LIESBETH DE MUSICAL

RENÉE VAN WEGBERG, JONATHAN DEMOOR E.V.A.

vr 6 oktober 2017 20:15

Bestel

Een nieuwe Nederlandse musical over één van onze grootste vedettes.

Een ongelofelijk levensverhaal. Een ongelofelijke carrière. Een intens verhaal over een vrouw die alles overwon: de zelfmoord van haar moeder meteen na hun bevrijding uit het Jappenkamp, een slechte relatie, een neerwaartse carrière en het verlies van Ramses en van haar grote liefde Rob. Maar ze overwon en er was altijd nieuw succes. Dat ze na haar veertigste toch nog zwanger raakte was haar grootste ‘cadeau’.

Een icoon in de Nederlandse amusementsindustrie. Geëerd en onderscheiden met Edisons, Musical Awards en internationale prijzen. Liesbeth List: moeder, minnares, maar bovenal artieste met een enorme rijkdom aan prachtig repertoire van Shaffy, Piaf, Aznavour, Boeijen, Theodorakis en Brel.

Met Renée van Wegberg (o.a. ‘Wicked’, ‘Vive la France’ en ‘Op een mooie Pinksterdag’) als Liesbeth List.

Script: Louis van Beek

Regie: Paul van Ewijk

 

Liesbeth List (75) heeft besloten niet meer op te treden, geen interviews meer te geven of anderszins openbare activiteiten te ondernemen.

Afgelopen vrijdag (18 augustus) kondigde zij aan om gezondheidsredenen haar carrière, die in 1962 begon, te beëindigen. Als gevolg van een hersenschudding en daaruit voortgekomen littekenweefsel lijdt zij aan vergeetachtigheid. Zelf geeft zij aan hiervan geen hinder te ondervinden omdat ze het niet zo in de gaten heeft. Ze probeert dingen te onthouden door ze op te schrijven en anders schiet de familie haar te hulp. Volgens haar dochter komt ze regelmatig niet meer uit haar woorden en vergeet dingen. Liesbeth: "Ik ben nog in leven en moet zo lang als het kan genieten van mijn familie en dierbaren. Ik kan wel jammeren over geheugenverlies, m'n rechteroog dat niet goed meer werkt of mijn gehoor dat te wensen over laat, maar ik ben wie ik ben."

Op 2 oktober is de première van 'Liesbeth de Musical' over haar leven en werk te zien in Carré Amsterdam. Deze musical is op vrijdag 6 oktober te zien in De Stoep in Spijkenisse. Hans Cornelissen, producent en goede vriend van Liesbeth List: "Liesbeth heeft er volop aan meegewerkt. In het script mocht alles van haar worden gebruikt, ook de shit in de perioden waarin het minder met haar ging. Ze heeft ons alle support gegeven. Ze was bij de audities voor de hoofdrol. Toen Renée van Wegberg 'De Verzoening' zong, heb ik haar voor het eerst van haar leven zien huilen."

30 oktober wordt ook haar biografie 'De dochter van de vuurtorenwachter' gepresenteerd, waarin wordt ingegaan op onder meer haar taalgebruik in de liedjes en haar vertolkingen. 

Liesbeth List geeft aan op gepaste afstand zeker aanwezig te zijn bij de première van de musical en de presentatie van de biografie. "Dat is zo bijzonder voor deze oude tante, dat die twee momenten er nog aan komen! Toen Hans (Hans Cornelissen) twee jaar geleden belde met het plan voor een musical over mijn leven en werk, dacht ik dat hij gek geworden was en een grap maakte. Maar hij meende het en ik vind het geweldig! Het is een monument voor mij, terwijl ik er nog ben." "Mijn carrière gaat op deze manier nog even door, terwijl ik er zelf niets meer voor hoef te doen. Het is tijd voor de volgende generatie om de fakkel aan over te dragen en ik ben ontzettend dankbaar voor het fantastische artistieke leven dat ik heb gehad. De vele prijzen, onderscheidingen en bovenal de liefde van het publiek hebben mij er altijd bovenop gehouden maar nu is aales wwel zo'n beetje gezegd. Het is af, het is klaar. Ik wil iedereen hartelijk bedanken".

 

Liesbeth List, de Musical

De veerkracht van een vedette


Ze is een vedette van vernieuwing en een voorbeeld van veerkracht. Liesbeth List overwon iedere tegenslag en boekte steeds weer opnieuw succes. Haar indrukwekkende levensverhaal vormt de leidraad van de nieuwe voorstelling ‘Liesbeth, de Musical’, waarin al haar mooie liedjes aan bod komen.

Liesbeth List is een legende. Als haar moeder het leven na de ontberingen in een Jappenkamp niet meer aan kan, groeit dochter Liesbeth op als pleegkind van de vuurtorenwachter van Vlieland. Ze is nog geen twintig als ze meedoet aan een talentenjacht en haar radiodebuut maakt. Dan verhuist ze naar Amsterdam waar ze de basis legt voor een glansrijke carrière als zangeres. Op de podia wordt ze onafscheidelijk van Ramses Shaffy, met wie ze grote successen boekt. Met schrijver Cees Nooteboom heeft ze een moeizame relatie, maar haar huwelijk met haar grote liefde Robert Braaksma brengt het geluk terug in haar leven. Net als ze na stille jaren denkt dat het publiek haar in de steek laat, volgt er nieuw applaus en wordt ze overladen met prijzen. Maar dat na ze haar veertigste moeder wordt, ziet ze als haar grootste cadeau: eindelijk écht familie.

Monument

De musical laat Liesbeth List zien als moeder, minnares en natuurlijk als vertolkster van een rijk repertoire met tijdloze liedjes van Shaffy, Piaf, Aznavour, Boeijen, Theodorakis en Brel. De teksten hiervan passen naadloos in het verhaal over haar leven. ,,Alle plussen en minnen mogen worden verteld’’, zegt de hoofdpersoon. ,,Want het moet een eerlijke voorstelling zijn.’’
Ze vindt het een grote eer dat er een musical aan haar wordt gewijd. ,,Het voelt alsof ik een monument krijg terwijl ik er nog ben.’’

Liesbeth List was zelf nauw betrokken bij de voorbereidingen van de voorstelling. Zo keek ze mee bij de audities voor de rol van de hoofdrolspeelster. De keuze viel unaniem op Renée van Wegberg, die eerder indruk maakte in musicals als ‘Joseph and the Technicolor Dreamcoat’, ‘Wicked’ en ‘Nonsens’. ,,Toen ik Renée bij haar auditie hoorde zingen, brak er iets in me”, zegt Liesbeth. „Het was alsof ik mezelf hoorde en zag.’’

Ziel

Voor Renée van Wegberg is Liesbeth List een groot voorbeeld, vertelt ze. ,,Liesbeth kan als geen ander een tekst interpreteren. Als zij zingt, krijgt een lied een ziel. Dat wil ik in deze musical ook bereiken.’’ Hun levensverhalen zijn totaal anders, maar als artiesten lijken ze op elkaar, zegt Renée. ,,We hebben allebei een grote passie voor het vak. Achter de schermen kiezen we allebei graag een plek in de schaduw, maar als we in het licht staan, gaan we los.’’
Creatief producent Hans Cornelissen van theaterproducent De Graaf & Cornelissen heeft alle vertrouwen in de hoofdrolspeelster. ,,Net als Liesbeth List streeft Renée altijd naar het beste’’, zegt hij. ,,Goed is bij haar nooit goed genoeg. Die drang naar perfectie zie je op het toneel terug.’’

Michael Konings (eerder succesvol in ‘A Chorus Line’ en ‘Billy Elliot’ ) speelt in deze voorstelling de rol van Ramses Shaffy en Jonathan Demoor (‘Soldaat van Oranje’ en ‘Les Misérables’) is te zien als Robert Braaksma en Jacques Brel. Ook zijn er rollen voor Rolf Koster, Johnny Barendsen, Julia Berendse en de debutanten Job Greuter en Bernice Havenaar.

Het script van ‘Liesbeth, de Musical’ werd geschreven door Louis van Beek, de regie is in handen van Paul van Ewijk. Muzikale leiding: Alberto Klein Goldewijk.


‘Liesbeth, de Musical’ is op 6 oktober 2017 te zien in ons theater.