De meisjes met de wijsjes

Moerstaal

vr 10 april 2020 20:30

Afgelast

Met hun eerste theatervoorstelling TEGELTJESWIJSHEID veroverden de Meisjes met de Wijsjes het hart van de theaterbezoeker. In hun tweede voorstelling MOERSTAAL liggen de tegeltjes in scherven en proberen zij de stukken aan elkaar te lijmen. De woorden hebben een andere volgorde gekregen en de liedjes zijn nog brutaler. Wie denkt hun repertoire nu wel te kennen wordt enorm verrast. 

 Nederland. Het land waar je van je fiets afwaait en er altijd een gratis douche op de loer ligt. Het land waar de mensen het gelukkigst zijn, maar waar ook het meest wordt geklaagd. Het land waar iedereen tolerant is, maar niemand welkom en waar Zwarte Piet moet blijven. Het land waar burenruzies, geluidsoverlast en onbeschoft gedrag in het verkeer, op de sportvelden of in de supermarkt moeten worden bestreden met hashtags. Zijn wij zo direct als men beweert of zijn we gewoon lomp? Zijn wij nou échte praters of zwijgen we liever, want wat zullen de buren wel niet denken? De Meisjes willen wel even praten. In hun eigen muzikale taal, onze moerstaal... Laat je door de Meisjes met de Wijsjes omverblazen om met een zonnige lach de zaal te verlaten.

Met: Arianne Abbestee, Fardoe Swaanswijk, Simone Breikink, Tessa Jimmink, Muziek: Martijn Bos

R E C H T E N V R I J    I N T E R V I E W
de Meisjes met de Wijsjes | MOERSTAAL

Dit zijn de Meisjes
          Het kwartet, bestaande uit Tessa, Fardoe, Arianne en Simone, is een frisse, muzikale wind in de Nederlandse theater- en entertainmentwereld. De Meisjes combineerden hun liefde voor close harmony en theater met hun missie om het Nederlandstalige muziekgenre nieuw leven in te blazen. De diversiteit van de vier jonge vrouwen komt hierbij goed uit de verf. Arianne: “We zijn alle vier enorm verschillend en proberen onze unieke kwaliteiten zoveel mogelijk te benutten voor de groei van onze groep.”

De enige echte Nederlandse vocalpopgroep is met haar unieke concept al bij velen in de smaak gevallen. Met ijzersterke zang en vaak hilarische scènes, bespeelden zij al verscheidene podia, festivals, huiskamers en bedrijfsfeesten.

            Met de veelgeprezen tegeljurkjes én de vierstemmige arrangementen van eigen hand speelden de Meisjes zich al snel in de kijker bij de Nederlandse theaters. Het gevolg? Twee succesvolle tournees met de eerste avondvullende theatervoorstelling: Tegeltjeswijsheid. Fardoe: “We zijn ooit begonnen met als opzet om op feesten en evenementen uniek en op maat gemaakt entertainment aan te bieden. De droom om ook het theater in te gaan met onze act was al uitgesproken, maar we hadden niet verwacht dat de gelegenheid zich zo snel zou voordoen.”
            Inmiddels zijn zij uitgegroeid tot een volwaardig theatergezelschap dat nu haar nieuwe voorstelling Moerstaal op de planken zet.


Wat zeggen jullie met Moerstaal?

MoerstaaL is een programma over communicatie in onze moerstaal, oertaal, gebarentaal, lichaamstaal, muzikale taal of juist bij gebrek aan taal...

Arianne: “Een theatervoorstelling is eigenlijk ook een middel om als groep iets aan je publiek te communiceren.” Tessa: “En dat willen we graag: verhalen vertellen, raken door middel van tekst en de taal van muziek.” Simone: “We willen mensen graag entertainen, maar het publiek ook laten voelen en laten nadenken over de onderwerpen die we aansnijden.” Fardoe: “Bijvoorbeeld in het kader van communicatie: We zijn een vrij land en spreken vaak ook vrij uit, maar lang niet altijd vanuit liefde. Als ik kijk hoe mensen op social media soms kunnen reageren… Het is denk ik veelal projectie van pijn, verwarring of eenzaamheid.” Tessa: “Ik heb voor één van onze scènes een heleboel reacties verzameld, sommigen waren echt te heftig om te gebruiken.”

Arianne: “We zijn er inmiddels wel achter dat taal en communicatie onderwerpen zijn waar je niet over uitgesproken raakt. Ik denk dat we in Moerstaal een mooie balans hebben gevonden tussen hilariteit en serieuze momenten.”


Imago en eigen werk
            Tegeltjeswijsheid was volgens de Meisjes zelf de bravere versie van hoe zij op de planken willen staan. Met Moerstaal verruilen ze dit ‘brave’ imago voor iets dat meer eigen voelt. Stoerder, gedurfder, jonger en uitdagender.
            Wel zal opnieuw de virtuoze multi-instrumentalist Martijn Bos de Meisjes muzikaal begeleiden. Samen brengen ze een breed repertoire aan bekende Nederlandse nummers. Onder meer Marco Borsato, de 3Js, Boudewijn de Groot en Bløf zijn vertegenwoordigd, maar ook een vertaling van Good God van Anouk maakt haar opwachting.

Het bekende Nederlandstalige oeuvre hebben de Meisjes dit keer aangevuld met eigen werk. Fardoe: “We kwamen tot de conclusie dat we gedurfder te werk wilden gaan door nog iets meer van onszelf toe te voegen in de vorm van eigen werk. Een belangrijke stap in onze nieuwe voorstelling, vind ik. Wel heel spannend natuurlijk, want die nummers hebben zich nog niet bewezen. Maar de meeste groei ligt buiten je comfortzone, dus ja... Dan ga je er gewoon voor!” Arianne: “En niet alleen wij. Martijn trekt ook weer van alles uit de kast en maakt veel gebruik van een loopstation om de arrangementen die dat nodig hebben nog meer body te geven.” Simone: “Daarnaast voegen wij door middel van choreografie en bodypercussie hier en daar ook nog een extraatje toe aan het muzikale geheel.”

Windkracht 10

Geen storm of regenbui houdt deze Meisjes tegen; ze gaan met volle kracht vooruit. De tegeljurkjes gaan de kast in en de nieuwe kostuums, op maat gemaakt van gerecycled denim, hangen gestreken klaar. Er is keihard gewerkt, geld ingezameld, grenzen zijn opgezocht, de gêne voorbij, met Moerstaal als resultaat.

Moerstaal is van februari tot en met mei 2020 te zien in 41 theaters door het land. De reprise staat gepland tussen oktober en december 2020. Kijk voor de speellijst op www.dmmdw.nl/agenda.

Regie Titus Tiel Groenestege

Beeld Curly X Straight

I Love Theater: 5 hartje 

“Ze staan bekend om hun unieke vierstemmige sound en nu bewijzen ze weer dat ze hier toch wel de beste van Nederland mee zijn.” 

“De voorstelling is een sprankelend, fris en krachtig geheel, met Nederlandse liedjes in een geheel nieuw modern jasje.”

“Ze blazen je gewoon omver, met hun kennis van de taal. Weten je te ontroeren, maar weten ook op onnavolgbare wijze je aan lachen te maken.” 

Theaterparadijs: 4 sterren

“De klanken die uit deze gouden keeltjes komen passen bij elkaar als een op maat gemaakt kostuum.”

“Met “Moerstaal” brengen De Meisjes met Wijsjes een uniek concept naar het theater.”

“De liedjes worden onderbroken door sketches waar op komische wijze met de Nederlandse taal gespeeld wordt.”

Musicalsites

“Prachtig is de uitvoer van ‘Omarm’ (origineel van Blof) waarbij de Meisjes tolken in gebarentaal.”