Micha Molthoff

A Fiddler on his Route

zo 23 apr 2023 15:00

Bestel

Tijdens een bomaanslag in Florence, 1993, raakt het Uffizi-museum zwaar beschadigd en de houten constructie van het gebouw komt bloot te liggen. Vioolbouwer Jamie Lazzara neemt delen van dit 16e eeuwse hout mee naar haar werkplaats en bouwt daar een prachtige viool; de San Philippo. Een uitzonderlijk instrument dat tot leven wordt gebracht door Micha Molthoff.

De voorstelling A Fiddler On His Route gaat over deze viool en zijn bespeler, die vele landen bezocht en een groot scala aan muzikale stijlen ten gehore brengt. Van de klassieke melodiëen van Tsjaikovski, de tango van Astor Piazolla tot werk van John Mayer en het levenslied uit de Amsterdamse Johnny Jordaan. Violist Micha Molthoff, tevens componist, speelde met onder anderen Het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Herman van Veen, Toon Hermans, Ute Lemper, Jaap van Zweden en maakte samen een voorstelling met Remko Vrijdag van de Vliegende Panters. Zijn muziek is te horen in diverse films, documentaires en theaterproducties, waaronder die van Orkater.

Vioolbouwer Jamie Lazzara is ook geen onbekende. Zij bouwde violen in opdracht van onder andere Barack Obama en Itzhak Perlman.

Rechtenvrij interview

Wat ga je tijdens de voorstelling doen?
Uitgangspunt in de voorstelling is mijn viool en alle plekken op de wereld waar ik met die viool geweest ben.. Dus ik ga van Japan naar Argentinië, Noord-Amerika naar Italië, naar het hoge Europese noorden en soms ook weer, gewoon, terug naar huis. Alle muziek die ik op die reizen speel is een tweede leidraad, en een andere natuurlijk allerlei kleurrijke en bijzondere gebeurtenissen en verhalen! Ik speel dus en ik vertel.. Samen met twee fantastische door de wol geverfde muzikanten en reisgenoten spelen we alles wat er los en vast zit..

Wat is er zo bijzonder aan de viool die je bespeelt?
Deze viool is sterk verbonden met mijn eigen leven. Ik heb hem in opdracht laten bouwen door een beroemde vioolbouwer in Florence, Italië. En net als mijn allereerste viool heb ik hem opgehaald met mijn vader. Maar buiten de persoonlijke link is het ook een instrument met een verhaal. Toen er in 1993 een bomaanslag plaatsvond op het Uffizzi Museum, door de maffia, kreeg mijn vioolbouwster het voor elkaar hout van het 16e eeuwse gebouw mee te nemen. Ze gebruikte het in verschillende van haar instrumenten, waaronder de viool voor Itzhak Perlman en…die van mij.

Waarom koos je ooit voor de viool?
Eerlijk gezegd koos ik als kind op de één of andere manier altijd hobbies waar je veel interessante spullen voor nodig had. Ik zat op honkbal, waar je een karrenvracht aan speciale handschoenen, over- en ondershirts, knuppels, petten en helmen voor gebruikt. Toen een ander jongetje in de klas zijn spreekbeurt over zijn viool hield was ik totaal betoverd! Een speciale koffer met hoes, een blokje hars, een vioolstok, snaren…en de viool zelf! Zo’n prachtig ding…om te hebben. Ik wilde zo graag een viool, dat ik me nu nog kan herinneren dat ik er niet van kon slapen. Uiteindelijk mocht het…Ik weet ook nog welk liedje er op de radio was toen mijn vader en ik in de auto naar huis terugreden, met de viool!

Wat kan het publiek verwachten?
Ik denk dat de voorstelling heel afwisselend en spannend is geworden.. Iedereen die van klassieke muziek, tango, zigeuner, klezmer, viool, mooie en ontroerende verhalen houdt, die soms ook heel grappig zijn, gaat een geweldige avond hebben!

Wat is de gekste plek waar je hebt gespeeld?
Nou..ik vond het heel gek dat het in Adelaïde in Australië 9 1/2 uur later is! Het deed me denken aan Harry Potter en het 9 3/4 perron.. Maar sowieso kun je als je eenmaal, na een dagenlange reis, ergens in een uithoek op de wereld ergens staat te spelen een vreemd gevoel krijgen. Heimwee…verlangen…eenzaamheid…overweldigend geluk…gevoelens die je overigens goed kwijt kunt op de viool!

Naar welke muziek luister je zelf?
Het zal je niet verbazen, maar ik houd van veel soorten muziek.. Ik ben opgegroeid met The Beatles, Boudewijn de Groot, maar ook met Mozart en Vivaldi. Daar luister ik nog steeds naar.. En ik houd van verhalenvertellers zoals Johnny Cash.. fantastische muziek voor onderweg!

Biografie Micha Molthoff

Micha Molthoff speelde jarenlang in binnen- en buitenland met bekende artiesten en in beroemde orkesten en ensembles. Naast het spelen schrijft hij ook muziek voor film, documentaire en theater. Ook al is Micha een muzikale duizendpoot, de viool speelt bij hem altijd de hoofdrol.

Micha werd geboren in een muzikaal gezin en hij begon op zeer jonge leeftijd met muziekmaken. Zijn ouders waren beide amateurmusici en kenden elkaar uit een jeugdorkest. Nadat Micha zichzelf op zesjarige leeftijd gitaar leerde spelen kwam er volgens zijn vurige wens al snel een viool bij. Wanneer Micha’s moeder hem soms vroeg even te stoppen met vioolspelen wisselde hij gewoonlijk de viool in voor de piano, vervolgens voor de gitaar of voor een zelfgemaakt drumstel. De vader van Micha leerde hem het notenschrift en moedigde hem aan de muziek die hij bedacht ook op te schrijven. Al spoedig lagen er schriften vol met één- of meerstemmige stukjes die hij met zijn vader uitvoerde of opnam op bij elkaar verzamelde opnameapparatuur. In de vijfde klas van de lagere school formeerde Micha zijn eerste band om de Beatles na te spelen en zijn eerste eigen nummers uit te voeren. Op de muziekschool speelde hij Mozart met strijkkwartet en solo-viool in verschillende Vivaldi- en Bachconcerten.

Virtuoos
Micha ontwikkelde zich op de viool tot een zeer virtuoze violist. Naast zijn conservatorium opleiding bij diverse beroemde docenten waaronder Elisabeth concours winnaar Philip Hirshhorn, dankt Micha zijn fabelachtige techniek vooral aan de coaching door Daniël van Zweden, die ook als docent op zijn beroemde zoon Jaap een grote invloed heeft gehad. Met Daniël vormde Micha al rond zijn 20e een zigeunerorkest en trok hij Nederland en Europa door om concerten te geven en luxe society feesten van muziek te voorzien. Met Daniël naast zich al coach werden deze tournees zeer leerzaam aangezien het zigeunerrepertoire altijd werd doorspekt met virtuoze stukken van Paganini, Wieniawski, De Sarasate en vele anderen. Naast de klassieke- en zigeunermuziek specialiseerde Micha zich ook in Argentijnse tango, een derde muziekstijl waar de viool een zeer karakteristieke rol in speelt.

Origineel
Alle bijzondere musici en stijlen die in de loop der tijd van invloed waren maakten Micha tot een originele musicus met een grote persoonlijkheid. Met de viool als stralend middelpunt leidt hij luisteraars door een muzikale en violistische wereld langs muzikale hoogtepunten die voor hemzelf een persoonlijke reis markeren. Als geboren verteller zorgt hij voor een zeer kleurrijk en goed te volgen verhaal dat zowel grappig als ontroerend is.

Lange lijst bekende namen en podia
Micha Molthoff werkte met zeer veel artiesten en speelde op vele grote, beroemde, bekende en onbekende podia en festivals op allerlei plekken in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Japan en Australië. Hij werkte met onder andere: Herman van Veen, Van Dik Hout, Ute Lemper, Frédérique Spigt, Gé Reinders, Ana Saeki, Toon Hermans, Hector Zazou, Orkater, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Mondriaan Kwartet, het Asko-Schönberg Ensemble, Jaap van Zweden, Corrie van Binsbergen, Remko Vrijdag van De Vliegende Panters, Zárate, El Después, Nynke Laverman, Gijs Scholten van Aschat, Frank Groothof en Erik van der Wurff.

Publieksreacties

"Enorm genoten van de veelzijdigheid van deze rasmuzikant! Mooie, grappige, maar ook poëtische verhalen, op een boeiende manier verteld!"

"Gepassioneerde muzikanten, die met geweldig veel plezier staan te doen waar ze erg goed in zijn!"

"Een van de meest virtuoze en veelzijdige violisten die ik ken! En dan ook nog mooie liedjes, prachtig gezongen!"

"Geweldig leuke voorstelling, prachtig vioolspel, mooie liedjes, boeiende verhalen.. Uitstekende aanrader voor een avond uit!"

"Heel mooie verrassing en prachtig afwisselend programma, heb op ’t puntje van m’n stoel gezeten..Dank!"

"Heerlijk programma!’, ‘Verrassende avond; zou zo weer gaan!"

"Zeer van genoten. Een prachtig theaterconcert met heerlijke melodieën en mooie verhalen"

"Prachtig! Micha is een virtuoze violist, zanger, verteller…zeer veelzijdig, hij kan het allemaal!"

"Erg gelachen, maar ook een traantje weggepinkt van ontroering!"

"Het liedje over Loekie vond ik bijzonder ontroerend.. erg mooie voorstelling!"

"Genoten van een zeer muzikale voorstelling!"