Boni De Musical

Een held strijdt voor vrijheid

do 16 nov 2023 20:15

Bestel

Een musical van Stichting Doewet in coproductie met Twenty8 Productions, Het Zuidelijk Toneel, Vereniging Ons Suriname en George Visser Productions

Deze musical vertelt het levensverhaal van Boni en zijn strijd tegen de slavernij en ongelijke behandeling. Hij groeit op in de binnenlanden van Suriname. Boni ontpopt zich samen met zijn medestrijders tot geduchte vijanden van de kolonisten en wordt de leider in een lang en verbitterd gevecht tegen het Nederlandse regime. Vanuit het mythische Fort Boekoe gaan ze de strijd aan.

Een grote groep dansers, zangers, acteurs en muzikanten wervelen ons terug naar de 18e eeuw. Een musical over een wonde in de tijd, liefde, verzet en broederschap die ons ook kracht en trots schenkt. 

Diep verscholen in de jungle weet Boni zich bijna onaantastbaar, onsterfelijk en onvindbaar te maken. Samen met zijn medestanders Jolicoeur en Baron vormt dit trio een heftige bedreiging voor de kolonisten. Na een lange en verbitterde strijd wordt Boni opgepakt en gedood. Of toch niet? Is Boni daadwerkelijk verslagen of heeft hij de strijd overleefd en gewonnen? Nog lange jaren boezemt hij zijn tegenstanders schrik in met zijn geestdrift en visionaire blik. 

Boni, de musical is een op waarheid gebaseerd spectaculair en meeslepend verhaal, eigentijds-muzikaal op het podium gebracht. Laten we samen de geschiedenis induiken en met trots verspreiden. 

Nieuwe musical over vrijheidsstrijder Boni

Première 25 november 2023 DeLaMar Theater

Vanaf 25 november 2023, Onafhankelijkheidsdag van Suriname, is het verhaal over Boni te zien in de theaters door heel Nederland.

Boni – de Musical vertelt het mythische levensverhaal van Boni en zijn strijd tegen de slavernij in Suriname. Boni groeit uit tot de leider in een lang verbitterde verzet tegen het Nederlandse regime. In deze doorgecomponeerde musical wervelen de acteurs, zangers en dansers o.a. Urvin Monte, Jeannine La Rose, Susan Malaika Bailey, Juneoer Mers en Juan Wells ons terug naar de 18e eeuw, met zang, spoken word, rap en soul. Boni – de Musical gaat over een wonde in de tijd, verraad , verzet, liefde en broederschap.

Stichting Doewet is verheugd om het aankomend seizoen, ruim 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, Boni – de Musical naar de theaters te brengen. Boni is één van de meest tot de verbeelding sprekende verzetshelden. Samen met zijn strijdmakkers Jolicoeur en Baron leidt hij een groep gevluchte tot slaaf gemaakten in de binnenlanden van Suriname in de strijd tegen de kolonisator.

“Liefde, pijn, strijd, verzet, broederschap, verdraagzaamheid én onverdraagzaamheid: niets menselijks is de personages in het verhaal vreemd”, aldus Sheela Visser-Soebhag (directeur Stichting Doewet). “Het wordt verteld in een bloemrijke taal en op het toneel gebracht door bekende acteurs, aanstormende talent en een artistiek team die experimenteren en vernieuwing niet uit de weg gaan. Wij zijn in ieder geval heel enthousiast om dit bijzondere verhaal te gaan vertellen!”

De script schrijver van de musical is Lars Boom (scenarioschrijver van o.m. de film Tuintje in mijn hart, tekstschrijver van muziektheater/musicalvoorstellingen In de schaduw van Brel, Johnny Jordaan en De Grote Drie), met script adviezen van Vincent Soekra (eveneens mede-initiator en co-producent namens Vereniging Ons Suriname) en Sheela Visser – Soebhag mede-initiator, mede-bedenker en tevens co-producent (namens Twenty8 Productions) van Boni.

De regie van Boni is in handen van Stanley Burleson (bekend van o.a. ‘Evita’, ‘Moeder, Ik Wil Bij De Revue’ en ‘Aladdin’). Sheela Visser – Soebhag . Muzikaal leider Norman van Geerke tekent voor de composities, en heeft samen met Vincent Soekra een team samengesteld dat verantwoordelijk is voor de audio productie, arrangementen en opnames bestaande uit Alvin Lewis & Patrick Mijnals (HAYP). Het team is voor de mixage en mastering van de musical score aangevuld met een deskundig team van Platinum Sound Studio in New York o.l.v. Grammy Award winner recording & mixing sound engineer Serge Tsai, o.a. verantwoordelijk voor het geluid van Shakira, Wyclef Jean, Kylie Minogue en vele anderen.

Decorontwerp wordt gedaan door Ruben Wijnstok, kostuumontwerp Meredith Joeroeja en lichtontwerp Pelle Herfst.

De cast
De cast bestaat uit Urvin Monte (Boni), Jeannine La Rose (Boni’s moeder), Juan Wells (De Friderici) en Juneoer Mers (Gouverneur en Bambi, dubbelrol). Naast deze namen zullen Susan Malaika Bailey (Ma Cato), Leo-Alexander Hewitt (Baron) en Xavier Molijn (Jolicoeur) samen met een wervelend ensemble op de planken staan.

Over Boni
De slavernij. In Surinaamse werd door de tot slaaf gemaakte mensen niet lijdzaam ondergaan, maar kent juist een lange geschiedenis van verzet. Diep verscholen in de jungle weet Boni zich bijna onaantastbaar, onvindbaar en onsterfelijk te maken. Samen met zijn medestanders Jolicoeur en Baron vormt dit trio een heftige bedreiging voor de kolonisten. De zogeheten Boni-oorlogen (1765 – 1793) gaan de geschiedenis in als de eerste succesvolle poging om de ijzeren greep van de bezetter te breken. Zo werden plantages aangevallen. Daarbij werden tot slaaf gemaakte mannen, vrouwen en kinderen bevrijd en voorraden, gereedschap en wapens meegenomen. Na een lange en verbitterde strijd wordt Boni verraden en gedood. Of toch niet? Is Boni daadwerkelijk verslagen of heeft hij de strijd overleefd en gewonnen? Een verhaal dat eindigt in een mythe: de geest van Boni leeft voort en vervult ons met hoop op een betere toekomst.
Het publiek wordt vanaf minuut 1 visueel en auditief meegevoerd naar Suriname waar diep in het oerwoud Fort Bukú werd gebouwd om een veilige haven te bieden voor vluchtelingen en de mystieke natuur het decor vormt voor een spannend en emotioneel avontuur dat ons allemaal aangaat.

De voorstelling gaat op Onafhankelijkheidsdag van Suriname, 25 november 2023, in première in DeLaMar Theater in Amsterdam.