Stemmen in Nissewaard 2018

ma 9 juli 2018

Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 8 september 2018, organiseert Stichting Cultuur in Nissewaard het festival Stemmen in Nissewaard. Tijdens dit evenement staat de menselijke stem centraal in muziektheater, voordracht en een kindervoorstelling. Op verschillende locaties in Nissewaard worden activiteiten georganiseerd.

STEMMEN IN NISSEWAARD

Een nieuw festival, een nieuw geluid!

Fietsroute Stemmen In Nissewaard 8 september

10.30-11.15 uur: Simonshaven, Hervormde Kerk, Lageweg 1,
DAFNE HOLTLAND
Supertalent verzorgt ochtendprogramma met eigen liedjes.

Het aantal instrumenten dat Dafne Holtland bespeelt, is niet op één hand te tellen. Daarbij zingt de Nederlandse singer-songwriter de sterren van het firmament in een hoeveelheid talen waar zelfs Ivo Niehe jaloers op kan zijn. Hoewel ze met haar band Zazí in 2009 het Concours de la Chanson won én tot driemaal toe het voorprogramma van Charles Aznavour verzorgde, staat het Franse lied tegenwoordig wat minder vaak op het menu. Dafne maakt sinds begin dit jaar namelijk onderdeel uit van het theaterzangerscollectief Het Nieuwe Lied en werkt hard aan solomateriaal. In het Nederlands. De liefde voor het chanson is echter nog volop aanwezig…

12.00-12.45 uur: Abbenbroek, Hersteld Hervormde Kerk, Kerkplein 11,
LA PRIMAVERA ‘CANTO AMOROSO’
Programma met oude Italiaanse, Spaanse en Franse muziek vol liefde en passie.

Renaissance- en barokensemble La Primavera brengt al bijna 25 jaar met veel liefde en plezier kwalitatief hoogstaande concerten in binnen- en buitenland. Het ensemble bestaat uit Anabela Marcos (sopraan), Regina Albanez (theorbe en gitaar) en Maaike Boekholt (viola da gamba).
Centraal in de programmering van het ensemble staan werken van componisten uit Zuid-Europa, die vol passie en vreugde en op een toegankelijke manier aan het publiek worden gepresenteerd. De drie musici van La Primavera stellen zich ten doel om het publiek zo intens mogelijk te betrekken bij hun concerten. Ze zullen voor Stemmen In Nissewaard ‘Canto Amoroso’ presenteren: een hartstochtelijk programma met Italiaanse, Spaanse en Franse muziek vol liefde, vuur en passie. Centraal staan de verschillen tussen deze mediterrane landen.
De Franse muziek is verfijnd, elegant, intiem en sfeervol. De Spaanse muziek is vol ritme, sensualiteit en temperament. De Italiaanse stijl is weer anders. Hierin hoor je het belcanto, de simpele, maar aanstekelijke melodieën en de expressiviteit. Uitgevoerd worden composities van onder meer Claudio Monteverdi, Marain Marais, Juan Arañés en Giovanni Girolamo Kapsberger.


13.00-14.00 uur: Heenvliet, De Hoecksack, Markt 9,
PIETER TAK
Singer songwriter geeft lunchconcert op romantische locatie.
Prijs lunch € 15,-

Pieter Tak (Breda. 1952) voert zelfgeschreven Engelse songs uit. Amerikaanse West Coast klanken hebben zijn muzikale palet beïnvloed. Gedurende zijn werkzame leven als leraar speelde hij in diverse formaties en was o.m. zanger/gitarist bij de Ierse formatie Moira, beken van de cd ‘Dutchman over the Border’. ’Not a bad job at all!’ noteerde de Engelse pers.
Pieter bespeelt akoestische en elektrische gitaren in diverse stemmingen, maar ook banjo, mondorgel en mandoline. Zijn teksten gaan over wat er speelt in de wereld van deze tijd, over liefde en leed. Hij zal worden begeleid door bassist Kees van Proosdij.

14.30-15.15 uur: Geervliet, Onze Lieve Vrouwekerk, Kerkplein 7,
LENNEKE RUITEN EN JORGE GIMENEZ
Weergaloos duo brengt klassiek liedrepertoire uit de 19e en 20e eeuw.

Robert Schumann Der Nussbaum
1810-1856 Die Meerfee
Die Lotosblume
Mein schöner Stern!
Widmung

Claude Debussy Regret
1862-1918 Musique
Pantomime

Johannes Brahms Die Mainacht
1833-1897 Regenlied
Geheimnis

Richard Strauss Die Nacht
1864-1949 Das Rosenband
Zueignung

Lenneke Ruiten studeerde zang bij Maria Rondèl en Meinard Kraak aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Bayerische ¬Theaterakademie in München. Ook voltooide ze een opleiding tot fluitist. Op het Internationaal Vocalisten Concours in ’s-Hertogenbosch was ze in 2002 meervoudig prijswinnaar. In het afgelopen decennium maakte de sopraan in hoog tempo carrière op de internationale ¬opera- en concertpodia.
In divers concert- en oratoriumrepertoire werd ze geëngageerd door onder meer de Akademie für Alte Musik, de Wiener Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het Concertgebouw Kamerorkest. Als operazangeres was ¬Lenneke Ruiten te gast in bijvoorbeeld het Theater an der Wien, het Staatstheater Stuttgart, de ¬Scala in Milaan, De Munt in Brussel en het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs en bij de Salzburger Festspiele en het Festival d’Aix-en-¬Provence.
Samen met de uit Spanje afkomstige pianist Jorge Giménez zal ze een aantal hoogtepunten uitvoeren uit het liedrepertoire van de 19e en 20e eeuw.

15.45-16.30 uur: Spijkenisse, Galerie RAR, Noordeinde 7
ESTER NAOMI PERQUIN
Dichter des Vaderlands draagt voor uit eigen werk.

Ester Naomi Perquin (Utrecht, 1980) groeide op in Zierikzee en woont in Rotterdam. In 2006 studeerde ze af aan de Amsterdamse Schrijversvakschool met als hoofdrichting poëzie. Ze werkte als gevangenisbewaarder om haar studie te kunnen bekostigen. Ze publiceerde gedichten in de literaire tijdschriften De Tweede Ronde en Tirade. Perquin was tot april 2014 columnist voor de Groene Amsterdammer en schreef radioverhalen voor De Avonden (VPRO). Op Gedichtendag 2011 werd ze voor twee jaar benoemd tot Stadsdichter van Rotterdam.
In het voorjaar van 2007 debuteerde ze met de dichtbundel ‘Servetten Halfstok’, waarvoor ze de Debuutprijs van het tijdschrift Het Liegend Konijn ontving. Ze won met deze bundel ook de Eline van Haarenprijs 2008 voor de beste bundel van een dichteres tot 35 jaar. In 2009 verscheen Perquins tweede dichtbundel Namens de ander, die bekroond werd met de Jo Peters Poëzieprijs 2010, de J.C. Bloem-poëzieprijs 2011 en genomineerd voor de Hugues C. Pernath-prijs 2009.
Voor haar beide eerste bundels won Perquin de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2009 en in 2010 ontving ze voor haar oeuvre de driejaarlijkse Anna Blaman Prijs voor schrijvers met een binding aan Rotterdam.
Haar derde bundel Celinspecties verscheen in 2012 en werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013. Voor de periode 2017-2019 is Perquin benoemd tot Dichter des Vaderlands.

Spijkenisse, Theater de Stoep, kindervoorstelling

14.00 uur: Jasper Smit ‘Straks komt er niemand op mijn feestje (5+)’In Theater de Stoep kunt u deze middag om 14.00 uur genieten van Jasper Smit met zijn vrolijke programma 'Straks komt er niemand op mijn feestje (6+)'.

Jasper maakt kleinkunstliedjes op maat voor kinderen. Jasper is tot de tanden gewapend met piano, gitaar, tomeloze energie, twintig jaar podiumervaring en een hoofd vol liedjes met een dubbele bodem. Al na het tweede nummer zingt het publiek vrolijk met hem mee!

Programmering en organisatie
Cyriel Pluimakers