Alex Roeka - EN TOEN INEENS

Stemmen uit Spijkenisse (gratis)

za 9 september 2017 13:00

Bestel

za 9 september 2017 14:15

Bestel

Gratis concert!

Tijdens Open Monumentendag organiseert Stichting Cultuur in Spijkenisse het festival Stemmen uit Spijkenisse. Tijdens dit evenement staat de menselijke stem centraal in muziektheater, voordracht en kindervoorstellingen. In de Boekenberg, Theater de Stoep en Galerie RAR worden activiteiten georganiseerd.

In Theater de Stoep kunt u deze middag komen kijken en luisteren naar Alex Roeka met 'EN TOEN INEENS'.

(oorspronkelijk stond Theo Nijland met 'Desalnietemin' geprogrammeerd, maar helaas is dit optreden komen te vervallen)

Alex Roeka
Alex Roeka werd geboren in Ravenstein, Noord Brabant. Tussen zijn negende en achttiende verbleef hij op verschillende kostscholen, waar zijn liefde voor muziek en poëzie werd gewekt. Na de middelbare school ging hij psychologie studeren in Nijmegen.Hij onderbrak zijn studie om op een zeesleper te gaan varen. Een jaar later hervatte hij zijn studie in Amsterdam. Daar studeerde hij af en werkte vervolgens enige tijd als psycholoog. Maar de zee trok opnieuw en hij maakte vanuit Singapore enkele reizen naar Zuid-Oost Azië.Terug in Amsterdam raakte hij in de muziek verzeild en begon Nederlandstalige songs te schrijven en ermee op te treden. In 1996 verscheen zijn eerste cd Zee Van Onrust. Tegelijkertijd ontdekte hij het theater en kreeg, gebaseerd op de cd, zijn eerste theaterprogramma gestalte.

Prijzen
In 2000 ontving hij voor zijn lied Noem ’t Geen Liefde de Annie M.G. Schmidtprijs. Vanaf dat moment bleven de cd’s en theaterprogramma’s elkaar met regelmaat opvolgen: Wildernis, Wolfshonger, Schemerdrift, Hadeskade, Mannenwoestijn en Beet Van Liefde. In 2007 werden zijn verzamelde liedteksten in boekvorm uitgegeven door Nijgh & van Ditmar. Voor zijn lied Moeder wordt hij opnieuw genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2016. De in 2009 verschenen cd Beet Van Liefde werd bekroond met een Edison. In 2010 tekende hij een contract met het toonaangevende platenlabel Excelsior-Recordings en werd zijn achtste cd Zachtaardig Vergooid opgenomen. Voor zijn negende cd Gegroefd ging hij in zee met de jongens van de Johan-band. Deze samenwerking resulteerde in een nieuwe klank. Wat rauwer, wat schurender, wat meer gericht op de popmuziek, maar tegelijk ook kwetsbaar en intiem. Met deze cd Gegroefd sleepte Alex Roeka zijn tweede Edison in de wacht.

Voort! en EN TOEN INEENS 
Aan alle cd's was ook een theaterprogramma gekoppeld, dus intussen speelt Roeka al zo'n 20 jaar in alle theaters van Nederland en af en toe ook in België. Van Groningen tot in Brussel. Hij werkt gestaag door aan wat inmiddels zijn Muziektheater Van De Autobiografische Stroom is gaan heten. In 2016 en 2017 toert hij door Nederland met zijn theaterconcert Voort! In 2015 verscheen ook de gelijknamige cd. In 2017-2018 trekt hij langs de Nederlandse theaters met zijn jubileumvoorstelling EN TOEN INEENS, waarin hij de parels uit zijn omvangrijke oeuvre weer terug in het licht haalt.