Herman van Veen

do 4 oktober 2018 20:15

Wachtlijst

Elke drie jaar weer.
Voor het eerst was dat
begin jaren zestig.
Met wapperende broeken,
roze brillen- en truien,
breedgerande hoeden,
om elke schouder een gitaar
en iedereen had haar.

We zongen liedjes
voor de vrede,
over vrezen
en de vrolijkheid.
Over meisjes,
vaders, meisjes
moeders, meisjes
en kinderen.
Vertelden
van hoe bang we waren
en hoe blij
we bleven zingen.

We raakten kwijt
en waaiden uit.
Maar vinden ons
omdat we
muzikanten zijn
die leven van moeten blijven spelen
nog altijd terug
op de vertrouwde plekken,
de zalen, pleinen,
kerken, kroegen.

En bij de meisjes,
die mevrouwen werden.

Herman van Veen (1945) speelt viool, zingt, schrijft, componeert, schildert en is de geestelijk vader van de wereldberoemde weeseend Alfred Jodocus Kwak. Van zijn hand verschenen tot op heden 183 cd’s, 26 dvd’s en een tachtigtal boeken. Herman zet zich al meer dan vijftig jaar actief in voor de rechten van het kind, is jarenlang goodwill-ambassadeur voor Unicef en met Edith Leerkes oprichter van het Herman van Veen Arts Center op Landgoed De Paltz in Soest.

Hij mag zich – naast de vele internationale onderscheidingen die hem ten deel vielen - Professor Honoris Causa van de Martin Buber University Brussel/Kerkrade noemen en heeft een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel omwille van zijn humanitaire inzet, zijn consequente houding tegen elke vorm van onrecht en zijn verdediging van het vrije woord. In 2016 ontving hij de Lennaert Nijghprijs voor beste tekstschrijver.

Herman is drager van het Verdienstkreuz am Band des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Schijnbaar moeiteloos zingt hij zijn repertoire in vijf talen. In 1966 beklom hij voor het eerst het podium en sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Geen Nederlandse artiest wordt zo gevierd in de internationale theaters als deze Utrechtse duivelskunstenaar. L’Olympia Parijs, Carré Amsterdam, Konzerthaus Wenen, Friedrichstadtpalast Berlijn, Carnegie Hall New York, de Bonkelaar Sliedrecht.

Meer informatie op: www.hermanvanveen.nl

De Volkskrant: "Onvermoeibaar frisse en krachtige jubilaris."
De Telegraaf: "Warm bad van vakmanschap."
NRC Handelsblad: "IJzersterk."
Het Parool: "Van eeuwig jonge geest."
Theaterkrant: "Timbre en triomf in gezongen tijdreis."

 

Recencie van het NRC nav zijn eerste optreden in Carré (26 oktober 2017):

"Hij is energiek, grappig, ontroerend en soms onnavolgbaar, maar doet alles met zoveel overgave en vakmanschap dat zijn werk een enorme urgentie uitstraalt." en "Tijdens het eerste van 31 optredens die hij dit najaar doet in Carré, danst en rent hij over het podium, om het volgende moment weer een verstild liedje te zingen voor de microfoon." "Het is bevreemdend om Herman van Veen dit lied – dat we zo goed kennen van Danny de Munk – te horen zingen en alleen deze uitvoering maakt een bezoekje aan Carré al meer dan de moeite waard."