracht. De Dood, de Engel, de Nar en de Duivel begeleiden haar en kijken met haar terug op haar leven.

Voor Suzan Seegers is Piaf een rol die zij altijd al graag wilde spelen. “Ik kreeg eens van een vriend een postkaart met een afbeelding van Edith Piaf en hij zei: ‘Dit ga jij ooit spelen.’ Onlangs tijdens de fotoshoot voor deze voorstelling raakte ik er echt van overtuigd dat ik haar zou kunnen spelen”, vertelt ze. Hoewel de repetities nog niet zijn begonnen is Suzan Seegers zich al wel aan het voorbereiden op haar nieuwe hoofdrol. “Ik hou heel erg van het Franse chanson maar ik spreek geen Frans en ben onder andere met mijn lerares frans van de Middelbare school aan het oefenen”, zegt ze. “Daarnaast lees ik veel over Piaf en haar leven.”

Volgens de musicalactrice zijn er wel degelijk overeenkomsten tussen haar en de Franse zangeres. “Edith Piaf zingt vanuit een diepe ziel. Dat herken ik wel. Als ik zing dan begint het bij mij ook te stromen.” Toch is ze zeker niet van plan om Piaf specifiek na te doen. “Dat kan ook niet. Ik neem in iedere rol ook een stukje van mezelf mee.” Suzan Seegers kijkt uit naar de voorstelling. “Juist omdat we niet het geijkte pad wordt doorlopen, krijg je hopelijk niet alleen maar de zwaarte te zien.”

Eén van Suzans medespelers is Thomas Cammaert die de Engel speelt. “De figuren die Piaf omringen zijn figuren uit tarotkaarten”, vertelt hij. “Dat is niet zomaar gekozen. Edith Piaf geloofde heel erg in tarot. Mijn rol, de Engel, is een persoon die gaat over liefde en de inspiratie voor haar vak.” 

Wat Thomas heel erg in de voorstelling aanspreekt is de meerstemmigheid. “De nummers van Edith Piaf kennen we als het door haar wordt gezongen maar wij zingen veel liedjes met z’n vijven en dat is heel bijzonder.” Thomas Cammaert is op de toneelschool en de kleinkunstacademie opgegroeid met muziek van Piaf, Brel en Ramses Shaffy. “De Franse taal vind ik heerlijk en de muziek is super en zo mooi”, zegt hij. Voor Thomas is de Franse taal dan ook heel vertrouwd. “Ik ben Belgisch dus tweetalig opgevoed, dus met de uitspraak zit het wel goed. Neemt niet weg dat ook ik mijn Frans wel wil bijspijkeren”, vertelt hij.

De musical Piaf is in het hele land te zien is. “Dat is uiteraard hard werken maar het heeft ook iets romantisch”, zegt Thomas Cammaert. “Juist doordat je met elkaar reist, leer je elkaar heel goed kennen en in de bus terug is het altijd feest.” Hoewel Thomas naast theater ook film, televisie en nu ook presentatiewerk doet, kijkt hij ernaar uit om weer op de planken te staan. “Die combinatie is gewoon heel erg fijn”, zegt hij.

De musical Piaf is van 23 september tot en met 24 februari te zien in theaters door het hele land. Naast Suzan Seegers en Thomas Cammaert spelen Cystine Carreon, Job Bovelander en Hein Gerrits in deze voorstelling. Meer informatie is te vinden op de site www.theaterbv.nl

Suzan Seegers brengt single Piaf uit

AMSTERDAM – Ter gelegenheid van het zestig jarig overlijdensjubileum van Edith Piaf, brengt Suzan Seegers een eigen versie van Piafs beroemdste song uit. Vanaf vandaag is ‘Non, je ne regrette rien’ te beluisteren op alle streamingdiensten.  

Seegers, die op dit moment te zien is in de spektakel musical ‘Het was Zondag in het Zuiden’ en komende zondag in ‘Dagboek van een Herdershond Live’, zal vanaf half september in de huid kruipen van de legendarische Franse zangeres in de nieuwe Nederlandse musical ‘Piaf’. De repetities zijn momenteel in volle gang. Tussen alle bedrijven door wist Suzan ook nog tijd vrij te maken om deze iconische song op te nemen: “Het is een voorrecht haar muziek aan te mogen raken en de krassen, die het leven op haar ziel achterliet, te ervaren en bevatten. Ik kijk enorm uit naar de repetities waar ik hoop haar nog meer te worden. En vooral haar nog beter te begrijpen en de echte Edith Piaf daardoor nog beter te leren kennen. Zelfs 60 jaar naar haar overlijden.”

‘Non, je ne regrette rien’ werd in 1956 geschreven en na verschillende uitvoeringen, was het Edith Piaf die dit chanson in 1960 beroemd maakte. Ze koos ervoor om het op te dragen aan het Frans Vreemdelingenlegioen, die het op hun beurt adopteerden als hun lijflied. Sindsdien zingen ze het elk jaar tijdens de militaire parade op de Franse nationale feestdag. In Nederland klom Edith Piaf's uitvoering naar de toppositie van de hitlijsten in het voorjaar van 1961.

Van de single is ook een clip gemaakt die te zien is op YouTube en social media.

Naast Suzan Seegers zijn ook Thomas Cammeart, Cystine Carreon, Job Bovelander en Hein Gerrits te zien in deze bijzondere voorstelling die is geschreven door Allard Blom en geregisseerd wordt door Martin Michel. ‘Piaf’ gaat op 13 oktober in première in het Amsterdamse DeLaMar en is te zien in 70 theaters door heel het land. Voor meer informatie: www.piaf.nu.