Joost Spijkers

Spijkerpaleis

za 24 feb 2024 20:30

Bestel

Joost Spijkers is inmiddels een gevestigde naam in het theater. En terecht. De Groene Amsterdammer omschreef wel het beste waarom: “…SPIJKERS brengt zoveel meer dan een theaterconcert omdat Joost zoveel meer is dan een zanger. Hij is een geweldige acteur en liedperformer: soms zacht en teder, soms bitter en hard, soms ronduit clownesk.”  SPIJKERS melancholie, romantiek, muzikaliteit en soms rauwe kolder valt in de smaak bij pers, publiek en jury’s: SPIJKERS II werd bekroond met de prestigieuze Poelifinario voor meest indrukwekkende cabaretvoorstelling. Ook HOTEL SPIJKERS kreeg een nominatie voor de Poelifinario 2022. Als klap op de vuurpijl won het nummer Welkom Thuis uit die voorstelling de Annie MG Schmidtprijs voor het beste theaterlied van 2021. 

Dit seizoen tourt Joost Spijkers met zijn band door het land met de nieuwe show: SPIJKERPALEIS. Een man verdwaalt in het SPIJKERPALEIS tussen alle spiegels. In het doolhof van spiegels ziet Joost zijn geliefden, ouders, kinderen, vriend en vijand ziet en daarmee: zichzelf. De mens bestaat immers bij de gratie van de mensen die hem omringen. ‘Ik ben door jou’. Daarom is eenzaamheid zo’n genadeloos gif. Omdat Joost zich realiseerde dat zijn leven na iedere ontmoeting anders was dan ervoor, verdienen ze allemaal een lied. Deze show is een caleidoscopische collage van warmbloedige monumentjes voor hen. Is deze man een gek die zijn eigen wereld creëert en zijn familie en vrienden in spiegels ziet, of is hij juist een genie die het antigif in handen heeft?

Joost Spijkers zingt, speelt, danst en vertelt. Titus Tiel Groenestege is de regisseur, de teksten zijn opnieuw van Peer Wittenbols. De sfeervolle muziek, soms weemoedig, dan weer uitbundig, bestaat uit bewerkingen van eeuwenoude traditionals en nieuw geschreven composities van Arend Niks, Stanislav Mitrović, Andreas Suntrop en Joost Spijkers.

Scenes ⭐⭐⭐⭐ - "Samen met tekstschrijver Peer Wittenbols maakt hij nu voor de vierde keer een voorstelling met poëtische, grappige en melancholische nummers", "Wat een geweldige en vooral originele artiest."

NRC ⭐⭐⭐⭐ - "Aanstekelijk portret van een man die hartstochtelijk van het leven houdt."

Theaterkrant - "Uit de vorige programma’s van Ashton Brother Joost Spijkers weten we dat hij een eersteklas liedjessmid is. In 2022 won hij de Annie M.G. Schmidtprijs voor Welkom Thuis uit zijn vorige show Hotel Spijkers. Ook in Spijkerpaleis komt de liefhebber flink aan zijn trekken, mede door de bijdragen van Peer Wittenbols."

Volkskrant ⭐⭐⭐ - "Spijkers gaat vooral door op de ingeslagen weg: met zijn knappe zangtechniek zingt hij levensliederen over jeugd, familie, vrouwen, liefde en dood."