Juffrouw Van Dale vertelt verhalen (3+)

Babette van Veen

zo 4 jun 2023 11:00

Bestel

Juffrouw Van Dale leest 'Beertje en de apenstreken'

Juffrouw Van Dale  is een echte voorleesjuf, ze woont in de bibliotheek en soms, heel soms komt ze tevoorschijn om zomaar een verhaaltje voor te lezen. Moet je wel eens niesen? Grote kans dat Juffrouw Van Dale dan in de buurt is. Want ze is een beetje stoffig!

Als Juffrouw Van Dale haar neus laat zien, weet je dat er een mooi verhaal op komst is. Dit keer gaat ze voorlezen uit het boek ‘Beertje en de apenstreken’. Beertjes papa is dierenarts in een heel groot dierenpark waar alle dieren los mogen lopen. Dieren beleven ook wel eens avonturen, daar weet Beertje alles van want op zaterdag mag ze mee om papa te helpen in het dierenpark!

Interview Babette van Veen inzake de voorleesvoorstelling

‘Juffrouw van Dale vertelt verhalen’.

Wat heeft je doen besluiten om een voorleesvoorstelling te maken?

Mijn ouders hebben mij (zoals ik het mij herinner) niet zo heel veel voorgelezen, maar als kind was ik vanaf het moment dat ik zelf kon lezen een echte boekenwurm. Dat fijne gevoel van wíllen lezen zou ik kinderen graag meegeven.

Heb je je eigen kinderen veel voorgelezen?

Ja, ik heb als moeder wel geprobeerd om elke dag voor het slapen gaan een verhaaltje te vertellen. Soms wel echt tot vervelens toe hoor, steeds maar weer datzelfde verhaaltje, maar er zaten ook echt boekjes tussen waar ik nog met plezier aan terugdenk.

Welke boeken zijn dat dan?

‘De Gruffalo’ vond ik leuk, ‘Het momster in de put,’ ‘Wolf!!’Ik heb ze ook bewaard. Laatst zei mijn zoon toen we op vakantie waren en even niet wisten wat we met een uitgelezen boek moesten doen ‘een boek gooi je niet weg mam’. Dat vond ik wel echt leuk om te horen. Zelf doe ik dat overigens sinds een aantal jaar wel, veel boeken herlees ik niet meer, die gaan gewoon naar de buurtbieb. We hebben een paar huizen verder zo’n kastje bij mensen in de tuin, daar maak ik graag gebruik van.

Lezen allebei je kinderen?

Nee, mijn oudste van 22 leest echt ter ontspanning, net als ik veelal op vakantie, mijn jongste is 18 en hij leest eigenlijk niet. Daar heb ik me wel een tijd druk over gemaakt, ook omdat ik er zelf zo van hou. Toen las ik in een stuk, ik weet niet meer waar precies, dat kinderen met gamen en ondertitels en dat soort zakenl bijelkaar, toch ook veel lezen. Het is dan wel niet de romantiek van een boek, maar goed het is wát. ver dat gamen gesproken, wat wel heel leuk was , was dat ik een keer met één van mijn zoons in Rome liep en hij daar de weg kende omdat hij die buurt vaak zag in een game die speelde in de middeleeuwen, dat vond ik wel bijzonder!

Waar gaat de voorleesvoorstelling ‘Juffrouw van Dale’ over?

Juffrouw van Dale is een bibliothecaresse van de oude stempel. Zij houdt ‘snachts de bieb op orde en dit keer leest ze een verhaaltje voor over ‘Beertje’. Beertje is een meisje wiens vader dierenarts is en op zaterdag mag ze mee naar het dierenpark om te helpen. Het trekt een parallel tussen kinderen op het schoolplein en aapjes in het dierenpark. Met prachtige illustraties van Annelinde Tempelman. Ik heb gezocht naar een manier om die illustraties goed te kunnen laten zien, ipv het voorlezen uit een boek. Ze zijn heel kleurrijk en niet te spannend, omdat het echt voor de kleintjes is.

Is dat iets wat je vaker wilt doen, voorlezen voor kleintjes?

Ik hoop echt dat Juffrouw van Dale een lang leven beschoren is, volgend seizoen vertel ik nog over Beertje, maar daarna misschien wel een ander boekje. Mij is specifiek gevraagd om iets te maken voor kleintjes, daar is maar zo weinig aanbod voor in het theater, in dat gat spring ik graag!