Homemade Productions

Fataal (12+)

vr 25 mei 2018 19:30

Bestel

Een aangrijpend verhaal over zinloos geweld.

Milan heeft een droom. Hij wil een club waar je op goede muziek van de beste DJ’s tot diep in de nacht kunt dansen. En hij wil trouwen met Sophie. Dat wil hij liever vandaag dan morgen. Omdat Milan een doorzetter is, gaat dat hem ook lukken. Binnen de kortste keren is de club een succes. Maar op een avond zijn er drie jongens die zich agressief gedragen. Ze worden de tent uitgezet en willen wraak. Ze wachten Milan op en slaan hem in elkaar. Zo komt Milan in een rolstoel terecht. Hoe komt hij over dat trauma heen, vallen al zijn dromen in duigen en zal de liefde voor Sophie standhouden? ’Fataal’ was vorig jaar een succesvolle speelfilm. Nu brengt Homemade Productions de film als muziektheatervoorstelling naar het theater; gemaakt in de traditie van de Carry Slee musicals die Homemade eerder in de theaters bracht.

Enkele recensies:

 

 

“FATAAL DE MUSICAL” over zinloos geweld

Het prachtige gevecht om weer op te staan!

Op een zaterdag kwam Joes uit een café in Amsterdam. Verderop werd een zwerver in elkaar geschopt door een paar dronken mannen. “Kappen nou!” zei Joes en daarop trapten de mannen Joes in elkaar. Een paar uur later stierf hij. In de Voetboogsteeg is een gedenkteken aangebracht zodat we Joes nooit meer vergeten; en een brug bij de Oude Spiegelstraat heet tegenwoordig de Joes Kloppenburgbrug. De dood van Joes staat niet op zichzelf. Elk jaar vinden er meer dan 100.000 geweldsmisdrijven plaats.

In 2016 bedacht de toen 17-jarige Jesse Bleekemolen dat hij een speelfilm wilde maken over “zinloos geweld”. Hij belde scenarioschrijver Dick van den Heuvel of die het script wilde schrijven. Bleekemolen wist een crew bij elkaar te ritselen; er waren acteurs die de rollen wilden spelen en hij vond zelfs een beetje geld voor alles dat je niet gratis kunt krijgen. “Ik was verbijsterd dat hij het voor elkaar kreeg. Maar ik zag meteen: dit is een onderwerp dat onze maatschappij bezig houdt.” De film werd gedraaid, gemonteerd en kwam in de bioscopen terecht. En tot op de dag van vandaag zijn er scholen die de film bekijken waarna scholieren met elkaar in gesprek gaan over het centrale thema.

Het was Jesse Bleekemolen die vond dat er ook een musical moest komen. “Hij had onze producties “Afblijven”, “Spijt” en “Razend” gezien; muziektheater over maatschappelijke onderwerpen... meestal naar boeken van Carry Slee. Met Homemade Productions proberen we jongeren enthousiast te maken voor theater door ze verhalen te bieden die over hun eigen belevingswereld gaan. We hebben een hecht publiek opgebouwd in de afgelopen jaren. We hoefden er niet zo lang over na te denken... natuurlijk wilden we “Fataal de musical” in productie nemen,” zegt Van den Heuvel.

Het is het verhaal van de ambitieuze Milan die zijn baan opzegt om een club te beginnen. Met zijn vader heeft hij een slechte verhouding... die vindt dat Milan teveel een dromer is. Maar het lukt de jongen om die club te openen, samen met zijn vriendin Sophie en zijn beste vriend Farhane. Alleen... daar zijn op een avond drie vervelende jongens die hij vanwege hun gedrag de tent uit moet zetten. Die nacht wachten ze hem op en ze slaan hem letterlijk invalide.

De muziektheatervoorstelling wordt door de jonge acteurs Abel Leemans, Samir Hassan, Vera de Koster en Lucas Schilperoort gespeeld. Robin van den Heuvel – die eerder speelde in “Afblijven” en “Spijt” regisseert. Jeroen Sleyfer heeft de muziek gecomponeerd.

“Het gaat over afscheid nemen,” zegt Robin van den Heuvel. “Je hebt namelijk een leven vóór dat incident, en dat was vol plezier, liefde en lef. Samen met het publiek kijken de personages naar de herinneringen aan dát leven en ze weten dat ze daar afscheid van nemen. De toeschouwer wordt daardoor onderdeel van dat leven. Ze willen die levensvreugd niet los laten, en ik – als regisseur – ook niet. Dat vind ik het meest ontroerende aan de voorstelling.”

Het is een ingetogen theaterproductie met intieme muziek en heel compact gespeeld. “Het is zo makkelijk om je op het geweld te concentreren maar dat is teveel eer voor de dader. Jesse was daar tijdens het maken van de film ook glashelder in. Steeds zei hij: “We moeten zien wat het met de mensen doet.” En daar hebben we dan ook veel scenes over geschreven. Bij de musical kregen we de mogelijkheid om meer in het hoofd van de personages te kijken. Een liedje kan een situatie heel erg persoonlijk maken.”

Er wordt bij “Fataal, de musical” opnieuw samengewerkt met de Stichting Tegen Zinloos Geweld die ook Stichting Moed heet. “Dat is voor ons belangrijk. Dit is niet zomaar een verhaal. ’t Is een voorstelling die tot discussie leidt. We zorgen ook voor een educatiepakket die heel dicht bij de musical staat en waarin de acteurs ook een belangrijke rol spelen. Theater mag nooit een incident worden... ik merk dat ik het ook het fijnste vind als iets me geraakt heeft en dat ik er nog dagen over na mag denken.”

“Je ziet op Broadway en op West End dat er steeds meer musicals zijn over hele serieuze onderwerpen. Ook die kun je op een enthousiaste en ontroerende manier op het podium brengen. Hoeveel liedjes zijn er niet geschreven over verdrietige onderwerpen... en hoe prachtig zijn die liedjes! Het mooie van “Fataal de musical” is dat je mensen ziet die knokken tegen een boosaardig moment in hun leven. Dat maakt die personages dapper en mooi.”