JUDAS

Met: Renée Fokker, Margo Dames, Trudy de Jong en Eva van de Wijdeven

wo 7 november 2018 20:15

Bestel

do 8 november 2018 20:15

Bestel

DE HOLLEEDERS DICHTBIJ.

Judas is een avondvullende belevenis waarin we de Holleeders van dichtbij volgen. 

Voorafgaand aan de voorstelling krijgen we unieke informatie over de Holleeders. Want hoe is het boek Judas ontstaan? En welke gevolgen heeft de verschijning van het boek voor Astrid? Tevens zullen we uw geheugen opfrissen. We staan stil bij hoe het allemaal ook alweer zat. Waarvoor is Willem Holleeder veroordeeld en wie was nou precies Willem Endstra? Informatie die u niet wilt missen. Voor aanvang van de voorstelling in de Kleine Zaal, 19.30 - 20.00 uur.

Na de voorstelling wordt er een persoonlijk nawoord van Astrid voorgelezen en is er de mogelijkheid om over uw beleving na te praten, Grote Zaal (duur: ongeveer 20 min).  

 

‘Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’

Ben jij een verrader? Zou jij je familie kunnen verraden? Je broer? En wat als je broer Willem Holleeder is?

Bijna niemand wist dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, en zelfs zijn eigen moeder Stien ontkwamen niet aan zijn despotische gedrag. Omdat ze vinden dat dit moet stoppen besluiten zijn zussen Astrid en Sonja Holleeder in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk houdt: ze staan op tegen hun broer Willem. Met gevaar voor eigen leven verraden ze de gevaarlijkste crimineel van ons land en leggen belastende verklaringen tegen hem af. Door zich als vertrouweling van haar broer op te stellen kon Astrid twee jaar lang hun gesprekken in het geheim opnemen. Met maar één doel: hem levenslang geven. 

In 2016 schrijft Astrid Holleeder haar verhaal op. Als een soort testament, omdat ze niet weet of ze er morgen nog is. Vanuit de gevangenis heeft haar broer haar liquidatie al geregeld, op haar hoofd staat een prijs van 35 duizend euro. Judas is een verbijsterende familiekroniek waarin ze een zeer onthutsend portret schetst van het gezin waarin ze opgroeit en de dagelijkse angst waarmee ze leven. Het is een fascinerend verslag van een vrouw die zich uiteindelijk verzet tegen haar angst en haar eigen broer verraadt. 

Vanaf nu is Judas ook in het theater te zien. Deze psychologische theaterthriller wordt verteld vanuit het perspectief van vier vrouwelijke omstanders: Willems moeder, zijn twee zussen, en een nichtje. Op een indringende manier wordt duidelijk hoe zij gebukt gaan onder de agressie van deze man en wordt de beklemmende angst die Astrid haar hele leven met zich meedraagt voelbaar. Deze aangrijpende voorstelling laat zien hoe het is als je leven dagelijks wordt beheerst door angst. En hoeveel moed ervoor nodig is om die angst te trotseren. 

Met Renée Fokker, die Astrid speelt, Margo Dames, Trudy de Jong en Eva van de Wijdeven.

Ondanks de bedreigende situatie waarin ze zich bevindt, werkt Astrid Holleeder actief mee aan de totstandkoming van deze absolute must-see. 

De regie ligt in handen van Johan Doesburg, Sophie Kassies is verantwoordelijk voor het script. Eerder werkten zij beiden aan onder meer De Prooi en Tirza.


Judas is een coproductie van Senf Theaterpartners, Kik Productions en Jelle Kuiper Producties.

JUDAS

Een psychologische theaterthriller over angst, moed, en verraad

Dat haar broer Willem haar gaat vermoorden, dat is wel duidelijk voor Astrid Holleeder. Er staat een prijs van 35.000 euro op haar hoofd omdat zij hem heeft verraden. Haar verhaal schreef ze op, en dat is nu bewerkt tot de aangrijpende voorstelling Judas.

Ga er maar aan staan, je broer verraden terwijl je weet dat dat je leven kost. Astrid Holleeder deed het. Omdat ze vond dat de bedreigingen en het moorden moesten stoppen. Samen met haar zus Sonja en een ex-vriendin van Willem heeft ze belastende verklaringen tegen hem afgelegd. Met als doel haar broer levenslang te geven. Bijna niemand weet dat hij dertig jaar lang het gezin terroriseerde, afperste en bedreigde. En niemand ontkwam aan zijn tirannie. Als hij uiteindelijk de kinderen van Sonja bedreigt is dat voor de zussen de druppel. In 2013 besluiten ze te doen wat niemand voor mogelijk houdt: ze staan op tegen hun broer Willem.   

In 2016 schrijft Astrid haar verhaal op in haar boek Judas. Over haar jeugd met een drankzuchtige en gewelddadige vader en over de relatie met haar oudste broer Willem. Het boek werd een groot succes: er werden 30 boeken per seconde verkocht, na één dag stond de teller op 80,000. Het boek is haar testament. In haar eigen woorden beschrijft ze over haar leven, haar familie, haar broer en waarom ze hem heeft verraden. Nadat ze dat laatste had gedaan regelde haar broer vanuit de gevangenis haar liquidatie. Vanaf nu is Judas ook in het theater te zien. Deze psychologische theaterthriller wordt verteld vanuit het perspectief van vier vrouwelijke omstanders: Willems moeder, zijn twee zussen, en een nichtje. Op een indringende manier wordt duidelijk hoe zij gebukt gaan onder de agressie van deze man en wordt de beklemmende angst die Astrid haar hele leven met zich meedraagt voelbaar.

Renée Fokker kruipt in de rol van Astrid Holleeder. Een mooie rol vindt ze, maar ook een uitdagende, want ze speelt een bestaand iemand. ‘Haar verhaal is bijna niet voor te stellen, het is echt een familietragedie; een vader die gewelddadig is, een broer die het criminele pad kiest, en zij die als volksmeisje uit de Jordaan advocaat wordt.’ De voorstelling gaat over angst, moed en verraad. Hoe is dat om je eigen familie te verraden? Renée: ‘Ik kan me daar dus niks bij voorstellen, dat moet ontzettend moeilijk zijn. Je bént toch ook je familie? Dat voelt misschien ook wel als verraad naar jezelf.’

Eva van de Wijdeven speelt een nichtje van Neerlands beroemdste crimineel. Ze vindt het verhaal van Astrid er één van kracht en kwetsbaarheid, van trouw en verraad, maar misschien nog wel meer een verhaal van vrouwen. ‘Omdat ze continu worden bedreigd proberen al die vrouwen op hun eigen manier hun onafhankelijkheid te veroveren.’

Voor scriptschrijver Sophie Kassies is het ook een verhaal over goed en kwaad en hoe moeilijk het een soms van het ander te onderscheiden is. ‘Astrid heeft een bijzonder band met de grote broer met wie ze zich vanaf haar prilste kindertijd het meest verbonden voelt. Maar de strijd tegen zijn dwingelandij kan ze niet winnen. Feitelijk niet, omdat ze voor haar leven moet vrezen zodra ze zich tegen hem keert en daarmee alles verliest: haar werk, haar huis, haar sociale contacten. Maar misschien nog belangrijker: emotioneel niet, want dat ze hem verraadt, maakt haar kapot.’

Zowel Sophie als Renée en Eva hebben Astrid Holleeder ontmoet. Ondanks de bedreigende situatie waarin ze zich bevindt, werkt Astrid namelijk actief mee aan de totstandkoming van deze voorstelling. ‘Een slimme vrouw’, aldus Renée. ‘Iemand die weet wat ze wil, en waar ze voor staat. En ook een heel moedige vrouw. Ik geef het je te doen, je ontworstelen uit je milieu, je broer verraden en dat moeten bekopen met de dood.’ ‘Een indrukwekkende ontmoeting’ vindt Eva. ‘Haar verhaal is aangrijpend. Ik vind haar zowel sterk als kwetsbaar. Als je weet wat zij heeft meegemaakt en hoe haar leven nu is, dat is vreselijk. Ze heeft alles opgegeven voor iets waar ze zo ontzettend in gelooft, namelijk gerechtigheid.’

Judas is een aangrijpende voorstelling die laat zien hoe het is als je leven dagelijks wordt beheerst door een beklemmende angst. En hoeveel moed ervoor nodig is om die angst te trotseren. Met Renée Fokker, Margo Dames, Trudy de Jong en Eva van de Wijdeven.