Frank Boeijen

Theatertournee 2018

vr 11 mei 2018 20:15

Bestel

Een reis door de tijd vanaf de jaren ’80.

Na ‘In concert 2011’ en ‘In concert 2015’ komt Frank Boeijen terug naar Spijkenisse met zijn Theatertournee 2018! “Frank Boeijen weet met zijn theatertour als vanouds vernieuwend voor de dag te komen. Hij verkeert in artistieke topvorm. Zijn stem heeft aan betekenisvolle gloed gewonnen. Er valt veel te genieten tijdens zijn voorstelling.” (Popmagazine Heaven) Frank Boeijen raakt met zijn persoonlijke verhaal het hart van de theaterbezoeker. Hits van toen, ‘Zwart Wit’, ‘De Verzoening’, ‘Zeg me dat het niet zo is’, ‘Koud in mijn hart’ of ‘Vaderland’, worden op een verrassende manier naar het heden gehaald. Een avond waarin de bezoeker een reis maakt door de tijd van de jaren ’80 naar het heden.

Biografie


Frank Boeijen staat al dertig jaar garant voor een oorspronkelijk geluid in de Nederlandse popmuziek. Muziekstijlen komen en gaan, de Nijmeegse zanger heeft ze allemaal overleefd. Mede dankzij zijn poëtische en persoonlijke teksten, meeslepende en wondermooie melodieën en zijn warme, krachtige stem.

Nederland leerde hem in de jaren tachtig kennen met de Frank Boeijen Groep en klassiekers als Zwart wit, Kronenburg Park en Zeg me dat het niet zo is – nummers die nog steeds op zijn repertoire staan. Vanaf 1990 is Frank Boeijen solo en verkent hij verder de grenzen van pop, chanson, wereldmuziek en folk. Hij omringt zich steeds met uitmuntende muzikanten en gaat graag de samenwerking aan met collega’s als Mathilde Santing, Stef Bos, Henk Hofstede en HennyVrienten. In 2009 is Frank Boeijen toe aan zijn 23ste album, Camera, opnieuw een juweeltje in zijn immense oeuvre. In 2010 trekt Frank met zijn band met zijn Camera tour langs 57 theaters in Nederland en Vlaanderen.

In 2011 werd Genade uitgebracht, een cd met boek van Frank Boeijen met teksten van hemzelf en foto's van Karoly Effenberger. Genade wordt gepresenteerd op het eerste concert van de nieuwe theatertour 2011 in Etten Leur. Alvorens Frank met Ton Snijders, Charles Nagtzaam en Martin de Wagter vier maanden lang Nederlandse en Belgische theaters zullen aandoen, staat Frank eind januari zeven avonden voor een uitverkocht Ahoy in Rotterdam, in het kader van Vrienden Van Amstel Live!

Zonder nieuw album gaat in januari de theatertour 2012 van start. Wel brengt Frank al een aantal nieuwe songs op het podium: Vervulling, Een vermoeden van licht, Ze loopt met me mee en Boodschap van Holland. Multi-instrumentalist Rens van der Zalm behoort ook weer tot de band, wat Franks nummers toch een andere sfeer en warmere kleur geeft. De zalen reageren uitgelaten op de nieuwe maar ook oude nummers.

Op 31 januari 2013 komt het nieuwe album Liefde & Moed uit, dat alleen maar positieve perskritieken oplevert. Twee weken later start een korte Nederlandse tournee, waarbij hij de grote theaters aandoet. Op het podium staan dezelfde mensen als die hem op de cd Liefde & Moed begeleiden: Ton Snijders, Charles Nagtzaam, Martin de Wagter en Rens van der Zalm.

Op het podium mengt Frank de swingende uptempo songs en verstilde ballades van nu met publieksfavorieten van vroeger. Een concert van Boeijen kan het best omschreven worden als een aangename tocht langs muzikaal avontuur en herkenning, ontroering en geestdrift. Een deel van het succes moet worden toegeschreven aan de band die de Franks nummers vakkundig vormgeeft en inkleurt.

 

Op 12 januari 2018 presenteerde Frank Boeijen zijn nieuwe album Palermo. Een geheel van twee cd’s en een boek, met in totaal 17 nieuwe liedjes. De liedjes geven betekenis aan een veilige haven, een vertaling van het Italiaanse woord Palermo. Palermo zal ook het fundament zijn voor de nieuwe theatertour die 3 februari 2018 van start is gegaan in de Nederlandse en Vlaamse theaters.

Palermo is een ode aan de liefde. Liefdesliedjes in de breedste betekenis. De liedjes verhalen over vriendschap, het leven, muziek en liefde. De liedjes op de 1e cd zijn omlijst met het City of Prague Philharmonic Orchestra met arrangementen van Sebastiaan Koolhoven en Ton Snijders. De tracks op de 2e cd staan op zichzelf, maar zijn toch verweven met Palermo. Ze gaan over de vergankelijkheid van het bestaan, vriendschap en het leven in al zijn facetten.

Frank schreef de nieuwe liedjes van Palermo in nauwe samenwerking met pianist Ton Snijders. Palermo is een album dat luistert als een aaneengesloten verhaal. De liedjes vormen samen een eenheid maar zijn ook los van elkaar te zien. Het geheel ademt een sfeer van observaties van alledag, de liefde gespiegeld en verteld vanuit het perspectief van Frank zelf.

Frank Boeijen en de tijdloze atmosfeer

Ludo Diels
6 februari 2018

Als Frank Boeijen op 3 februari in Cuijk aan het eind komt van zijn eerste optreden van de nieuwe theatertournee, heeft hij een enorme afstand overbrugd. Ze zijn er allemaal: de oude bekenden, publiekslievelingen, de verborgen parels en de nieuwe oogst. Met zijn nieuwe album Palermo weet Boeijen op zijn donkerst een licht te werpen op de onherroepelijke halteplaatsen van het leven. Een artistiek hoogtepunt in zijn reeds decennia overspannende carrière. Ingebed binnen het rijke repertoire van Frank Boeijen stralen de nummers van Palermo in hun live-uitvoering als sterren Achter De Wolken. Dit is een van de beste Boeijen-tours van de laatste jaren.

In deze show gaat de zanger op zoek naar de verloren tijd, naar antwoorden in de ogen van geliefden en kruist hij de degens met de vergankelijkheid en de spelingen van het lot. Frank Boeijen neemt zijn inmiddels achtentwintig albums tellende oeuvre daarbij als vertrekpunt, maar put ook rijkelijk uit zijn goed ontvangen nieuweling Palermo. Het wordt een muzikale zoektocht die uitmondt in een ode aan de tijdloze sentimenten. Frank Boeijen haalt alles uit de kast om helemaal aan het eind tot die ene poëtische waarheid te komen: Niets is Volmaakt.

Al bij de showopener Op Zoek naar de Verloren Tijd is de uitverkochte zaal bij de les. Drummer Mark Stoop legt een spannend fundament onder nummers waardoor het de hele avond stuwt, stormt en stroomt. En ook de rest van de band bestaand uit Boeijens rechterhand Ton Snijders op toetsen, Charles Nagtzaam op bas en Peter van Benthem op gitaar en banjo staat als een huis. Hij diept nummers op uit de jaren tachtig en negentig zoals Het Antwoord uit 1983 en weet Het Lied Van De Doofheid afkomstig van zijn enigszins ondergewaardeerde meesterwerk As uit 1996 soepel in de actualiteit te werpen als hij wijst op naderend onheil voor het volk in een explosie van stilte. Tijd voor luim is er ook. Bij Welkom In Utopia lachen zaal en zanger als hij zingt: “Maar mijn hart klopt, zestig jaar.” Dertig jaarringen zijn er sinds dat gelijknamige album bijgekomen. Lachen blijkt proefondervindelijk toch het enige middel tegen de vergankelijkheid.

In het landschap van de setlist zijn een paar monumentale skylines te zien als houvast en richting. Nadruk ligt duidelijk op het contemplatieve deel van zijn discografie, waarmee niet gezegd is dat er geen pit zit in de muziek. Juist wel. Het is eerder een soort mysterieuze onrust die door de melodieën meandert. Er wordt veel gezegd met weinig woorden.

In zijn woorden tilt Boeijen de dingen uit hun terloopsheid. Ook het kleine wordt dan tijdloos. Er ontstaan nieuwe betekenisvolle ogenblikken. Dát is wat de muziek van Frank Boeijen vermag. Daarin schuilt zijn kaliber. Of vrij naar de woorden van dichter Remco Campert: hij zorgt er in zijn teksten voor dat de ontroering nooit ‘in klein geblaat verloren gaat.’

Muziek als een tijdloze atmosfeer. Als wijn die op dronk is. Muziek kortom voor volwassenen. Voor hen die weten dat er geen passende woorden zijn voor de diepste emoties en die daarom juist hun toevlucht nemen tot de pleisterplaats die muziek heet te zijn. Misschien hebben we in die show daar in Cuijk de verloren tijd wel teruggevonden. Delmore Schwartz, een van de dichthelden van Frank Boeijens held Bob Dylan zei het zo: Time is the school in which we learn. Time is the fire in which we burn. Ik geloof vurig dat het waar is.

Frank Boeijen is nog tot en met 26 mei op tournee in Nederland en België en op 11 mei 2018 te zien in Theater de Stoep.