Backbone

Red Sky performance

vr 8 februari 2019 20:15

Bestel

Unieke dansvoorstelling door dansgezelschap uit Canada!

Geïnspireerd op de ruggengraat (bergkammen) van de continenten brengen acht dansers, ondersteund door live-muziek, Canadese inheemse dans. Red Sky Performance, opgericht in 2000 door artistiek leider Sandra Laronde, heeft als missie de schoonheid van inheemse culturen uit Canada over het voetlicht te brengen. Zoals van de Anishinabek, Mississaugas of the New Credit First Nation, Haudenosaunee en Huron-Wendat. De aanwezigheid van de volkeren wordt erkend, waarvan Toronto (Tkaronto), wat ‘waar de bomen in het water staan’ betekent, de thuisbasis is. Het gezelschap toert sinds 2003 over de hele wereld en heeft meerdere onderscheidingen ontvangen.

www.dgtheater.nl

Hypnotiserende danssensatie uit Canada

‘A crashing wave of raw energy.’ Zo typeerde het toonaangevende digitale dansplatform DanseDanse Backbone, de jongste voorstelling van het Canadese Red Sky Performance. Het gezelschap uit Toronto bewijst als geen ander hoe je eigentijdse, sensationele dansvoorstellingen kunt creëren met als uitgangspunt de culturen en zienswijzen van inheemse volken over de hele wereld. Inspiratiebron voor Backbone vormde de ‘ruggengraat van Amerika’, de bergketen die zich uitstrekt van de Canadese Rocky Mountains tot aan de uitlopers van de Andes op Antarctica.

“Veel mensen zien de natuur – een landschap, een bergketen – tegenwoordig als een ‘plaatje’, een ‘briefkaart’, als iets doods bijna, bedoeld voor de consumptie van het menselijk oog”, zegt Sandra Laronde, afstammeling van de Teme-Augama Anishinaabe-indianen (‘People of the Deep Water’) en artistiek directeur van dansgezelschap Red Sky Performance. “Voor inheemse volken ligt dat heel anders. Wij kijken als het ware met de ogen van een vogel, van bovenaf. Wie met westerse ogen naar Noord- en Zuid-Amerika kijkt, ziet verschillende bergketens: de Canadese Rockies, de Amerikaanse Rockies, de Andes, gescheiden van elkaar door de diverse landsgrenzen. Vanuit het perspectief van inheemse volken echter zie je de bergketens, zonder grenzen, als één doorlopende ruggengraat. De ruggengraat van de beide Amerika’s is de ruggengraat van moeder aarde, levend, intact, voelend, met, net als het menselijk lichaam, een zenuwstelsel, een bloedsomloop en het vermogen om elektriciteit te geleiden.”

Fysiek, rauw en veeleisend

Met Backbone wil Laronde haar publiek “de enorme kracht van deze ‘rocky-mountain-ruggengraat’ laten zien, voelen en ervaren”. Ze werkte voor deze productie samen met de Canadese ‘associate artist’ Jera Wolfe, een nazaat van de Métis, en de Mongoolse gastchoreograaf Ageer. Laronde: “Samen wilden we onderzoeken hoe de natuur en ons land weer echt verbonden kunnen zijn, hoe je dit kunt vormgeven via het menselijk lichaam en hoe dit van invloed kan zijn op hedendaagse inheemse dans. We gebruiken daarbij zowel dans als livemuziek, variërend van het heftige geluid van stukken aardkorst die verschuiven, openbreken en de zeebodem splijten tot het meest subtiele natuurgeluid denkbaar. De livemuziek in Backbone verbindt de dansers echt met hun eigen lichaam en fysieke instincten, wat een enorme energie-impuls creëert en maakt dat ze veel meer ín het moment zijn.”

Dat resulteert aldus Laronde in een ‘cutting-edge’ dansproductie, “een hypnotiserende, betoverende ‘aardbeving’ in dans en muziek”. “Als Red Sky Performance staan we bekend om onze atletische producties en Backbone is een zeer fysieke, rauwe en veeleisende voorstelling. De performers – uit Canada, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Mongolië – zijn niet alleen buitengewoon goede dansers, maar ook atleten van het hoogste niveau.”

Twee verschillende tijden

Volgens Laronde ervaart de toeschouwer bij het zien van Backbone ook twee verschillende vormen van tijd: “De grote tijd, de diepe tijd, de inheemse tijd, maar ook de industriële, westerse kloktijd. Als mens ervaren we vaak tegelijkertijd verschillende tijden in onszelf, zeker als we door de tijdzones reizen, maar de tijd van onze voorvaderen dragen we altijd in ons mee, waarheen we ook gaan.”

‘De combinatie van geluid en beweging in Backbone voelde als een verlengstuk van mijn eigen hartslag. En dat wil wat zeggen’, aldus een recensent. ‘Waanzinnig fysiek, rauw, atletisch, sensueel en een moedig betoog voor de inheemse waarheid’, schreef een ander.

Rode lucht

Backbone is de meest recente voorstelling van het Canadese Red Sky Performance uit Toronto, in 2000 opgericht door Laronde. De naam van het gezelschap is ontleend aan haar Anishinaabe-naam, waarvan de eerste twee woorden ‘Red Sky’ zijn. De missie van de groep is het creëren van inspirerende hedendaagse inheemse kunst. Daarbij speelt de erkenning van en het respect voor de oorspronkelijke bewoners van Canada een grote rol. Canada telt 1,4 miljoen inheemse inwoners die zich identificeren als First Nations (in de volksmond ‘indianen’), Inuit of Métis. Laronde: “Ik wil met mijn gezelschap de kracht, schoonheid en de veerkracht van inheemse volken onderstrepen door thema’s, esthetiek en waarden die voor deze volken van belang zijn te belichten en deze met iedereen te delen. Ik wil mensen daarmee vooral de kans geven om de wereld door een ‘inheemse lens’ te bezien.”

 

Geschreven door Astrid van Leeuwen