Nina de la Parra

God's Wegen

do 30 dec 2021 20:30

Bestel

Stand up comedian en zangeres Nina de la Parra (1987) heeft een Surinaamse vader (Pim) en een Nederlandse moeder (Djoeke). Ze oogt als een bakra, ofwel kaaskop, maar haar Surinaamse avonturen zijn pittiger dan Madame Jeanette pepers.

God’s wegen gaat over haar christelijke klasje in Paramaribo, het koloniale verleden van haar joods-Sefardische voorvaderen, haar ervaringen in Surinaamse one hour hotels, haar pratende vagina, de dwingende correctheid van de Duitsers en haar zoektocht naar verlichting bij een winti-priester – alles komt aan bod en wordt zonder gene op de brandstapel gegooid. Voordat je weet waar je aan toe bent heeft Nina zichzelf en alle aanwezigen onderuitgehaald in haar verbaal-gewelddadige zoektocht naar haar eigen identiteit. Nina’s hekserij is een attitude die je door een catharsis naar het licht zal brengen. Een verademing.

Nina wisselt haar vileine woordenstroom in vloeiend Nederlands, Duits, Engels en Sranan Tongo af met kwetsbare Engelstalige pop. jazz & bluesnummers - ondersteund door haar steengoede Duits-Surinaamse huisband, bestaande uit saxofonieste Sanne Landvreugd, bassist Moritz Götzen en gitarist Tim Bücher.

Zonder zelfmedelijden, verleidelijk, altijd feministisch, woedend en persoonlijk, trapt Nina haar complete afkomst, haar generatie vrouwen en uiteindelijk zichzelf in de baarmoeder.

UIT DE PERS:

"Het grootste genot is haar furieuze, ongegeneerde optreden. Deze vuilbekkende dame knalt van het podium met haar op hoog tempo in vier talen vertelde ervaringen als "vrijpostige bakra-meid" in Paramaribo en Nederland. Desondanks verliest ze geen moment de controle. Haar tekstbehandeling is voorbeeldig. Haar zoektocht zet ze voort in de jazzy popsongs die ze zingt, begeleid door een fijnzinnig spelend jazztrio." (NRC, Ron Rijghard - ****)

"De la Parra is een knalgoede actrice, heel erg grappig en nul procent pathetisch wanneer ze haar pijn invoelbaar maakt. Ze schakelt zonder haperen van de ene naar de andere taal, van de ene naar de andere stemming en van twerken op een ranzig nummer naar een gevoelig liedje. Het samenspel met haar driekoppige jazzband is te gek, ook nog eens." (VOLKSKRANT, Gidi Heesakkers - *****)  

"Niet alleen knoopt ze talen en tempowisselingen moeiteloos aan elkaar, de teksten zijn nauwkeurig geschreven en rollen vrijwel zonder haperingen van haar tong. Gods Wegen is een viertalige cabaretorkaan, begeleid door een trio verrukkelijke jazzmuzikanten." (PAROOL, Mike Peek) 

"De la Parra beschikt over een opmerkelijke veelzijdigheid als schrijver, vocalist en acteur. Bij haar debuut levert ze onverschrokken een vestigingsvergunning in." (DAGBLAD VAN HET NOORDEN, Jacques d'Ancona)

"De la Parra is een ijzersterke actrice, die moeiteloos schakelt in emotie, taal en sfeer - waardoor haar programma in alle opzichten overweldigend is. Ze wordt begeleid door het jazztrio Moritz Götzen (bas), Tim Bücher (gitaar) en Sanne Landvreugd (saxofoon), met wie ze een aantal prachtige nummers zingt, die een mooie dynamiek in haar programma brengen. Gods Wegen is een overweldigend verzoeningsrelaas " (THEATERKRANT, Sander Janssens - Keuze van de criticus)

Het NRC plaatst Gods Wegen in de top 5 van beste cabaretvoorstellingen van 2019, en noemt Nina de la Parra als 1 van 101 nieuwe talenten op cultureel gebied uit Nederland en België.