Zoektocht afgerond; cast 'Beer' bekend

vr 5 april 2019

In de voorjaarsvakantie hebben de audities plaatsgevonden voor 'Beer' de familievoorstelling die in seizoen 2019/20 te zien is, natuurlijk ook in De Stoep.

Onlangs ging het Jeugdtheaterhuis, in samenwerking met Luxor Theater, Kunstgebouw, Popunie en SEOP, in heel de provincie Zuid-Holland op zoek naar getalenteerde jongeren, die mee willen werken aan de nieuwe familievoorstelling beer. Bijna 200 jongeren uit meer dan 55 dorpen en steden hebben zich aangemeld! Na een kick-off op 22 februari in het Nieuwe Luxor Theater, waar o.a. de commissaris van de Koning Jaap Smit waardevolle woorden sprak, kregen zij in de week 23 februari tot en met 3 maart een unieke oriëntatie-, selectie- en auditieweek in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda. Na een week hard en zeer geïnspireerd werken zijn 50 jongeren (30 meisjes en 20 jongens) geselecteerd.

Verslag Kick-off, 22 februari in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam
Vrijdagavond 22 februari en de grote zaal van het Nieuwe Luxor Theater gonst. Je voelt het als je de zaal binnenstapt en je hoort het. Geroezemoes over het programma, over de audities. “Zingen aan de piano? Monoloog voorbereiden? Welke heb jij?” Maar ook: “Wat gaat er vanavond gebeuren? Wie zijn dat allemaal?” Gelukkig allemaal uit enthousiasme, want dat is van ieders gezicht in de zaal af te lezen. 

De kick-off van de Berenjacht, de auditie- en selectieweek voor de nieuwe voorstelling beer van het Jeugdtheaterhuis, start met een filmpje. Onscherp, bijna kleurloos beeld en blikkerig geluid. Het zijn beelden van dertig jaar geleden, toen Prijs de Beer door Theo Ham werd gemaakt bij Jeugdtheater Hofplein. Een voorstelling geschreven door Guus Kuijer en met muziek van Diederik van Vleuten. En hoewel je je misschien afvraagt waarom zo’n oud toneelstuk in 2019 weer op de planken moet komen, wordt dat al vrij snel duidelijk, wanneer oud-leerling Arno Sellenraad, die toentertijd in Prijs de Beer speelde, samen met drie leerlingen van het Jeugdtheaterhuis een korte scène speelt. Het gaat over vreemdelingen en hoe daar mee om te gaan. Speelde dat toen dan ook? 

We horen liedjes uit de voorstelling, maken kennis met de hoofdrolspelers van nu en de avond wordt gepresenteerd door Francis Broekhuysen, die toen hij achttien was de rol van Arie vertolkte in Prijs de Beer. We horen Theo Ham, regisseur, over de voorstelling en waarom die juist nu weer gemaakt moet worden. Marc van Kaam, directeur van Luxor Theater Rotterdam, vertelt over de samenwerking met het Jeugdtheaterhuis en Jaap Smit, commissaris van de Koning, legt uit wat het belang is van kunst en dan theater in het bijzonder voor kinderen en jongeren. En er wordt gedanst! Alle deelnemers aan de auditie- en selectieweek rennen zo’n beetje het podium op als ze uitgenodigd worden en laten zien dat het echt heel erg goed mogelijk is om binnen een kwartier een dans in te studeren en deze te presenteren voor een zaal met 350 man publiek. Het gonst. Het bruist. Het knalt, net als de confetti die uit het dak van het toneelhuis komt op het moment dat de berenjacht officieel wordt geopend!

Verslag Auditieweek, 23 februari t/m 3 maart in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda
Waar de meesten lekker hebben kunnen genieten van een zonnige voorjaarsvakantie, was het voor de deelnemers van de auditieweek van beer een heel ander verhaal. Niks geen zonnetje, even naar de stad met vriendinnen of hele dagen Fifa spelen. De 106 kinderen en jongeren die meededen aan de selecties waren de hele week onder de pannen. Het Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda was de thuisbasis en stond volledig in het teken van beer. Overal in het gebouw werden op zaterdag en zondag workshops gegeven. Van het oefenen van je monoloog naar spoken word en via een workshop musicaldans naar zang. Er werd geïmproviseerd, er werd kennisgemaakt en al na dag één van de audities was Whatsapp zo’n tien groep-chats rijker. 

Na twee dagen vol workshops was het op maandag, dinsdag of woensdag tijd om aan de slag te gaan met Theo Ham, Hedwig Duykers en Hans Cassa, die ook echt deel uitmaken van het artistieke team van beer. Er werd nog meer gespeeld, gedanst en gezongen.

En na een officiële vakantiedag op donderdag, was het vervolgens tijd voor de solo’s: monologen, een stukje dansen en een stukje zingen. Reden tot zenuwen, zou je denken. Maar daar dachten de deelnemers gelukkig anders over. Juist doordat ze al de hele week met elkaar hadden gewerkt en dus al heel veel van zichzelf konden laten zien, bleek bij het echte auditiemoment dat naast alle kennis, er ook een dosis zelfvertrouwen opgedaan was. 

De cast
En dit zijn ze dan! De 50 jongens en meisjes die na een intensieve auditieweek geselecteerd zijn om met de familievoorstelling beer langs theaters door het land te touren:

Amaryll Crott, Annabelle van Koert, Barend Elias, Bas van Eijsden, Bjørn Krijgsman, Boaz van der Stelt, Bodine Mila Smits, Brett Josen, Charlize Esseling, Cleo Oostvogel, Daphne de Winter, David Tan, Dimphy de Kruijf, Duco Ouwendijk, Eline de Smit, Eva Schreuder, Githa Hennep, Isa Dobrnjac, Isabella de Reus, Itske Struiksma, Jan Turkenburg, Jente van Went, Joep Verkiel, Laura Stap, Limme de Jong, Linde Slingerland, Lisa Beuk, Lise Voogt, Loek Ota, Louka Hakvoort, Luna van ‘t Hof, Maite Barendregt, Marieke Naus, Marton Eegdeman, Mia Zeppenfeldt, Mikki Heinis, Milou Kortland, Nikki Ketel, Nino Simons, Pim van den Dool, Rein Piesens, Robin Bergenhenegouwen, Robin Bakker, Roos Boele, Ruben Springer, Tom Karstens, Tycho Stakenburg, Veerle Uitterhaegen, Wim Oostrom en Yentle van ’t Wout.