Ma: over een moeder en haar zoon

Solo Stories met Eric Corton

do 19 april 2018 20:15

Bestel

 

Ma stond altijd klaar voor haar zoon. Nu draait 'meneer Alzheimer' de rollen om. Maar hoe zorgt een zoon voor zijn moeder? De tragikomische solovoorstelling Ma is gebaseerd op het boek dat Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. De makers van LEEF! en PAAZ brengen met Ma een liefdevol portret van een moeder in de woorden van haar zoon. Zijn dilemma's, angsten én moederliefde worden vertolkt door Eric Corton.

Regie: Benno Hoogveld
Script: Marc Veerkamp
Decorontwerp: Ascon de Nijs
Lichtontwerp: Mike den Ottolander
Kostuums: Sabine de Groot

 

Eric Corton speelt solovoorstelling Ma naar boek Hugo Borst

Acteur en presentator Eric Corton speelt vanaf januari 2018 de solovoorstelling Ma, gebaseerd op het gelijknamige boek van Hugo Borst. Dat maakte productiehuis Solo Stories vandaag bekend.
Corton is, na zich de afgelopen jaren vooral op radio- en tv-werkzaamheden te hebben geconcentreerd, weer terug waar hij ooit begon: in het theater.
De monoloog Ma wordt geschreven door Marc Veerkamp en geregisseerd door Benno Hoogveld en is een liefdevol portret van een moeder en haar zoon.

Eric Corton: “Toen ik gevraagd werd voor Ma hoefde ik er niet lang over na te denken of ik deze voorstelling wilde spelen. Ik kende de columns van Hugo Borst en volgde, net als veel anderen, met regelmaat hoe het met zijn moeder ging. Om dat verhaal straks op het toneel te mogen vertellen, vind ik heel bijzonder. Omdat het een heel ‘echt’ verhaal is. Een verhaal van afscheid, van herinneringen, van angst voor het onbekende en van harde humor. Een echt verhaal over de laatste fase van een leven. Een belangrijk verhaal. Omdat zo veel mensen met de gevolgen van dementie en Alzheimer geconfronteerd worden. Partners, kinderen, broers en zussen. Als je brein het niet meer goed doet, heeft dat een enorme impact op jezelf maar ook op je omgeving. En juist dat mag ik straks zichtbaar, maar vooral ook voelbaar gaan maken. Ik hoop dat als je straks in de zaal zit je hard moet lachen, je misschien iets leert en Ma je in stilte ontroert.”

Hugo Borst is vereerd met de theaterbewerking van Ma en vermoedt dat zijn moeder er hetzelfde over zou denken. “Ma zou het, als ze het zich zou realiseren, geweldig hebben gevonden als er een toneelstuk over haar en haar zoon werd geschreven.”

Solo Stories werkt voor Ma samen met o.a. Alzheimer Nederland en landelijke vereniging voor mantelzorgers Mezzo.

Ma – het boek
Hugo Borst vindt ‘mantelzorger’ een raar woord, maar hij is het wel. Al enkele jaren verzorgt hij zijn moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden. Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.
Ma verscheen in 2015 en wordt uitgegeven door Lebowski Publishers. Van het boek zijn inmiddels ruim 100.000 exemplaren verkocht. Op Moederdag verschijnt het tweede boek van Hugo Borst over zijn moeder.

Solo Stories
Solo Stories is in 2014 opgericht door Benno Hoogveld en Merel Ooms en brengt solovoorstellingen gebaseerd op een persoonlijk, al dan niet waargebeurd verhaal. De voorstellingen worden gespeeld in kleine en middelgrote theaterzalen, met de acteur of actrice zo dicht mogelijk op het publiek.
In 2015/2016 bracht Solo Stories haar eerste productie: LEEF!, naar het gelijknamige boek van Laura Maaskant, gespeeld door Jamie Grant. Sinds januari 2017 speelt Yora Rienstra de monoloog PAAZ, naar het boek van Myrthe van der Meer. Kijk voor meer informatie op www.solostories.nl.

Eric Corton na 10 jaar terug op het toneel in voorstelling ‘Ma’

Het is 10 jaar geleden dat hij voor het laatst in een theatervoorstelling stond. Veel mensen kennen Eric Corton dan ook vooral als presentator of radio-dj en niet als acteur. Met de voorstelling ‘Ma’, gebaseerd op het boek van Hugo Borst, keert hij nu terug op het toneel. En dat gaat hem niet in de koude kleren zitten. “Het einde ontroert me nog steeds oprecht.”

Productiehuis Solo Stories brengt met ‘Ma’ opnieuw een voorstelling over een maatschappelijk thema. Na de monologen ‘LEEF!’, naar het boek van Laura Maaskant, en ‘PAAZ’, gebaseerd op het boek van Myrthe van der Meer, besloot Solo Stories nu een voorstelling te maken over dementie.
Toen Corton voor ‘Ma’ gevraagd werd, twijfelde hij niet. “Ik ben meteen het boek gaan lezen. Het feit dat er in ons land zo veel mensen zijn die direct of indirect te kampen hebben met een ziekte als Alzheimer of met een andere vorm van dementie, maakte dat ik het verhaal van Hugo wel wilde vertellen. Omdat het mensen misschien een beetje steunt, of wijzer maakt. Daarnaast is het een mooi verhaal van een man met zijn moeder, zoals ik ook een man ben met een moeder, en een vader. Het is mooi dat te mogen vertellen, met alle emoties die daarbij horen.”
Scriptschrijver Marc Veerkamp bewerkte het boek van Hugo Borst voor een solovoorstelling. “De columns die Hugo voor het Algemeen Dagblad schreef en daarna bewerkte voor het boek ‘Ma’, vormen samen een kroniekvertelling van het proces van zijn moeder en hoe hij zich daartoe verhoudt”, vertelt Corton. “Dat bestaat uit soms fragmentarische stukken, soms een stuk chronologischer. Maar het zijn eigenlijk allemaal scènes en dat zie je in de voorstelling wel heel goed terug. Sterke scènes die precies aangeven waar deze problematiek technisch maar vooral ook gevoelsmatig over gaat. Over verlies, angst, diepe liefde en de frustratie dat er soms te weinig hulp en aandacht is.”

En over dat script is Corton heel enthousiast. “Door de tekst was het voor regisseur Benno Hoogveld en mij heel makkelijk om te bepalen welke richting we op wilden gaan met de voorstelling. Het hele maakproces verliep overigens prettig, Benno en ik wisten allebei heel goed wat we met ‘Ma’ wilden doen en zeggen.”
Hij vond het in eerste instantie wel spannend om in z’n eentje het toneel op te gaan. “Ik was daar wel een beetje huiverig voor. Maar toen we begonnen met repeteren voelde ik al snel dat ik dit verhaal wilde maar ook kón dragen. Ik weet waarover ik het heb en heb er een groot gevoel bij. Dat maakt dat ik uiteindelijk vol vertrouwen en plezier deze voorstelling speel.”
Toch gaat het spelen van ‘Ma’ de acteur niet in de koude kleren zitten. “Het is wel een aardige aanslag op m’n concentratie, want die kan ik tijdens de 80 minuten dat de voorstelling duurt nooit laten verslappen. Er is geen moment dat ik even ergens op een stoel zit en iemand anders een scène heeft. En het einde ontroert me nog steeds oprecht.”

En dat doet het ook met het publiek. “Het is mooi om te zien dat de voorstelling hard aankomt in de zaal. Ik hoop dat publiek de zaal na afloop geraakt verlaat, maar ook met een mooie glimlach. En met de overtuiging dat je, als je tenminste een goede band met je ouders hebt, naarmate zij ouder worden meer voor ze zult moeten zorgen. En dat dat veel liefde en energie kost. Als ze in een verpleeghuis zitten ontslaat je dat niet van die verantwoordelijkheid.”


 

 

 

 

 

 

***** - Algemeen Dagblad

**** - NRC

*** - De Telegraaf

***** - Theaterparadijs

*** - Theaterkrant

*** - Scenes


“In een sober, maar doeltreffende ambiance van stapels papier die symbool staan voor de boeken van de moederfiguur en wellicht de bureaucratie in de verpleegzorg, volbrengt Eric Corton evenwel een meesterlijke missie. Bijna anderhalf uur weet hij niet alleen de figuur van de zoon, maar ook ‘Ma’ zelf tot mensen van vlees en bloed te maken op een wijze die even verrassend als herkenbaar is” – Algemeen Dagblad

“uiterst knap gespeelde dialogen” – Algemeen Dagblad

“Eric Corton is als verteller ontroerend, aangrijpend en hartverscheurend waar het moet – troostend, relativerend en humoristisch waar het kan. Het verhaal over Ma die een pollepel als telefoon gebruikt, haar decorum verliest en zichzelf bevuilt en ‘het is hier verschrikkelijk’ tot haar mantra maakt, komen aan in de zaal (…) ” Tegelijk geven Cortons verhandelingen over de telefonische instructie van zoon aan moeder om de afstandsbediening van de tv meester te worden en de zang rondom het keyboard in de recreatiezaal (…) de thematiek lucht” – Algemeen Dagblad

“’Ma’ is in al zijn intimiteit een juweel van een voorstelling” – Algemeen Dagblad

“Corton speelt moeder met Alzheimer beklemmend” - NRC

“Integer, ontroerend, en met net voldoende relativering om de broodnodige lucht te verschaffen. Werkelijk alles klopt in ‘Ma’” – Noordhollands Dagblad

“Corton toont zich de perfecte vertolker in deze solo van een man die tegen wil en dank gepromoveerd wordt tot mantelzorger voor zijn dementerende moeder” – Noordhollands Dagblad

“Herkenbaar voor iedereen die zelf een ouder heeft die dit is overkomen en in de zaal wordt dan ook regelmatig met herkenning en hier en daar zelfs met tranen gereageerd” – Noordhollands Dagblad

“De kracht van deze voorstelling is de intense liefde voor zijn moeder die er spreekt uit de woorden van de zoon” – Noordhollands Dagblad

“Iedereen zit aan de lippen van Corton gekluisterd” – Theaterparadijs

“meesterlijk vertolkt door Eric Corton” – Theaterparadijs

“Corton weet zowel de onmacht als de liefde van een zoon voor zijn wegsmeltende moeder goed over te brengen” – Theaterkrant

“een menselijk verhaal dat iedereen raakt” – Theaterkrant

“Intrigerende Corton draagt realistisch verhaal van Hugo Borst” – Scenes

“Corton is een natuurlijke verteller en acteur, die makkelijk switcht van rol. In anekdotes over moeder Borst is hij in mimiek, houding en stem ook daadwerkelijk die dementerende, aftakelende vrouw. Ook andere personages die voorbijkomen weet hij goed neer te zetten, inclusief natuurlijk Rotterdams accent” – Scenes

Bekende Nederlanders

“De worsteling van mensen met dementie en hun mantelzorgers indrukwekkend en ontroerend vertolkt. De première van ‘Ma’ van Hugo Borst, prachtig op de planken gebracht door @EricCorton” – Hugo de Jonge, vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

“Prachtige première vanavond in Oude Luxor” – Lilian Marijnissen, fractievoorzitter SP

“Wat een prachtige voorstelling van @ericcorton” – Emile Roemer, oud-fractievoorzitter SP

“Prachtige voorstelling. Gaat dat zien mensen” – Loek Peters, acteur

“Deze voorstelling is Eric op het lijf geschreven! Ontroerend, grappig, lief, confronterend… gewoon heel erg mooi!!” – Cynthia Abma, actrice

“Het was een hele fijne, warme en – onderwerptechnisch-verontrustende – voorstelling!” – Ilse Heus, actrice

“Het was ijzersterk! Echt helemaal de moeite, ontroerend en ontzettend knap ‘geleefd’. Alsof er zes verschillende mensen aan het spelen waren. Inclusief spot-on accenten af en toe.” – Judy Grant, zangeres

“Mensen. Vergeet even alle shit in de wereld en ga naar MA met de weergaloze @EricCorton. Wat een voorstelling.” – Abdelkarim El-Fassi, acteur

Theaters

“Een indrukwekkende monoloog over dementie” – Theater aan de Parade, Den Bosch

“Vanavond waren we aanwezig bij de première van de prachtige voorstelling Ma (naar het boek van Hugo Borst). Wat een mooie indrukwekkende voorstelling, geweldig gespeeld door @EricCorton!” – Theater Het Kruispunt, Barendrecht

Publiek

“De monoloog ‘Ma’, geïnspireerd door het boek van Hugo Borst en gespeeld door @EricCorton is indrukwekkend en een bezoek waard.” – Peter Middelkoop

“Meesterlijk gedaan. Ben er stil van.” – Judith Bakker

“Het was heel mooi!” – Astrid Visser

“het is prachtig. Je wordt direct meegezogen in het verhaal en het is heel herkenbaar voor mantelzorgers en geliefden van dementerenden.” - Jenny van Gompel

“een echte aanrader!” – Monique Doets

“Wat een prachtvoorstelling! We hebben genoten en waren ontroerd. Diepe buiging en dankjewel, fantastisch gedaan!” – Corrie Scheepers

“Wat een mooie voorstelling… Zo herkenbaar zo mooi. Eric Corton is geweldig. Echt een aanrader. Ben blij dat ik het in zo’n intieme zaal als Theater Walhalla in Rotterdam heb kunnen zien.” – Petra de Goeij

“Zo… mèn! Zwaar onder de indruk van @EricCorton in #Ma naar het boek van @hugoborst Hoe een grote man, klein en heel intiem je zo kan raken. Prachtig!” – Leentje

“Prachtige voorstelling… knap neergezet… #EricCorton in #theaterwalhalla… genoten” – Herbergier Piershil

“@EricCorton in één woord @Respect! zowel de opzet, weergave van het thema en de manier waarop je het in je eentje weet te dragen. ‘Ma’ is een voorstelling die aangrijpend balanceert tussen herkenning en de lach of een traan. Zelden zo geraakt en geboeid. Dank” – Joey Bos

“Wauw wat een mooi stuk ‘Ma’ van Hugo Borst gespeeld door @EricCorton Ik haalde de gemiddelde leeftijd hard naar beneden maar een aanrader voor iedereen!” – Merle Ros

“Ik zag vanavond ‘Ma’ naar het boek van Hugo Borst en solo verteld annex gespeeld door @EricCorton. Grote aanrader. Gaan als je de kans krijgt, als je die niet krijgt creëer hem.” – Adriënne Huizer

“een prachtige, indrukwekkende, herkenbare voorstelling, waard gezien te worden!!!” – Rolien Hoogveld

“Was zeer indrukwekkend. Regelmatig een speld kunnen horen vallen.” – Celia Beek

“Zo herkenbaar… en Eric Corton mijn complimenten” – Tjitske van der Horst

“wat een prachtig, indrukwekkend en herkenbaar verhaal zet @EricCorton neer met Ma” – Esther Dikkers

“Bedankt voor de indrukwekkende voorstelling in Bodegraven.” – Marjan Kakiay

“Een voorstelling die dé hit van 2018 wordt, daarbij een belangrijk thema een podium geeft, én ook nog eens geweldig wordt neergezet door @EricCorton? Zonder twijfel de voorstelling ‘Ma’!” – Cynthia Meevis

“Genoten vorige week in Walhalla! Mooi, integer, puur en herkenbaar!” – Monique Roodenburg

“Vandaag fantastische try-out beleefd van @EricCorton. ‘Ma’ sleurt je mee in het proces van Alzheimer van je moeder en jijzelf en de huidige zorg. Emotioneel en mooi omdat het zo klopt.” – Tom de Geus

“Indrukwekkende en herkenbare voorstelling ‘Ma’ van @EricCorton over zijn moeder die #alzheimer krijgt, gebaseerd op het boek van Hugo Borst.” – Henk van de Hoef

“Prachtige, ontroerende, mooi vormgegeven voorstelling Ma gezien in het @HetEvertshuis. @EricCorton is boeiend, kwetsbaar en draagt de voorstelling in zijn eentje moeiteloos. Aanrader!!” – Jolanda Viguurs

“Vrijdag in Zutphen de voorstelling gezien: onder de indruk en geraakt! Dank je wel, ik vond het erg mooi!” – Melanie Thomson Paijers

“Vanavond prachtige voorstelling gezien van @EricCorton. Ritme van de realiteit: grappig, verontrustend, lief, machteloos. Aanrader!” – Netti Loos

“Eric Corton – Ma in De Reggehof: een muisstille zaal hoorde een 1,5 uur durende monoloog aan over over een zoon, zijn moeder en alzheimer. Indrukwekkend klein spel met een mooie lichte ondertoon en simpele, maar prachtige vondsten als van boven neerdwarrelende A4-tjes als verbeelding van de verwarring, het verlies, de chaos. Een mooie avond die recht deed aan de boeken van Hugo Borst!” – Ingrid Keestra

“Ontroerend en herkenbaar. Wat een indrukwekkende voorstelling #Ma door @EricCorton in de @Reggehof” – Ellen Nauta

“Vanavond voorstelling #MA in #Goor #Reggehof bijgewoond. Mooi en herkenbaar neergezet. Dank daarvoor Eric.” – Robert Nauta

“Wat een topprestatie van Eric!” – Géke Groen

“Wat maakt @solostoriesnl toch waanzinnige voorstellingen. Nog steeds onder de indruk van Ma. @EricCorton was weergaloos. Hevig onder de indruk. Ik zag ook LEEF! en PAAZ van @solostoriesnl. Ook prachtige producties. Volgend jaar staat Emma wil leven op de rol. Die raad ik nu al aan.” – Jeanette Croezen

“Prachtige voorstelling over heftig onderwerp (…) pakt je van begin tot einde” – Monique de Jonge

“Ma van Eric Corton gezien. Fabuleus!” – Jeffrey van Rijk

“Prachtig spel van @EricCorton. Ga dat zien, het is een eyeopener. (…) Daarnaast deed het me goed om te zien dat er een aantal (oud)politici in de zaal zaten. Laat de verpleeghuizen weer verpleeghuis met hoofdletter V worden” – Claudia van Beek

“Intiem en tegelijkertijd groots: première #Ma van @solostoriesnl met @EricCorton. Dikke aanrader voor iedereen die van mooi theater houdt” – Emma Schaap

“Genoten van #Ma van @hugoborst: super knappe #acteerprestatie van @EricCorton met prachtige monologen in @LuxorTheater #Rotterdam” – Corinne

“Moet nog even allemaal bezinken maar wat een geweldige #premiere was dat! @EricCorton speelt op fenomenale wijze de voorstelling #MA Een vertolking van het boek van Hugo Borst. Respect Eric voor de wijze waarop jij de hele voorstelling draagt. #klasse! Ga dat zien!!” – Nourdin el Ouali

“@EricCorton je hebt na vanavond een fan bij! Prachtig gespeelde voorstelling, chapeau!” – Carmen Valk

“Zo mooi en ontroerend, voorstelling Ma met #EricCorton @LuxorTheater. Ga dat zien mensen!” – Henriette Brons

“Maar de grootste shout out naar @ericcorton die een sterk verhaal neerzet en het laat lijken alsof het over zijn bloedeigen ouders gaat” – Michelle

“Vanavond bij première Ma met @EricCorton in een glansrol. #indrukwekkend #ontroerend Acteerprestatie van wereldformaat. Ga dat zien!!” – Olga Rademakers

“Wow. Stil van. @EricCorton wat was je goed in ‘Ma’. Rauw en zacht, klein en groots. Geweldig decor ook. Gaat dat zien!” – Janine Felix

“Prachtige première voorstelling @LuxorTheater! Intiem, confronterend, liefdevol en emotioneel. ‘Ma’ van Hugo Borst, gespeeld door @EricCorton. Gaat ’t hele land nog door, dus kans genoeg om ’t te gaan zien.” – Marie Louise

“Wat een prachtige voorstelling en fantastisch gespeeld door @EricCorton #gaatdatzien” – Rogier van Luyken

“Vijf ***** ballen voor de voorstelling ‘Ma’ in het @ADnl Volkomen terechte lof voor @EricCorton! Ga hem (en haar) zien, mensen.” – Oscar van Gelderen

“Indrukwekkend en groots! Proficiat @EricCorton” – Gerard Veurink

“Janken, lachend, relativerend; wat was ‘Ma’ in het Oude Luxor prachtig. Je was geweldig, @EricCorton” – Bente

“Een prachtige voorstelling van een indrukwekkend verhaal” – Bas Tietema

“een hele bijzondere avond” – Willemijn Maandag

“Prachtige voorstelling. Gaat dat zien.” – Mathilde Kupers

“Wat een prachtige voorstelling, voor iedereen ga dat zien en beleven! #aanrader Groot Compliment aan @EricCorton” – Susanne Plomp