Nu ik je zie

Een zoektocht van een zoon naar zijn vader

do 20 apr 2023 20:30

Uitverkocht / Wachtlijst

Van de makers van 'Ma' en 'In het licht'

Tien jaar na de zelfverkozen dood van zijn vader ontwaakt zijn 21-jarige zoon uit een roes. Waarom lukt het hem niet om iets van zijn leven te maken? Als hij het verleden in de ogen durft te kijken, ziet hij misschien weer een toekomst. Als een detective zoekt hij naar sporen van zijn vader. Familieleden, vrienden en collega’s ondervraagt hij als getuigen. Maar terwijl de zoon steeds intensiever speurt naar zijn vader, komt hij vooral zichzelf tegen.

Nu ik je zie is gebaseerd op het gelijknamige boek dat Merlijn Kamerling schreef over zijn verhouding tot zijn vader Antonie. Een verhaal over uitgestelde rouw. Over volwassen worden en de zoektocht naar je eigen identiteit. En over een onverwacht sterke bloedband. Gespeeld door multitalent Soy Kroon (Hoogvliegers, Costa!, The Passion, War Horse).

Beluister de cover van 'Toen ik je zag' door Soy Kroon nu via Spotify

Recensies na de première op 11 februari

Theaterparadijs ★★★★ - "Kroon weet op sterke en overtuigende wijze de emotie de juiste laag te geven en laat je meeleven van begin tot eind. Zeer knap om in je eentje zo’n heftig verhaal te vertellen en geen moment de energie te verliezen."

Musicalsites ★★★★★ ''Soy Kroon ontroert in solostory ‘Nu ik je zie''

Theaterparadijs ★★★★

Theaterkrant - "Alle emoties komen binnen in Soy Kroons vertolking van het verhaal van Merlijn Kamerling"

Soy Kroon brengt Toen ik je zag uit als single

Acteur, presentator en zanger Soy Kroon brengt vandaag zijn versie van Toen ik je zag uit als single. Hij doet dit als respons op de overweldigende reacties die hij ontving nadat hij vorige maand door talkshow Humberto werd gevraagd het nummer daar te zingen, als ode aan het lied waarmee Antonie Kamerling 25 jaar geleden veel indruk maakte.
De versie van Toen ik je zag door Soy Kroon is geproduceerd door Heron Music en vanaf vandaag te beluisteren op Spotify.

Dat de redactie van Humberto Soy Kroon vroeg het nummer te zingen is niet zonder reden: hij speelt van januari t/m juni 2023 de solovoorstelling Nu ik je zie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Merlijn Kamerling. Hierin gaat hij tien jaar na de dood van zijn vader Antonie op zoek naar een completer beeld van zijn vader, in alles wat hij achterliet.
De voorstelling wordt geproduceerd door Solo Stories, eerder verantwoordelijk voor o.a. de voorstellingen Ma (naar het boek van Hugo Borst, door Eric Corton) en In het licht (naar het boek van Karin Bloemen, door Lisse Knaapen).

Soy Kroon: “Het is voor het eerst dat ik officieel een nummer uitbreng. Ik had niet verwacht dat het optreden bij Humberto online zo veel los zou maken; inmiddels is het optreden al zo’n 500.000 keer bekeken en ontving ik bovendien honderden berichtjes met de vraag of ik mijn versie ook zou gaan opnemen. Door al die berichtjes, en door de persoonlijke berichten van Merlijn Kamerling en Isa Hoes, heb ik besloten er iets mee te doen. Ik heb Toen ik je zag volledig gezongen in dienst van het nummer en de versie van Antonie Kamerling en ben blij met de kwetsbaarheid die het nummer heeft behouden.”

Over Toen ik je zag
Toen ik je zag is een single van Hero, een alias van Antonie Kamerling, uit 1997. Het nummer werd geschreven door Guus Meeuwis en Jan Willem Rozeboom voor de speelfilm All Stars, waarin Kamerling de rol van Hero speelde. Het was de titelsong van de film en werd op single uitgebracht. De single stond 17 weken in de Top 40, waarvan 5 weken op nummer 1. Na het overlijden van Antonie Kamerling kwam het nummer postuum opnieuw binnen op nummer 1 in de Single Top 100.
In juni 2010 zong Antonie Kamerling het lied voor het laatst publiekelijk in het radioprogramma Ekstra Weekend (3FM).

Over Soy Kroon
Multitalent Soy Kroon (1995) speelde als kind en tiener al (hoofd)rollen in musicals van o.a. Stage Entertainment, Studio 100 en Theater Terra. Op televisie was hij te zien in diverse tv-programma’s voor kinderen, speelde hij Sil Selmhorst in Goede Tijden, Slechte Tijden, gevolgd door de spin-off Nieuwe Tijden, en speelde hij Guus in de dramaserie Hoogvliegers. Soy speelde in de bioscoopfilms Zwaar Verliefd 2, Liefde Zonder Grenzen en Costa en werkt als presentator voor Zapp. In 2018 won Soy samen met zijn vriendin Holly Mae Brood het populaire dansprogramma Dance Dance Dance. In 2020 was hij kandidaat in Het Perfecte Plaatje. Hij vertolkte hoofdrollen in de voorstellingen War Horse, Mamma Mia!, Goodbye, Norma Jeane en Trompettist in Auschwitz en werd tweemaal genomineerd voor een Musical Award (Aanstormend Talent in 2013 en Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical in 2022). Dit voorjaar zagen 2,2 miljoen mensen Soy als de allerjongste Jezus ooit in The Passion.

Beluister de cover van 'Toen ik je zag' door Soy Kroon nu via Spotify

 

 

Fantastisch nieuws voor Soy Kroon: hij won afgelopen donderdag de Televizier-Ster!

 

Publieksreacties na de eerste try-out

"Tot tranen geroerd door ‘Nu ik je zie’ @soykroon wat heb jij dit prachtig neergezet."

"Zo knap gedaan! Boeiend, grappig, aangrijpend en mooi."

"Ontroerend mooie en goed gespeelde voorstelling (Nu ik je zie) gezien van @soykroon in het
@Zaantheater. 1e try-out, maar dat was absoluut niet te zien, voorstelling liep als een trein (met echt
prachtige regie)."

"supergoede voorstelling"

"Ik denk dat er geen betere vertolker voor dit stuk zal zijn"

"Wauw wat ontzettend knap gespeeld. Een verhaal van een ander zo in je eentje vertolken. Diep
respect!"

"ik vond het best fijn dat het ondanks dat het een moeilijk onderwerp is, dat het niet heel duister was"

"Het was echt een super goed stuk, had geen idee dat het een try-out was. Ik zat op het puntje van
de stoel, en werd helemaal meegesleept in het verhaal. Het was op sommige momenten zo
herkenbaar, ondanks een ander verhaal. Ik denk dat hier veel mensen steun en herkenning in vinden.
Applaus!"

"Wat een mooie try-out van Nu ik je zie in het Zaantheater vanavond."

"Het boek, de docu en vandaag de voorstelling ‘Nu ik je zie’ bezocht. De herkenning van de
verhaallijn is groot. Het verlies maar ook het hervinden van iemand die er niet meer is. Een goed
voorbeeld van dat rouw zich pas vele jaren na een overlijden kan voordoen. (…) Een mooi & puur
stuk. Aangrijpend voor iedereen. Een niet veel besproken en makkelijk onderwerp maar vergeet niet:
praten helpt, je staat er echt niet alleen voor."

"Gisteren bij de 1e voorstelling geweest en wat een mooie voorstelling. Heel goed gedaan,
gefeliciteerd."

"een aanrader 1ste klas!"

"herkenning voor iedereen die het verhaal kent, maar zo gespeeld dat het ook te volgen is voor als je
het niet kent"

"een integere show"

Soy Kroon vertelt verhaal Merlijn Kamerling in solovoorstelling

Een solovoorstelling spelen? Daar had acteur Soy Kroon (27) stiekem wel eens over gefantaseerd. Toch vond hij een tijd lang dat hij er nog niet klaar voor was. Dit voorjaar is het echter zover: hij staat in de theaters met de solovoorstelling ‘Nu ik je zie’.

Waarom Soy zichzelf nog niet klaar vond voor een solovoorstelling? “Ik wist niet of ik dat wel durfde, het leek mij ongelooflijk spannend.”
Maar de afgelopen jaren bezocht hij de voorstellingen die Solo Stories maakte. “In eerste instantie omdat ik de oprichters al lang ken en het zo tof vond dat zij een eigen productiehuis waren gestart,” vertelt Soy. “Maar ik vond het mooi wat ze maakten en toen begon het toch wel een beetje te kriebelen. Twee jaar geleden, tijdens een wandeling op het strand, vertelden ze dat ze ‘Nu ik je zie’ zouden gaan maken en dat graag met mij wilden doen. Wat een eer, en tegelijkertijd hartstikke spannend. Ik heb meteen ja gezegd, op voorwaarde dat Merlijn en zijn familie wel akkoord moesten zijn met de keuze voor mij.”

Merlijn is Merlijn Kamerling, zoon van Antonie Kamerling, die een einde aan zijn leven maakte toen Merlijn 12 jaar was. ‘Nu ik je zie’ is gebaseerd op het gelijknamige boek dat Merlijn schreef over zijn zoektocht naar zijn vader. Merlijn had het gevoel dat zijn leven na de dood van zijn vader op een bepaalde manier stil was blijven staan. Hij besloot de omgeving van zijn vader te bevragen: familieleden, vrienden, collega’s. Het bracht hem dichter bij zijn vader, en daarmee uiteindelijk bij zichzelf.
“Die zoektocht naar je eigen identiteit staat centraal in de voorstelling,” vertelt Soy. “Wat maakt wie je bent? We focussen op de vader-zoon relatie. Merlijn had maar weinig leuke herinneringen aan zijn vader, hij schaamde zich vaak. Dan bracht Antonie hem in zijn badjas naar school. Of Antonie zat piano te spelen in de aula als hij Merlijn uit school haalde. Als kind wil je natuurlijk het liefst een vader die niet opvalt en dat was Antonie niet. Tijdens zijn zoektocht kwamen bij Merlijn toch ook mooie herinneringen naar boven. Blijkbaar had hij die, na de traumatische gebeurtenis die de dood van zijn vader voor hem was, weggestopt.”

Voorbereiden op ‘Nu ik je zie’ deed Soy door veel te lezen, kijken en luisteren. “Natuurlijk las ik het boek van Merlijn, ik keek documentaires over Antonie. En ik sprak met veel mensen over depressiviteit en zelfdoding. Zo ben ik langzamerhand steeds dichter bij de zoektocht van Merlijn en zijn verhaal gekomen. Al zal ik Merlijn niet identiek gaan naspelen, ik moet er toch mijn eigen ding van maken. En er zijn in Nederland zoveel mensen als Antonie, er zijn zoveel mensen als Merlijn; ik vind het belangrijk dat we met deze voorstelling het verhaal van hen allemaal vertellen.”

“Ik hoop dat theaterbezoekers bij het verlaten van de zaal denken: wat weet ik eigenlijk van mijn zoon of dochter, of van mijn vader of moeder?”, vervolgt Soy. “Hoe voelen we ons? Moeten we daar niet vaker over praten? Ik zou het mooi vinden als theaterbezoekers, na het zien van de voorstelling, met een meer open vizier naar zelfdoding kijken.”


‘Nu ik je zie’ staat op 22/04/2023 in Theater de Stoep . Kaarten zijn verkrijgbaar via https://theaterdestoep.nl/voorstelling/nu-ik-je-zie-2223

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Bel gratis met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113.